شناخت از خود بر پایه عواملی نظیر هیجانها، رفتارها، ویژگیهای جنسیتی و عوامل اجتماعی شکل گرفته است. این شناخت تاثیر قابل توجهی بر عملکرد شخصی و اجتماعی فرد دارد. زندگی مشترک مجموعهای از انتظارات، فرضیهها، هیجانات و بایدها نبایدها است. هریک از زوجین با بینش و استاندارد مختص به خود وارد زندگی مشترک میشود که حاصل تربیت در خانواده، تحصیل در مدرسه و حضور در اجتماع است. افراد با شناخت نقاط ضعف خود میتوانند علت بسیاری از رفتارهای هیجانی و نادرست خود را پیدا کنند و در رفع آن بکوشند. آنها از این طریق میتوانند بیشترین انطباق را با همسر خود پیدا کنند.
یکی از مهمترین مسائلی که میتواند ازدواج را تحت تاثیر قرار دهد عدم شناخت احساسات است. بارها پیش آمده است که فردی پس از دورهی کوتاهی آشنایی جملهی »من عاشق او هستم« را به کار میبرد. روانشناس موظف است با دادن آگاهیهای الزم فرد را متوجه تصمیمهای هیجانی خود کند و منطق را در کنار احساسات قرار دهد.
نهاد خانواده یکی از نهاد های مهم اجتماعی است که با ازدواج شروع می شود. سنگ بنای نهاد خانواده در ازدواج گذاشته می شود. ما در انتخاب خانواده ای که در آن به دنیا آمدیم اختیاری نداشته ایم، اما معمار خانواده آتی خود خواهیم بود. ازدواج موفق، پایه و بنیان عالی برای ایجاد خانواده ی شاد و مستحکم است.
پیش آشنایی: فرآیند تبادل اطالعات و عواطف بین دو نفر از جنس مقابل به منظور تصمیم گیری برای ازدواج است. اولین عنصر محرک برای آشنایی با یک نفر جذابیت اوست. جذابیت در آغاز و گسترش آشنایی زن و مرد تاثیر به سزایی دارد.
نظریه های آشنایی: دو نظریه در این باب وجود دارد:1-همسان همسری 2-ناهمسان همسری
نظریه همسان همسری استوار بر این فرض است که هرچه شباهت ها و همانندی ها بیشتر باشد دو طرف بیشتر مایل به آشنایی با یکدیگر هستند. نظریه ی ناهمسان همسری بیان می کند که ما بیشتر به افرادی عالقمند می شویم که ما را کامل کند.
اهمیت مشاوره پیش از ازدواج:
زندگی مشترک افقی روشن و جلوه گاهی زیبا برای تولدی دوباره است مشروط بر آن که وجوه ضروری این اشتراک، یعنی توانایی ها و مهارت های خاص و سازنده، در تفکر، بینش و عملکرد انسان رویت و مالحظه شود. اگر شناسنامه تان را ورق بزنید. چهار واقعه در طول زندگی در آن آمده است: تولد، ازدواج، طالق و فوت که فقط در ازدواج و طالق مختارید، بنابراین ازدواج را نباید سرسری گرفت بلکه باید با مطالعه و براساس معیار های حقیقی همسر را انتخاب کرد. قبل از ازدواج قطعاً مشاوره با یک متخصص یا یک مشاور خبره در امور خانواده و برخوردار از اطالعات امروزی ضروری به نظر می رسد. اگر زوجین قبل از ازدواج به مشاور مراجعه کنند این امر به زندگی بهتر و دوام آن کمک شایانی خواهد کرد. مشاوره قبل از ازدواج به عنوان مهم ترین نکته ای است که به افراد کمک می کند واقع بینانه به ازدواج نگاه کنند و از هرگونه احساسات غیرعقالنی بپرهیزند چراکه پایه و اساس ازدواج بر مبنای معیار های عقالنی استوار است. بسیاری از جوانان در زمان زندگی عقد یا نامزدی یا آشنایی قبل از ازدواج یک زندگی ایده آل و بدون هرگونه اختالف و درگیری را تصور می کنند و با چنین دیدگاهی بر این باورند که بین شان 122 درصد تفاهم وجود دارد، غافل از این که در نخستین مشکلی که برایشان هنگام زندگی مشترک به وجود می آید، آرمان ها و رویاهایشان به یکباره فرو می ریزد و سریع از زیر بار مسئولیت زندگی مشترک شانه خالی می کنند و تصمیم به جدایی می گیرند. بنابراین مراجعه به مشاور آن هم قبل از ازدواج برای تداوم یک زندگی و تصمیم گیری درست تاثیر مطلوبی خواهد داشت. مشاوران به مراجعه کنندگان خود توصیه هایی می کنند. طبیعتاً افراد به لحاظ شرایط خانوادگی و تربیت دارای فرهنگ و مسائل اخالقی خاص هستند. بنابراین توجه به مسائل زیر هنگام ازدواج الزامی است:
1 -در انتخاب همسر عجله و شتاب نکنید. این امر را با بررسی و تحقیق انجام دهید.
