به گزارش گروه استان های
اخبار
از مشهد
، جعفر جوادی مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه در حال حاضر بالغ بر ۱۷۰ هزار هکتار از اراضی آبی استان به سیستمهای نوین آبیاری مجهز شدهاند،گفت: این میزان نسبت به سطح کل اراضی آبی خراسان رضوی که حدود ۷۵۰ هزار هکتار است، معادل ۲۳ درصد میباشد.
او در خصوص میزان اعتبار مورد نیاز برای تجهیز هر هکتار زمین کشاورزی به روشهای نوین آبیاری، افزود: بسته به نوع روش آبیاری، شکل، نقشه و موقعیت اراضی و محل اجرای طرح؛ هزینه تمام شده برای اجرای روشهای نوین آبیاری متفاوت است که با عنایت به افزایش قیمتهای سالانه مبلغی به عنوان سهم بلاعوض دولتی برای اجرای روشهای مختلف آبیاری تخصیص مییابد.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: در سال ۹۸ مبلغ بلاعوض دولتی برای اجرای یک هکتار سیستم آبیاری قطرهای ۱۷۰ میلیون ریال از طرف دولت اعلام شده بود.
جوادی بیان کرد: این مبلغ برای اجرای روشهای بارانی بین ۱۱۰ تا ۱۳۰ میلیون ریال بسته به نوع روش و برای روشهای کم فشار به میزان ۷۰ میلیون ریال اعلام شده و ما به ازای هزینههای اجرای طرح به عنوان سهم خودیاری کشاورزی لحاظ میشود.
او ضمن بیان این موضوع که از ابتدای امسال تا این تاریخ بالغ بر ۷ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی استان به این روشها مجهز شدهاند، تصریح کرد: در برنامه یک ساله استان تا پایان سال جاری بایستی حدود ۴۰۰ هکتار دیگر هم به این روشها مجهز شوند.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش که در بخش کشاورزی چه میزان شاهد هدر رفت آب هستیم، تاکید کرد: آب در بخش کشاورزی هدر نمیرود، بلکه صرف تولید میشود. آنچه در این بخش مهم است راندمان آبیاری است که با اجرای روشهای نوین آبیاری این راندمان افزایش مییابد.
جوادی اظهار کرد: در روشهای سنتی بخشی از آب از سطح مزارع تبخیر و بخشی دیگر با نفوذ عمقی در زمین از دسترس گیاه خارج میشود. با اجرای روشهای نوین آبیای، آب موجود در دسترس گیاه قرار گرفته و موجب میشود تا گیاه از این آب به نحوه مطلوب استفاده کند.
او افزود: بخش عمدهای از اعتبارات ملی در سالهای قبل برای اجرای روشهای نوین آبیاری تخصیص مییابد که در واقع بهترین روش برای بهینه سازی مصرف آب است.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: درست است که بخش قابل ملاحضهای (حدود ۸۵ درصد) منابع آبی خراسان رضوی در بخش کشاورزی مصرف میشود؛ اما این آب صرف تامین غذا و امنیت غذایی جامعه میشود.
بحران غذا در کنار بحران آب از اهمیت زیادی برخوردار است
جوادی با اشاره به اینکه بحران غذا در کنار بحران آب از اهمیت زیادی برخوردار است، بیان کرد: بنابراین باید ضمن توجه جدی به موضوع آب، به فکر تامین غذا هم بود.
او در خصوص برنامههای جهاد کشاورزی برای مقابله با بحران آب، تصریح کرد: برنامههای جهاد کشاورزی در راستای امنیت غذایی، استاده بهینه از منابع آب در دسترس و افزایش بهره وری آب یعنی بالا بردن راندمان تولید و در واقع افزایش تولید به ازای آب مصرفی است از جمله روشهای آبیاری در اراضی زراعی و باغی، توسعه گلخانهها و حفظ رطوبت خاک.
او در پاسخ به این پرسش که آیا اصولا بحران آب در جهاد کشاورزی مسئله است یا خیر تصریح کرد: همان طور که اشاره شد موضوع آب در کنار امنیت غذایی جامعه مسئله اساسی ومهم در برنامه جهاد کشاورزی است و تمامی برنامههای اجرایی جهاد کشاورزی در راستای افزایش بهره وری آب و حفظ منابع و پایداری تولید است.
خرده مالکی؛ مانع توسعه روشهای نوین آبیاری
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در خصوص علت استفاده از آبیاری غرقابی در استان باوجود بحران آب، تاکید کرد: در خراسان رضوی به دلیل خرده مالی و پایین بودن کیفیت منابع آب در بخشهای مرکزی و جنوبی، امکان توسعه روشهای نوین آبیاری در تمام مزارع میسر نشده، به همین دلیل اراضی خرده مالک هنوز به روشهای سنتی آبیاری میشوند.
جوادی با بیان اینکه میزان نیاز آبی و آب مصرفی در محصولات مختلف متفاوت است، اظهار کرد: برخی محصولات آب کمتری نیاز دارند و برخی به آب بیشتر؛ اما آنچه مهم است اینکه تمام محصولات در تامین غذای انسان و دام نقش و اهمیت ویژهای دارند.
او افزود: تناسب سطح زیر کشت و استفاده از روشهای مناسب آبیاری در هر یک از محصولات میتواند به حل این مشکل کمک کند تا ضمن توجه به آب مصرفی، به تولید محصولات هم لطمهای وارد نشود.
پاسخ ها