بارداری یکی از اون دورانهای خاص تو زندگیه که هم هیجانانگیزه، هم چالشبرانگیز. شاید تو هم مثل خیلی از خانمهای باردار، نگرانیهای مربوط به وزنت رو داشته باشی و به این فکر کنی که چطور میتونی یه رژیم درست بگیری که هم به نوزادت آسیبی نرسه، هم وزنت متعادل بمونه. خوبه بدونی که کاهش وزن در بارداری باید با احتیاط و زیر نظر پزشک انجام بشه، اما راههایی هست که میتونی هم سالم بخوری، هم وزنت رو کنترل کنی.
اول از همه، بذار یه چیز رو روشن کنیم: رژیم گرفتن در دوران بارداری به معنای کم کردن کالری یا محدود کردن غذا نیست. به هیچ وجه نباید به خودت گرسنگی بدی یا سعی کنی وزن زیادی کم کنی، چون این کار میتونه برای تو و نوزادت خطرناک باشه. چیزی که مهمه اینه که به جای تمرکز روی عدد ترازو، روی تغذیه سالم و دریافت مواد مغذی تمرکز کنی. نوزاد تو برای رشد به مواد مغذی نیاز داره و رژیم گرفتن به شکل محدود کردن غذاها، میتونه باعث بشه اون مواد مهم به بدنش نرسه.
بهترین راه برای کنترل وزن در بارداری اینه که با یه تغذیه متعادل و مناسب جلو بری. یعنی به جای حذف غذاها، باید انتخابهای سالمتری داشته باشی. اینجوری هم حال خودت خوب میمونه، هم نوزادت اون چیزی که لازمه رو دریافت میکنه. حالا چند تا نکته برای اینکه چطور تو دوران بارداری، سالم غذا بخوری و وزنت رو کنترل کنی:
۱. سبزیجات و میوهها رو دریاب: میوهها و سبزیجات، ویتامینها و مواد معدنی لازم رو به بدنت میرسونن. ویتامین C و اسید فولیک (همون چیزی که تو سبزیجات برگسبز مثل اسفناج هست) برای تو و نوزادت خیلی ضروریه. پس روزی حداقل ۲-۴ واحد میوه و ۴ واحد سبزیجات بخور.
۲. غلات کامل مصرف کن: غلات سبوسدار مثل نون و برنج قهوهای، انرژی لازم رو بهت میده و حاوی فیبر و ویتامینهای مهمیه. سعی کن روزانه حدود ۶ تا ۱۱ واحد غلات بخوری که بدن انرژی کافی داشته باشه و از پرخوریهای بیمورد جلوگیری بشه.
۳. پروتئین یادت نره: در دوران بارداری، بدن و نوزادت به پروتئین نیاز دارن. گوشت، مرغ، ماهی، تخممرغ و حبوبات، منابع خوبی از پروتئین هستن. مخصوصاً توی سهماهه دوم و سوم بارداری که نوزاد رشد زیادی داره، پروتئین خیلی به کارت میاد. روزی حداقل سه وعده پروتئین بخور.
۴. کلسیم دریافت کن: نوزاد برای ساخت استخونهاش به کلسیم نیاز داره و اگه به اندازه کافی کلسیم نخوری، بدنت از استخونهای خودت برداشت میکنه. لبنیات مثل شیر، ماست و پنیر بهترین منابع کلسیم هستن. چهار وعده در روز از لبنیات استفاده کن تا هم تو و هم نوزادت سالم بمونید.
۵. محدودیت غذایی : نیازی نیست که کالریها رو خیلی محدود کنی، ولی باید از غذاهای پرچرب، شیرینیجات و فستفودها دوری کنی. این غذاها نه تنها مواد مغذی کمتری دارن، بلکه باعث افزایش وزن غیرضروری هم میشن.
اگه میخوای یه جورایی وزنت رو مدیریت کنی و نذاری از کنترلت خارج بشه، باید حواست به این چند تا نکته باشه:
- ورزش سبک انجام بده: فکر نکن بارداری یعنی باید فقط استراحت کنی. ورزشهای سبک مثل پیادهروی، یوگا یا حتی شنا میتونه بهت کمک کنه که هم روحیهت خوب بمونه و هم وزنت تحت کنترل باشه. البته حتماً قبلش با پزشکت مشورت کن.
- آب زیاد بخور: آب به تنظیم سیستم بدن کمک میکنه و باعث میشه کمتر احساس گرسنگی کنی. هیدراته موندن، بهخصوص تو دوران بارداری خیلی مهمه.
- وعدههای کوچیک و متنوع بخور: به جای اینکه سه وعده سنگین داشته باشی، میتونی وعدههات رو به ۵ تا ۶ وعده کوچیک تقسیم کنی. اینجوری هم انرژی بیشتری داری و هم احتمال اینکه پرخوری کنی کمتر میشه.
- ویتامینهای بارداری: بهتره که از یه مولتیویتامین مخصوص بارداری استفاده کنی تا مطمئن باشی همه مواد مورد نیازت رو دریافت میکنی. البته قبلش حتماً با دکترت مشورت کن.
حالا اگه میخوای یه نمونه برنامه غذایی سالم داشته باشی که هم مغذی باشه و هم کمک کنه وزن خودت رو مدیریت کنی، این برنامه رو امتحان کن:
- صبحونه: یک کاسه جو دو سر با تکههای موز و یه لیوان شیر کمچرب.
- میانوعده: یه مشت بادام یا یه سیب.
- نهار: ساندویچ مرغ با نون سبوسدار، همراه با یه سالاد کوچک از سبزیجات تازه.
- میانوعده: ماست کمچرب با کمی میوه.
- شام: ماهی کبابی با سبزیجات بخارپز و برنج قهوهای.
- میانوعده قبل از خواب: یه لیوان شیر یا چند برش میوه.
کاهش وزن در بارداری باید با دقت و مراقبتهای لازم انجام بشه. به یاد داشته باش که هدف اصلی تو این دوران، سلامتی تو و نوزادت باید باشه، نه فقط کم کردن عدد روی ترازو. با انتخابهای غذایی هوشمندانه و ورزشهای سبک، میتونی وزن خودت رو کنترل کنی و همچنان یه بارداری سالم و پر از انرژی داشته باشی. پس استرس نداشته باش و از این دوران خاص لذت ببر!
پاسخ ها