به گزارش خبرنگار گروه استانهای اخبار از رشت ، قصه ما از روستایی شروع می شود که مردمانش با هنر دست هایشان توانستند خودشان را در جهان ثابت کنند.
قاسم آباد، روستایی که در چند قدمی ثبت جهانی است.
گل افشان خانم، یکی از بانوان هنرمند این روستا است که سهم مهمی در حفظ این هنر دیرینه دارد.
او در گفتگو با خبرنگار اخبار از رشت ، با بیان اینکه از ۱۲ سالگی این حرفه را از مادرش آموخته است، گفت: با بافت چادرشب از پس مخارج زندگی ام برآمدم و توانستم علاوه بر امرار و معاش زندگی، هزینه تحصیل فرزندانم را نیز تامین کنم.
او با ابراز رضایت از درآمد بسیارخوب این صنایع دستی، افزود: با ثبت جهانی این هنر اقتصاد و اشتغال منطقه بیش از پیش شکوفا میشود.
مریم خیب، یکی دیگر از هنرمندان این حرفه در گفتگو با خبرنگار اخبار از رشت ، با بیان اینکه از کودکی پا به پای مادرم بافت چادر شب را آموختم، اما پس از ازدواج این هنر را به صورت حرفهای از مادرهمسرم آموختم تا جایی که پس از ۴۵ سال تلاش و کار کردن در این زمینه امروز به صورت استاد به دیگران آموزش میدهم.
دختران جوان و تحصیل کرده این روستا هم آمدند با ایدههای نو و طراحیهای جدید این هنر کهن را کاربردیتر و امروزیتر کرده اند.
شهره فخر جانعلی قاسم آبادی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته حقوق در گفتگو با خبرنگار اخبار از رشت ، گفت: پس از تحصیل تصمیم گرفتم به دلیل حفظ این هنر کهن در راه ثبت جهانی آن پا به پای مردمان منطقه فعالیت کنم تا هرچه زودتر چادرشب ثبت جهانی شود و با ثبت آن شاهد تحولات خاص در قاسم آباد باشیم.
او با اشاره به اینکه سلایق نسل جوان امروز برای استفاده از چادر شب متفاوت شده است افزود: به همین علت با دختران جوان و تحصیل کرده منطقه تصمیم گرفتیم برای حفظ این هنر، با طراحیهای نوین و بافتهای کاربردیتر بتوانیم علاوه بر حفظ این حرفه از ارزش و اعتبار نیز کاسته نشود.
غاده حیجاوی قدومی، رئیس دفتر آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی در رشت گفت: نظر این شورا برای ثبت جهانی صنعت دستی چادر شب قاسم آباد رودسر مثبت است.
او افزود: با بررسی طرح ارسال شده به این شورا و بازدید اولیه نظر شورای جهانی صنایع دستی برای ثبت جهانی چادر شب قاسم آباد رودسر مثبت است.
رئیس دفتر آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی، با بیان اینکه روستای قاسم آباد پتانسیل خوبی برای ثبت جهانی صنایع دستی اش دارد، گفت: در ابتدای روند ثبت جهانی چادرشب قاسم آباد هستیم و در مرحله بعد تیم ارزیابی ثبت جهانی، این روستا و صنایع دستی آن را ارزیابی خواهد کرد.
غاده حیجاوی قدومی، به حمایت مردم و دولت برای تسریع در ثبت این صنعت دستی تأکید کرد و گفت: ثبت جهانی چادرشب سبب توانمند سازی زنان این منطقه و حفظ این فرهنگ خواهد شد.
او افزود: در کنار صنعت چادرشب کارهای ابتکاری نظیر تولید لباس و کیف در با چادر شب سبب رونق صنایع دستی روستای قاسم آباد و انتقال آن به نسلهای آتی میشود.
رئیس دفتر آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی تصریح کرد: ثبت جهانی صنایع دستی این منطقه و درگیر بودن مردم با آن سبب رونق اقتصاد منطقه و آشنایی سایر کشورها با فرهنگ بومی روستای قاسم آباد میشود.
گل مریم حسین زاده هم در گفتگو با خبرنگار اخبار از رشت ، گفت: دار چادر شب و نخ ریسی در همه خانههای قاسم آباد وجود دارد و هر گردشگری میتواند با ورود به هر خانه از نزدیک با بافتن چادرشب آشنا شوند.
او افزود: درب همه خانههای قاسم بر روی گردشگران داخلی و خارجی باز است تا گردشگران بتوانند به راحتی از این صنایع دستی دیدن کنند حتی اگر قصد خرید هم نداشته باشند.
گل مریم شعبانی هم در گفتگو با خبرنگار اخبار از رشت ، گفت: از آنجا که طرح را در خیال خود تصور میکنیم و آن را میبافیم گفت: آمیختن افکار بر روی هر تار و پود از چادرشب موجب کاهش استرس و دوری از فکر و خیال زمانه میشود.
