ترشحات چشمی نوزادان که با مجرای اشک رشد نیافته یا مسدود شده (یا مجرای اشکی بینی) متولد میشوند رخ میدهد. این نشان دهنده هیچ وضعیت پزشکی جدی نیست. بلوک معمولاً در عرض چند ماه پس از تولد از بین میرود. با این حال ممکن است دلایل دیگری برای ترشح وجود داشته باشد مانند عفونت باکتریایی یا آلرژی که نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
در روزهای اولیه پس از زایمان ترشحات چشمی یا چسبندگی چشم در نوزادان طبیعی است. ممکن است به دلیل مسدود شدن مجرای اشک در زمانی که سیستم زهکشی چشم به طور جزئی یا کامل مسدود شده باشد. مطالعات تخمین زدهاند که نزدیک به 20 درصد از نوزادان با مجرای اشکی مسدود شده متولد میشوند. اما این وضعیت معمولاً طی چهار تا شش ماه خود به خود برطرف میشود. با این حال اگر ترشح با علائم عفونت مانند قرمزی یا پف کردگی همراه باشد بهتر است به پزشک اطفال خود مراجعه کنید.
ترشحات سفید رنگ:
ترشحات سفید شایع است و معمولاً در عرض چند ماه از بین میروند.
ترشحات زرد رنگ:
ترشحات زرد ممکن است به دلیل مسدود شدن مجرای اشک یا عفونت باشد. این ترشحات چسبناک باعث میشود که نوزادان نتوانند به درستی چشمان خود را باز کنند.
ترشحات سبز رنگ:
ترشحات سبز رنگ نشان دهنده علائم عفونت چشم است.
علت شایع ترشحات چشمی در نوزادان مسدود شدن مجرای اشک است. با این حال ممکن است همیشه علت آن نباشد. ترشحات چشم نوزاد ممکن است به دلیل شرایط دیگر نیز رخ دهد.
انسداد مجرای اشکی:
انسداد مجرای اشکی زمانی رخ میدهد که مجرای بینی نتواند مایع را از چشمها پاک کند. انسداد مجاری اشک معمولاً در نوزادان دیده میشود و بدون مداخله پزشکی از بین میروند.
ورم ملتحمه ویروسی (چشم صورتی):
التهاب غشاهای پوشاننده داخل پلکها که کره چشم را میپوشاند و به آن چشم صورتی نیز میگویند در هنگام عفونت چشم صورتی یا قرمزی به وجود میآید. این وضعیت به دلیل عفونت، تحریک یا مسدود شدن مجرای اشک است. گاهی اوقات ممکن است به دلیل عبور ذرات ویروسی از واژن مادر به جنین در حین تولد رخ دهد که به نام ورم ملتحمه شیمیایی شناخته میشود.
ملتحمه باکتریایی:
برخی از باکتریهای موجود در واژن مادر در حین تولد به نوزاد منتقل میشوند و باعث ورم ملتحمه باکتریایی میشوند. باکتریها میتوانند کلامیدیا، استرپتوکوک پنومونیه، هموفیلوس آنفولانزا، نایسریا گونوره و غیره باشند. علائم ورم ملتحمه ناشی از هر یک از باکتریها با یکدیگر متفاوت است.
آلرژی:
اگر نوزاد شما به تغییرات محیطی و عواملی مانند گرد و غبار، گرده یا دود حساس باشد ممکن است به دلیل تغییرات فصلی دچار آلرژی بشود و در نهایت منجر به واکنش آلرژیک در چشم شده و باعث ورم ملتحمه آلرژیک شود.
گل مژه:
گل مژه عفونتی است که در انتها مژهها ایجاد میشود و توسط استافیلوکوکوس اورئوس ایجاد میشود. به نظر میرسد یک جوش قرمز متورم کوچک در پلک پایینی باشد. ممکن است تورم دردناکی در اطراف چشم وجود داشته باشد اما آسیب دائمی به چشم وارد نمیکند. هنگامی که گل مژه ظاهر شده منجر به ترشح چرک زرد میشود.
آسیب به چشم:
اگر چشم نوزاد توسط جسم یا به دلیل تجمع کثیفی آسیب ببیند میتواند منجر به ترشحات آبکی در چشم شده و باعث قرمزی اطراف مردمک شود.
درمان خانگی:
یک مجرای اشک مسدود شده را میتوان در خانه توسط والدین یا ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی درمان کرد. ابتدا دستهای خود را با آب و صابون قبل از دست زدن به چشمهای کودک بشویید تا خطر عفونت را کاهش دهید. ترشحات را با یک تکه پارچه نرم آغشته به آب گرم پاک کنید.
درمان پزشکی:
اگر مجرای اشکی مسدود شده ظرف یک سال پس از تولد باز نشد پزشکان معمولاً انجام پروب مجرای اشکی را توصیه میکنند. در صورت ترشحات ناشی از عفونتهای باکتریایی یا ویروسی یا آلرژی پزشک ممکن است قطرههای چشمی خفیف آنتی بیوتیکی یا پماد اریترومایسین را برای درمان تجویز کند.
انسداد مجاری اشک گاهی میتواند منجر به عفونت شود یا منجر به عوارضی مانند داکریوسیستیت حاد شود. داکریوسیستیت منجر به رکود اشک میشود که محیط مساعدی را برای رشد باکتریها و سایر عوامل بیماریزا فراهم میکند. این ممکن است باعث درد شدید و التهاب در نواحی اطراف چشم شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده هر یک از این علائم عفونت چشم مهم است که با پزشک اطفال کودک خود مشورت کنید:
آیا سرماخوردگی باعث ترشح چشم در نوزادان میشود؟
ترشحات آبکی و قرمزی چشم از علائم رایج سرماخوردگی در نوزادان است. با این حال اگر ترشحات زرد باشد ممکن است نشان دهنده عفونت چشم باشد.
آیا شیر مادر باعث ترشح چشم نوزاد میشود؟
مسدود شدن مجرای اشک میتواند منجر به ترشح چشم در نوزاد شما شود. اما در نهایت تا زمانی که کودک شما یک ساله شود این مشکل برطرف میشود. همچنین ممکن است دلایل باکتریایی یا ویروسی دیگری نیز وجود داشته باشد که میتواند باعث این ترشحات یا ورم ملتحمه نوزادی شود که نیاز به مراقبت پزشکی دارد. در صورت داشتن هرگونه سؤال یا نگرانی با چشم پزشک کودک مشورت کنید.
منبع:
پاسخ ها