به گزارش گروه وبگردی اخبار ، همانطور که میدانید سماور و کتری جزء آن دسته از وسایل پر استفاده در آشپزخانه هستند. رسوباتی که در سماور، انواع کتری و چای ساز جمع میشوند همیشه دردسر ساز هستند. این رسوبات باعث پایین آمدن کیفیت آب در حال جوش میشوند و آب را کدر میکنند و سبب بد رنگ شدن چای و نوشیدنیهای بر پایهی آب میشوند و موجب طعم نامطلوب نوشیدنی میشوند و هم اینکه ظاهر نامناسبی به سماور، کتری و چای ساز شما میدهند.
علت تشکیل این رسوبات هم مشخص و مربوط به آبی است که استفاده میکنیم، کربنات کلسیم (آهک) یک ترکیب طبیعی میباشد که به راحتی در آب حل میشود. در هنگام جوشاندن آب، کربنات کلسیم از آب جدا شده باعث ایجاد رسوب یا جرم میشود و پس از جوشیدن و تکرار این عمل در بلند مدت لایهای ضخیم از رسوبات تشکیل میشود. در ادامه به روشهای رسوب زدایی بیشتر میپردازیم و راهکارهای مفیدی ارائه میدهیم.
۱. اولین و راحتترین راه برای از بین بردن جرمهای سماور و کتری، استفاده از محلول سرکه سفید و آب است. مقداری سرکه سفید و آب را با نسبت مساوی و یا دو به یک با یکدیگر مخلوط کنید و در سماور، کتری یا چای ساز بریزید و فرصت بدهید آب به جوش آید بر اساس ضخامت رسوب بین ۱۰-۳۰ دقیقه بعد از به جوش آمدن صبر کنید تا عمل جوشیدن آب ادامه پیدا کند. بهتر است حدود ۱۵ دقیقه صبر کنید تا سرکه و آب در حال جوش در ظرف بماند، حتما از نتیجه کار شگفت زده میشوید، مشاهده میکنید رسوبات سماور، کتری یا چای ساز جدا شده و به راحتی و با اسکاچ نرم بدون سختی شسته میشوند.
*برای اینکه احیانا ظرف بوی سرکه ندهد میتوانید ظرف را از آب پر کنید و بگذارید آب بجوشد سپس آب را از درون ظرف خالی کنید و آب کشی کنید. البته این روش به خاطر بوی تند سرکه ممکن است برای بعضی از افراد ناخوشایند باشد؛ که با انجام این کار مشکل برطرف خواهد شد.
۲. از سرکه سفید میتوانید به طور خالص استفاده کنید در این روش شب قبل از خواب، در کتری به اندازه ظرفیتش سرکه سفید بریزید و آن را تا صبح کنار بگذارید. صبح سرکه را از کتری به ظرف خود برگردانید، زیرا این سرکه را میتوانید چندین بار برای تمیز کردن کتری استفاده کنید (این سرکه دیگر مناسب برای خوردن نیست). پس از خالی کردن کتری آن را ۲ -۳ بار با آب سرد پر و خالی کنید. این عمل سرکه را کاملا میشوید و کتری آماده برای استفاده میباشد. این عمل تمیز کردن کتری را هر ۱ یا ۲ هفته تکرار کنید تا کتری هرگز رسوب نبندد.
۳. روش ساده بعدی استفاده از محلول جوش شیرین و آب است. مقداری جوش شیرین را به همراه آب داخل سماور، کتری یا چای ساز بریزید و اجازه بدهید تا مدتی بجوشد. البته این روش نیاز به تکرار دارد تا در نهایت به نتیجه دلخواهتان برسید.
۴. روش دیگر استفاده از استفاده از لیمو ترش و آب است. به این ترتیب که ۵۰ میلی لیتر آب لیمو به همراه دو پیمانه کوچک یا فنجان آب را ترکیب کنید یا اینکه از برشهای لیمو استفاده کنید. سپس اجازه دهید برای مدتی این ترکیب به همان صورت داخل آن ظرف بجوشد. مدت زمان بستگی به حجم جرم و البته نوع ظرف شما دارد.. البته این روش برای برق انداختن و از بین بردن لایهای از جرم و گچ است و شاید برای گچ و جرم ضخیم پاسخگو نباشد.
۵. در روش دیگر که برای جرمهای نسبتا تازه و لایههای نازک آهکی کاربرد دارد، میتوانید کتری را بدون آب بر روی حرارت بگذارید و پس از مدتی آب سرد و یخ داخل آن بریزید تا جرمها ترک برداشته و از جدار کتری کنده شوند، در این روش مراقب حرارت دادن کتری بدون آب باشید، زیرا میتواند موجب از بین رفتن لحیم داخل آن گردد و دردسر ساز شود.
۶. اگر ضخامت و حجم رسوبها زیاد نیست، وکتری مورد نظر شما کوچک است و امکان گذاشتن آن در جایخی یخچال وجود دارد میتوانید از این روش استفاده کنید. به این ترتیب که کتری یا سماور را از آب پر کنید و به مدت نصف روز در جایخی قرار دهید سپس آن را خارج کنید و بشویید، رسوبات حین شستشو جدا میشوند. (این روش برای کتری برقی توصیه نمیشود)
سایر روشهای رسوب زدایی سماور، انواع کتری و چای ساز
۷. روش دیگری که میتوانید از آن برای رسوب زدایی سماور، انواع کتری و چای ساز استفاده کنید استفاده از ۲-۳ عدد سیب زمینی رنده شده و یک تکه زاج سفید است. به این ترتیب که بسته به حجم ظرف دو یا سه تا سیب زمینی رنده کنید و به مدت نیم ساعت آن را با آب بجوشانید. بعد از نیم ساعت یک تکه زاج سفید کوبیده هم به آن اضافه کنید و اجازه بدهید نیم ساعت دیگر هم بجوشد. سپس آبکشی کنید و بگذارید با آب تازه بجوشد.
۸. راهکار دیگر استفاده از پوست هندوانه است. برای این کار کافیست پوست هندوانهای که میل کرده اید را خرد کرده و درون سماور، انواع کتری و چای ساز به مدت سی دقیقه به همراه آب بجوشانید. به این ترتیب ظرف خود را درست مثل روز اول نو و بدون هر گونه رسوب خواهد دید.
۹. یکی دیگر از راههای جلوگیری از رسوب گرفتن کتری و سماور است به این صورت است که گوش ماهی یا فلس صدف را در کتری انداخته تا آهک موجود در آب را جذب کند. از این روش پس از جرم زدایی و یا برای کتریهای نو استفاده کنید تا آهک آب به دیوارههای آن جذب نشود.
۱۰. میتوانید از جرم گیرهای سیمی و یا جرم گیرهای پودری موجود در بازار که برای رسوب زدایی و جرم گیری سماور، انواع کتری و چای ساز تهیه و تولید شده اند، استفاده کنید.
راهکارهای مفید و قابل اجرا را به شما عزیزان ارائه کردیم. شما میتوانید طبق امکانات و سلیقه خود نسبت به انتخاب نوع روش رسوب زدایی و جرم گیری سماور، انواع کتری و چای ساز خود، اقدام کنید.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ آیا شما روش موثر دیگری برای رسوب زدایی سماور، کتری و چای ساز میشناسید؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان سایت به اشتراک بگذارید. منتظر دریافت دیدگاههای شما عزیزان هستیم.
منبع: رنگ وارنگ
پاسخ ها