به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی اخبار ، حرکت در تاریکی عنوان مستندی است که راوی زندگی و شخصیت علمی مرحوم جلال صمیمی، دانشمند و اخترفیزکدان ایرانی است که به کارگردانی داریوش گرگوند، تهیه کنندگی روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف و مدیریت تولید محمد قاسمی ساخته شده است.
این مستند، پرترهای از جلال صمیمی است و با حضور خانواده، همکاران و شاگردان وی ابعاد شخصیتی، علمی و دستاوردهای بینالمللی این فیزیکدان ایرانی بررسی شده است.
جلال صمیمی، در سال ۱۳۱۹ در شهر زابل به دنیا آمد و پس از تحصیل در رشته مهندسی برق در دانشگاه آبادان برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت و دکترای فیزیک خود را از دانشگاه اوکلاهاما کسب کرد. او در طول حدود بیست سال فعالیت خود در این کشور دستاوردهای علمی مختلفی را به دست آورد و از جمله آنها کشف ۵ چشمه کیهانی در فضا بود.
صمیمی پس از بازگشت به ایران مدتی ریاست دانشکده علوم دانشگاه فردوشی مشهد را به عهده داشت و سپس به دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف رفت. حضور او در ایران نیز همراه با همکاریهای علمی بینالمللی بود و از جمله آنها میتوان به همکاری با دانشگاه ریورساید آمریکا در زمینه احتر فیزیک و همکاری در پروژههای ناسا اشاره کرد.
او در ایران نیز فعالیتهای مختلفی را انجام داد که در این میان فعالیت در زمینه توسعه انرژیهای سبر نیز قابل توجه است. صمیمی در دورهای به بررسی و محاسبه میزان تابش انرژی خورشیدی در ۲۸ شهر مستعد کشور پرداخته بود. تاسیس رصد خانه پرتوهای کیهانی البرز و فعالیت در پروژه رصد خانه ملی ایران نیز از جمله دیگر فعالیتهای این دانشمند ایرانی بود.
سخنرانی او در رابطه با یکی از منابع تابش اشعه ایکس در کهکشان راه شیری که به عنوان کاندیدای سیاه چاله از سوی وی معرفی شد نیز از جمله موارد شاخص در فعالیتهای علمی صمیمی بود و این سخنرانی در مجله علمی نیچر نیز منتشر شده بود.
جلال صمیمی در سال ۸۱ در دفتر کار خود در دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف دچار سکته مغزی شد و این بیماری منجر کاهش توانایی جسمی و حرکتی وی شد، اما با این حال در همان دوره نیز به فعالیتهای علمی خود پرداخت و پس از مدتی، حضور در کلاسهای درس را هم از سر گرفت. در همان دوران "رصد چشمه پرتوهای گاما" از جمله فعالیتهایی بود با همراهی همکارانش انجام داد و در مجله Astronomy & Astrophysics منتشر شد. وی همچنین رتبه اول پژوهشهای بنیادی نوزدهمین دوره جشنواره خوارزمی را هم در همان دوران کسب کرد.
جلال صمیمی در ۲۲ خرداد ۹۹ دیده از جهان فروبست.
پاسخ ها