2 -چنانچه پدر و مادر و خانواده های وابسته، سختگیری کنند برای متقاعد کردن آنها از مشاور خانواده کمک بگیرید.
3 -در انتخاب همسر پس از بررسی معیار های طرف مقابل، وضع خود را با وی مقایسه کنید و در صورت هماهنگی تصمیم گیری کنید. یعنی باید دختر یا پسر هنگام ازدواج سراغ موردی بروند که حداقل اختالفات فرهنگی، اخالقی، اقتصادی و... را با خود و خانواده اش داشته باشند تا زندگی شان پایدار باقی بماند. همچنین مشاوران اختالفاتی را که ممکن است بین خانواده های داوطلبان ازدواج به وجود بیاید به آنها گوشزد می کنند و در واقع اختالفات را برای آنها ترسیم می کنند تا با چشم باز برای زندگی مشترک تصمیم بگیرند.
قطعاً اگر جوانان هنگام ازدواج مراجعه به مشاور را در اولویت کار های خودشان قرار بدهند و با اعتماد به مشاوران مجرب شرایط زندگی شان را توضیح بدهند و با بهره گیری از مشاوره های قوی در جهت تداوم زندگی شان اقدام کنند، بهترین راه برای کاهش آمار طالق خواهد بود.
مشاوره قبل از ازدواج دریچه ای است که به سوی شناخت از یکدیگر گشوده می شود. چراکه زوجین با نگاه واقع بینانه ای می توانند مشکالت بعد از ازدواج را بسنجند و با توانایی خودشان در حل آن بکوشند. اما کسانی که تاب و توان مشکالت را ندارند و با این تصور که زندگی مشترک باید هیچ نوع دغدغه ای نداشته باشد ناخودآگاه به سمت جدایی پیش می روند. این گونه افراد به دنبال راه گریزی از زندگی شان هستند که حداقل آسیب آن طالق عاطفی است که طبیعتاً آثار منفی زیادی بر دوام زندگی آنان خواهد گذاشت.
پس الزم است بدانید که اگر واقعاً قصد بهبود شرایط زندگی زناشویی خودتان را دارید، یکی از بهترین اقدام هایی که می توانید انجام دهید، شناسایی عوامل مخرب زندگی است که مشاوره های قبل و بعد از ازدواج شما را در جهت شناسایی عوامل مخرب و محل مشکالت مربوطه یاری می کند
مرکز مشاوره روانشناسی خانواده و مشاوره ازدواج نیک داد آماده پاسخگویی به سوالات و موارد شما عزیزان می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره های زیر در تماس باشید:
مرکز مشاوره نیک داد : https://nikdad.org/
آدرس دفتر مرکزی : شیراز، خیابان زند، روبروی هتل پارس، ساختمان پاسارگاد، طبقه سوم، واحد۴
تلفن پشتیبانی : 07132318862 – 09389099541
پشتیبانی خارج از کشور : 09389099541 (واتس اپ)
ایمیل: info@nikdad.org
پاسخ ها