به گزارش گروه استان های اخبار از قم ، حمید یزدانی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم گفت: ۱۰ اثر ناملموس قم با عناوین آیین تعزیه روستای کاسوا، آیین چاوشی خانه روستای نویس، آیین سحرخوانی روستای نویس، طراحی نقش قالی گُلفرنگ، آیین سفره بی بی سه شنبه، نحوه پخت آبگوشت بزباش عشایر کلکو، مهارت چوب بازی، مهارت هنر شال بافی، مهارت هنر نی چیت بافی، مهارت تهیه غذای گور ماست، در جلسه ثبت آثار میراث ناملموس کشور، واجد ارزش شناخته و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم افزود: چاوشی آواز مخصوص بدرقه یا استقبال از زائران اماکن متبرکه است، رسم چاوشیخوانی برای زائرین کربلا یا مشهد از دوره صفویان و قاجاریان مرسوم بوده که در حال حاضر در استان قم به ویژه در روستای نویس هنوز اجرا میگردد.
یزدانی با بیان این که تعزیه روستای کاسوا یکی از قدیمیترین تعزیهها در این استان است، ادامه داد: هر سال در دهه اول ماه محرم هزاران نفر برای دیدن تعزیه به این روستا سفر میکنند، این مراسم از ابتدای ماه محرم شروع میشود و در ۱۰ شب ادامه پیدا میکند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم با اشاره به آیین سحرخوانی به عنوان یکی از آئینهای سنتی ویژه ماه مبارک رمضان، عنوان کرد: از گذشتههای دور تاکنون طبق این سنت، سحرخوانان با به راه افتادن در کوچهها و محلات با نوای خوش، روزه داران را هنگام سحر بیدار میکردند. هر چند این آئین سنتی زیبا در حال حاضر کمتر اجرا میشود، اما این آیین در روستای نویس قم هر سال در ماه رمضان اجرا میشود.
یزدانی تصریح کرد: طرح گلفرنگ در حقیقت نقش یک گل سرخ و یا رز شکفته با برگهای اطرافش است. هنرمندان قمی، گاهی این نقش را تنها در قابی نشانده و با تکرار قاب ها، نقشه خشتی منقشی از آن ساخته و آن را قاب آینه نامیده اند و گاهی دستهای از این گلها را به جای ترنج میانی فرش گذاشته و آن را ترنج گل فرنگ خوانده اند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم با اشاره به این که ثبت آیینهای کهن میتواند آن را از خطر فراموشی مصون دارد، تصریح کرد: از آیینهای مرسوم در شهر قم، سفره بیبی سهشنبه است که در محلات قدیم قم گسترانیده میشود، خانوادههایی که حاجتی دارند و یا عضوی از خانواده در بند و یا زندانی باشد، آن را نذر میکنند.
یزدانی ادامه داد: از دیگر پروندههایی که در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید، نحوه پخت آبگوشت بز باش از دیگر غذاهای سنتی بود که از دیرباز پخت آن در میان عشایر کلکو در استان قم رایج بوده است.
او بیان کرد: چوببازی از جمله رقصها و بازیهای محلی رایج در نقاط روستایی و شهری کشور محسوب میشود که در بین روستاییان و عشایر استان قم نیز رایج است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم در مورد مهارت هنر نی چیت بافی توضیح داد: چیت حصاری از نی است که برای دیوارهای سیاه چادرها از آن استفاده میکنند. لبههای چیت با موی بز، دور دوزی شده و وسط نیها باز هم توسط موی بز در شکلها و نقشهای مختلف بهم بافته میشوند.
یزدانی با اشاره به ثبت ملی مهارت هنر شال بافی در فهرست میراث ناملموس گفت: از آنجایی که مناطق روستای ایل کلکو در کویر قرار دارد و هوای کویر گزنده است، بافت و استفاده از شال پشمی با پشم شتر بسیار کاربرد داشته و برای دور ماندن از گزند سرما مفید میباشد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم گفت: گورماست غذایی ساده و خاص چوپانان و عشایر است که از شیر و ماست تهیه میشود، خوشبختانه این غذا به عنوان یک غذای سالم و کامل هنوز در بین عشایر قم رواج دارد.
پاسخ ها