به گزارش گروه استان های اخبار
از اصفهان
،آیت الله سید ابوالحسن مهدوی عضو مجلس خبرگان رهبری در جلسات مجازی ماه مبارک رمضان به تبیین موارد اخلاقی و اجتماعی برای روشن شدن راه زندگی انسان میپردازد.
او در این جلسه «همت» را در رسیدن به مقصد موثر دانست و با بررسی تخصصی این کلمه اظهار داشت: همت دارای درجات شدت و ضعف است و لفظ همت به درجه خاصی دلالت ندارد، به عبارتی مانند کلمه نور میماند که شدت و ضعف آن در ذهن افراد متفاوت است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه هر همتی ممدوح نیست گفت: در واقع همت به چه چیز داشتن مهم است و اگر همت برای رسیدن به خدا و یا کمال انسانی باشد، ارزشمند است و هیچ معادلی هم ندارد.
او افزود:، اما گاهی همت برای رسیدن به خواستههای دنیایی است، این موارد خوب است، اما ارزش آن به اندازه موارد گفته شده نیست؛ همت حداقل به ۸ مورد دلالت دارد. اول اینکه «هم» که به معنای همت است در آیه «یا فارج کل مهموم» به معنی حزن و گرفتاری است، زیرا برای ناراحتیهای مداوم و گرفتاری همت به کار گرفته میشود.
مهدوی معنای دوم آن را بیماریهای طولانی مدت دانست و گفت: همت کردن بیماری به معنای این است که بیماری بدن مرا فراگرفته و اندام مرا لاغر کرده است، معنای سوم آن گداخته و داغ کردن و چهارم در زبان عرب اگر گفته شود خورشید یخ را همت کرد یعنی آن را آب کرده و اینجا کننده کار خورشید است نه انسان.
او ادامه داد: معنای پنجم آن در زبان عرب، «هِم» را پیر میگویند «همِ الرجل» یعنی پیر شده است، زیرا به دو مورد دلالت دارد، یک انسانی که قصد کاری را میکند و موفق نمیشود و یا زمان استمرار داشته بر شخص پیر و زمان سن شخص را پیر کرده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: گاهی یک کاری برای ما اهمیت دارد و این کلمه نیز از همت و اهتمام است، زیرا به دلیل اهمیت به آن کار، آن را تکرار میکنیم و مرتب فکر کردن و نگاه کردن به کاری نشان دهنده اهمیت آن است، «اهتم بالامر» اهتمامی که به معنای سعی و کوشش است.
او افزود: عرب در جایی عبارت «هَم مِن مَکان» را میگوید که تصمیم جدی برای کاری دارد که به معنای پرش و جهش است و در آخر همت حشرات و حیوانات نسبت به ما هم وجود دارد که حشرهای همت و ما را دنبال میکند و قصد اذیت انسان را دارد.
مهدوی یادآور شد: اراده باید تکرار شود و اندیشه فراوان و نگرانی، زحمت و کوشش، فکر و عمل اگر استمرار داشته باشد در واقع همان همت برای به مقصد رسیدن است.
م
پاسخ ها