زهره رستمی در گفتگو با خبرنگار اخبار از رشت ، از راه اندازی پویش نه به کیسههای پلاستیکی در روستای قاسم آباد خبر داد و گفت: بانوان هنرمند این روستا با راه اندازی این پویش اقدام به بافت کیسههای بافتنی کردند و برای خرید از آن استفاده میکنند تا با خودداری از کیسههای پلاستیکی سهم مهمی در حفظ محیط زیست این منطقه سرسبز هم داشته باشند تا گردشگران داخلی و خارجی با ورود به منطقه جذب این هنر و طبیعت سرسبز شوند.
محسن عیال وار دهیار منطقه، در گفتگو با خبرنگار اخبار از رشت ، گفت: باتوجه به اینکه ثبت جهانی چادرشب بافی روزهای پایانی خود را می گذراند اما همین آوازه ثبت جهانی شدن موجب مهاجرت معکوس حاشیه نشینان به روستای قاسم آباد شده است .
او افزود: با ثبت جهانی علاوه بر اشتغال پایدار ، اقتصاد آن نیز دچار تحول چشمگیری خواهد شد ، به طوری که همین آوازه ثبت جهانی پای گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به این روستا کشانده است.
شهرود امیرانتخابی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گیلان با تأکید بر اینکه چادرشببافی روستای قاسمآباد در آستانه ثبت جهانی قرار گرفته است، گفت: ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی برای بررسی میدانی روستای قاسمآباد شهرستان رودسر به استان گیلان سفر کردند و به زودی چادرشببافی قاسمآباد ثبت جهانی میشود.
او، ثبت میراث چادرشببافی روستای قاسمآباد را از جهات مختلف برای این استان بسیار حائز اهمیت دانست و افزود: با ثبت جهانی این اثر مسیر ورود و بازدید گردشگران خارجی به استان گیلان بیش از هر زمان دیگری مهیا میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گیلان گفت: حفظ میراث ارزشمند صنایع دستی و کمک به بالندگی و شکوفایی آن از اولویتهای میراث فرهنگی گیلان است.
شهرود امیرانتخابی افزود: این گروه با حضور در روستای قاسمآباد، با بازدید از خانه خلاقیت نساجی، کارگاههای چادرشببافی و فروشگاههای صنایع دستی، فرآیند ارزیابی ثبت جهانی شدن را آغاز میکنند.
او، برخی از مهمترین شاخصههایی را که وجود آنها برای ثبت جهانی چادرشببافی مورد توجه است برشمرد و گفت: توسعه کارگاههای چادرشببافی، افزایش نقش زنان در این صنعت، گسترده شدن فروشگاههای صنایع دستی در شهرستان و پویا شدن آن از جمله این مؤلفهها هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، لزوم حمایت از صنایعدستی استان گیلان و افرادی را که به این حرفه مشغول هستند مورد تأکید قرار داد و تصریح کرد: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان تمام توان خود را برای شناساندن و تبلیغ هنرهای بومی و محلی استان انجام میدهد.
حمید آذر پور، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در گفتگو با خبرنگار اخبار
از رشت
، گفت: با توجه به تلاشهای این اداره کل و وزارتخانه در چند قدمی ثبت جهانی هستیم و با ثبت جهانی آن شاهد اولین اثرثبت جهانی شده صنایع دستی در استان گیلان خواهیم بود.
او افزود: ثبت این اثر در ابعاد مختلف قبال بررسی است که مهترین بحث ثبت جهانی آن حفظ و نگهداری این هنر کهن است و ایجاد اشتغال پایدار، جذب گردشگران خارجی و ارز آوری و مهاجرت معکوس روستاییان این منطقه از مهمترین مزیتهای ثبت جهانی این اثر است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان گفت: با ثبت جهانی چادر شب امکانات زیر ساختی منطقه هم دچار تحولات میشود و همچنین جاذبههای گردشگری و تاریخی مسیر این منطقه هم مورد بهره برداری خواهد شد.
حمید آذر پور، با تاکید به اینکه چادرشب بافی قاسم آباد در کشور ما یک برند است، افزود: در گیلان بیش از ۸۰ درصد فعالان و هنرمندان صنایع دستی بانوان هستند که این آمار در دیگر استانها ۷۰درصد است و یکی از شاخص ها، حضور زنان در صنایع دستی است، گیلان از این منظر پیشرو است.
او، با اشاره به اینکه ۶۰۰ بانوی هنرمند روستای قاسم آباد رودسر، تولید کننده چادر شب بافی هستند، تصریح کرد: در حال حاضر ۱۴ رشته صنایع دستی گیلان در فهرست آثار ملی ثبت شده است و گیلان ۲۵ هزار هنرمند در ۸۰ رشته صنایع دستی دارد که ۶ هزار نفر از این افراد بیمه هستند.
۶۰۰ بانوی قاسم آبادی با هنر دستهای خود هم سهم خوبی در ایجاد اشتغال و اقتصاد منطقه خود دارند و هم توانستند با معرفی این صنایع دستی به یونسکو حرفی برای گفتن در جوامع بین المللی هم داشته باشند.
گزارش از مریم عباسی زاده
پاسخ ها