
تحقیق جدید دانشگاه کوئینزلند نشان میدهد کتریهای پلاستیکی در هر بار جوشیدن، میلیاردها ذره میکروپلاستیک وارد آب میکنند.
دانشمندان در مطالعهای نگرانکننده کشف کردند که جوشاندن آب در کتریهای پلاستیکی، باعث آزادسازی میلیونها و حتی میلیاردها نانوپلاستیک در آب میشود.
پژوهشگران دانشگاه کوئینزلند استرالیا به آمارها تکاندهندهای رسیدهاند. به گفته آنها، اولینباری که آب را در یک کتری پلاستیکی نو میجوشانید، حدود ۱۲ میلیون نانوذره در هر میلیلیتر آب آزاد میشود. اگر این عدد را برای یک فنجان چای معمولی (۲۵۰ میلیلیتر) محاسبه کنیم، به رقم نجومی ۳ میلیارد ذره پلاستیکی میرسیم. این ذرات شامل میکروپلاستیکها (قابل دیدن با میکروسکوپ) و نانوپلاستیکها (بسیار ریزتر و با قابلیت نفوذ بالا) هستند.
البته وقتی چندبار از کتری استفاده کنید، نانوپلاستیکهای آن کمتر میشود اما نه به اندازهای که ایمن باشد. آزمایشها نشان داد که حتی پس از ۱۵۰ بار جوشاندن آب، کتری همچنان ذرات پلاستیکی آزاد میکند. اگرچه تعداد ذرات کاهش مییابد، اما همچنان در هر فنجان حدود ۲۰۵ میلیون ذره وجود دارد. محققان هشدار میدهند که شستن ساده کتری قبل از استفاده نیز تأثیر چندانی در حذف این ذرات ندارد و این یعنی ما با یک ریسک مداوم مواجه هستیم.

یکی از یافتههای جالب این پژوهش، تأثیر مثبت آب سخت لولهکشی است. محققان متوجه شدند که استفاده از آب سخت باعث کاهش آزادسازی نانوپلاستیکها میشود. دلیل علمی آن این است که املاح معدنی موجود در آب سخت، یک لایه رسوبی محافظ روی دیواره پلاستیکی ایجاد میکنند و مانع از تماس مستقیم آب داغ با پلاستیک و تخریب آن میشوند.
محققان خواستار درج برچسبهای هشداردهنده روی کتریهای پلاستیکی شدهاند تا مردم آگاهانه خرید کنند. با توجه به اینکه اثرات درازمدت بلعیدن پلاستیک بر بدن انسان هنوز کاملاً شناخته شده نیست، رعایت احتیاط شرط عقل است.
درکل استفاده از کتریهای شیشهای یا استیل ضدزنگ (بدون قطعات داخلی پلاستیکی) امنترین گزینه است. همچنین اگر کتری پلاستیکی نو خریدهاید، آبهای جوش اول را حتماً دور بریزید، هرچند این کار مشکل را کامل حل نمیکند.
یافتههای این پژوهش در ژورنال نیچر منتشر شده است.
پاسخ ها