پزشکی هسته ای یکی از قدیمیترین و با سابقه ترین رشته های پزشکی در زمینه تشخیص و درمان می باشد. امروزه اسکن پزشکی هسته ای یکی از پرکاربردترین زمینه های تشخیص بیماری ها می باشد. شاید شنیدن اسم پزشکی هسته ای به تنهایی برای بیماران کمی استرس آور و به نوعی ترسناک باشد اما لازم است بدانید که اگر با پزشکی هسته ای آشنا شوید و از فواید آن مطلع شوید و همچنین روش های به حداقل رساندن ضررهای احتمالی آن را بدانید دیگر جای هیچ نگرانی ای وجود ندارد. در این زمینه منابع اطلاع رسانی به قدر کافی وجود ندارد و شما برای آشنایی با اسکن های پزشکی هسته ای نیاز است تا راه درازی را طی کنید. اما ما در اسکن طب ، برای آشنایی کامل شما با پزشکی هسته ای و انواع اسکن های پزشکی هسته ای برنامه های زیادی داریم. پس با ما همراه بمانید.
پزشکی هسته ای یک حوزه تخصصی از رادیولوژی است که از مقادیر بسیار کمی از مواد رادیواکتیو یا رادیوداروها برای بررسی عملکرد و ساختار اندام های مختلف استفاده می کند. تصویربرداری پزشکی هسته ای ترکیبی از رشته های مختلف است. این رشته ها شامل شیمی، فیزیک، ریاضیات، فناوری کامپیوتر و پزشکی است. این شاخه از رادیولوژی اغلب برای کمک به تشخیص و درمان ناهنجاری ها در مراحل اولیه پیشرفت یک بیماری، مانند سرطان تیروئید، استفاده می شود.
از آنجایی که رادیولوژی از بافت نرم مانند روده ها، ماهیچه ها و رگ های خونی عبور می کند، تجسم این بافت ها در اشعه ایکس استاندارد یا همان رادیولوژی معمولی دشوار است، مگر اینکه از ماده حاجب استفاده شود. اما اسکن پزشکی هسته ای امکان تجسم ساختار اندام و بافت و همچنین عملکرد را فراهم می کند. میزان جذب یک رادیودارو توسط یک اندام یا بافت خاص ممکن است نشان دهنده سطح عملکرد اندام (بافت) مورد مطالعه باشد. بنابراین، اشعه ایکس تشخیصی در درجه اول برای مطالعه آناتومی استفاده می شود در حالیکه اسکن هسته ای برای مطالعه عملکرد اندام ها و بافت ها (مطالعه فیزیولوژیک) استفاده می شود. به همین دلیل است که اسکن قلب بسیار زیاد با این روش انجام می شود.
در اسکن پزشکی هسته ای مقدار کمی از یک ماده رادیواکتیو در طول روش برای عکسبرداری استفاده می شود. ماده رادیواکتیو که رادیونوکلئید (رادیودارو یا ردیاب رادیواکتیو) نامیده می شود، توسط بافت بدن جذب می شود. انواع مختلفی از رادیودارو موجود است. این رادیودارو های پزشکی هسته ای عمدتا از عناصر تکنسیوم، تالیم، گالیم، ید و زنون ساخته می شوند. نوع رادیونوکلئید مورد استفاده به نوع اسکن پزشکی هسته ای و اندام مورد مطالعه بستگی دارد.
به مناطقی که رادیودارو در مقادیر بیشتری جمع می شود «نقاط داغ» یا «hot spot» می گویند. نواحی که رادیودارو را جذب نمی کنند و در تصویر اسکن کمتر روشن به نظر می رسند به عنوان «نقاط سرد» یا «cold spot» نامیده می شوند.
تصویربرداری به روش پزشکی هسته ای به دو دسته کلی تقسیم می شود: تصویربرداری مسطح یا Planar و تصویربرداری اسپکت یا SPECT. در تصویربرداری مسطح، دوربین گاما ثابت می ماند. تصاویر به دست آمده در این روش دو بعدی هستند. تصویربرداری اسپکت یا SPECT، برش های محوری از اندام مورد نظر را تولید می کند زیرا در این روش دوربین گاما به دور بیمار می چرخد. این برش ها دقیقا مشابه برش هایی هستند که توسط سی تی اسکن انجام می شود.
انواع اسکنهای پزشکی هسته ای
اسکن پزشکی هسته ای برای تشخیص بسیاری از بیماری ها و در برخی موارد درمان بیماری ها استفاده می شود. برخی از آزمایشات رایج این روش تصویربرداری عبارتند از:
در مورد این اسکنها و دریافت نوبت آنها در پلتفرم اسکن طب به طور کامل توضیح داده شده است. شما میتوانید به بررسی تخصصی اسکنهای هسته ای در اسکن طب بپدازید و نحوه آماده شدن جهت انجام اسکن را از طریق هر صفحه اسکن مطالعه کنید و نوبت اسکن هسته ای را نیز از طریق اسکن طب دریافت کنید.
مزایا و معایب پزشکی هسته ای
پزشکی هسته ای در عین حالی که مزایای زیادی دارد، خطرات و معایبی را نیز به همراه دارد که بایستی این معایب را با رعایت دستورالعمل های مناسب به حداقل رسانید. به صورت کلی می توان مزایا و معایب پزشکی هسته ای را به صورت زیر دسته بندی کرد:
مزایای پزشکی هسته ای:
معایب پزشکی هسته ای:
تا این قسمت ما در مورد اسکن پزشکی هسته ای و مزیا و معایب آن صحبت کردیم. اما برای بسیاری از افراد اتفاق افتاده است که برای گرفتن نوبت اسکن هسته ای گاها درگیر چالش های مختلفی می شوند که ما در این قسمت ان چالش ها را بررسی می کنیم و راه حلی برای رفع این مشکلات نیز ارائه می دهیم.
چالش های دریافت نوبت اسکن هسته ای
این چالش هایی که در بالا مطرح شد می تواند انجام یک اسکن هسته ای را برای شما تبدیل به یک کار سخت و طاقت فرسا بکند. اما از طریق اسکن طب به آدرس اینترنتی WWW.SCANTEB.COM شما می توانید به صورت کاملا رایگان نوبت پزشکی هسته ای بگیرید و جواب اسکن پزشکی هسته ای خود را بدون مراجعه به مرکز دریافت کنید.
پاسخ ها