عادت جویدن ناخن ممکنه تو همه آدمها (چه کودکان و چه بزرگسالان) دیده بشه. معمولاً آدمها وقتایی که تو شرایط استرسزا قرار میگیرن، شروع به جویدن ناخن میکنن. در حقیقت کسایی که از اختلالات عصبی و روانی رنج میبرن، با ناخن جویدن به نوعی استرسشون رو کاهش میدن. تو علم پزشکی عادت جویدن ناخن نوعی اختلال محسوب میشه که با اسم «اونیکوفاژیا» یا (Onychophagia) هم شناخته میشه، یه رفتار موقتی برای وقتاییه که افراد تحت فشار عصبی یا استرس هستن. این موضوع ظاهراً فقط روی زیبایی ناخنها تاثیر منفی میذاره اما تو بعضی مواقع این عادت به یه مشکل طولانی و جدی تبدیل میشه. پس اگه تو هم به جویدن ناخن عادت داری، اما دنبال راه درمون هستی این مقاله رو تا آخر بخون.
علت ناخن جویدن ممکنه تو افراد مختلف، متفاوت باشه. معمولاً این عادت تو بچهها بیشتر از بزرگسالان دیده میشه. بچهها (به خصوص اونایی که زیر 2 سال سن دارن) شرایط استرسزا رو به خوبی درک میکنن اما نمیتونن درست اونو بیان کنن. پس وقتی بچه نتونه در مورد ناراحتیهاش با کسی حرف بزنه، برای کم کردن استرسش شروع میکنه به جویدن ناخن. عادت ناخن جویدن تو بعضی موارد میتونه منشا ارثی داشته باشه. این عادت تو بچههایی که پدر و مادراشون ناخن میجون بیشتر از بقیه بچهها دیده میشه.
ناگفته نمونه که عادت ناخن جویدن تو بزرگسالان هم میتونه به خاطر استرس و اضطراب باشه. به طور کلی، وقتی یه شخص احساس تنهایی یا ناامنی میکنه ممکنه با جویدن ناخنهاش با احساساتش مقابله کنه. شاید هم این کار به خاطر خستگی یا گرسنگی باشه! به هر حال این عادت تو همه آدمها بدون فکر کردن انجام میشه. به عبارتی دیگه، جویدن ناخن یه عمل غیر ارادی و خارج از کنترله. عادت ناخن جویدن ممکنه با علائم روحی و روانی همراه نباشه؛ اما میتونه در اثر اختلالاتی مثل بیش فعالی، استرس جدایی، شب ادراری، تیک و سایر مشکلات روانی به وجود بیاد.
برای درمون ناخن جویدن اول باید علتش رو بفهمی. عادت ناخن جویدن ممکنه به دلایل مختلفی مربوط بشه. لازمه بدونی که درمون این عادت واسه همه آدمها یکسان نیست. همچنین هیچ داروی خاصی برای درمون تضمینی این عادت وجود نداره؛ البته تو بعضی موارد میشه از محصولات مانع کننده (مثل لاکهای تلخ ناخن) برای ترک این عادت استفاده کرد. برای درمون ناخن جویدن بچهها میشه از جایزههای کوچیک استفاده کرد. این کار باعث میشه اونا برای نجویدن ناخنها تشویق بشن. اگه دیدی بچه مشغول جویدن ناخن هست، میتونی با بازی یا خوراکی سرشو گرم کنی تا این کار رو ادامه نده. استفاده از دستکش هم میتونه یه راه مناسب برای ترک این عادت باشه. بزرگسالان هم میتونن برای ترک عادت ناخن جویدن از آدامس استفاده کنن. جویدن آدامس افراد رو مشغول میکنه و به مرور زمان باعث ترک این عادت میشه. کوتاه نگه داشتن ناخنها یا کاشت ناخن هم میتونه از راهکارهای موثر برای ترک عادت ناخن جویدن باشه.
شاید با خودت فکر کنی که عادت ناخن جویدن آسیب جدی بهت وارد نمیکنه؛ اما باید بدونی که این کار عوارض داره. بعضی از عوارضی که ناخن جویدن به همراه داره، عبارتند از:
جویدن ناخن تو اغلب موارد از یه عادت نشات میگیره و به راحتی قابل درمونه. به همین خاطر برای درمون ناخن جویدن لازم نیست به دکتر مراجعه کنی. اگه جویدن ناخن به دلیل بیماریهایی مثل افسردگی و استرس باشه باید اونو پیگیری کنی؛ چون این اختلالات ریشه روانشناسی دارن. به هر حال برای ترک این عادت ناپسند باید تلاش کنی. یادت باشه که درمون ناخن جویدن تو بچهها خیلی مهمه؛ چون اگه درمون نشه ممکنه تا بزرگسالی هم ادامه پیدا کنه.
پاسخ ها