تجهیزات آشپزخانه صنعتی تصوری که اغلب ما از آشپزخانه داریم، تصویری شبیه به آشپزخانه منزل است که در آن
یک اجاق گاز، یک سینک ظرفشویی، یخچال و فریزر و تعدادی کابینت قرار دارد. به همین خاطر زمانی که از آشپزخانه
صنعتی صحبت می کنیم، احتمالاً همین تصویر در ذهن ما زنده خواهد شد.
و یا نهایتاً فضای بزرگتری را با همین شکل و شمایل در ذهن خود مجسم می کنیم. اما حقیقت آن است که این مکان
شباهت بسیار کمی با آشپزخانه خانگی دارد و در آن از امکانات متعددی استفاده می شود.بنابراین افرادی که قصد راه
اندازی یک آشپزخانه صنعتی را دارند، باید در این مورد اطلاعات تخصصی کافی را کسب کنند. تا بدانند که دقیقاً به خرید
یا اجاره چه امکانات و وسایلی نیاز دارند.
به منظور تهیه تجهیزات، قبل از هر چیز باید نوع کاربری آشپزخانه را مشخص کنید. اگر قرار است در آشپزخانه، غذاهای
سنتی پخته شود باید تجهیزات آشپزخانه متناسب با رستوران را تهیه کنید. اما در صورتی که قرار باشد در آنجا، غذاهای
فست فودی طبخ شوند، باید تجهیزات را متناسب با غذاهای فست فود خریداری نمود.
البته بخشی از تجهیزات آشپزخانه هم برای همه انواع غذاها مشترک هستند که برای نمونه می توان به تجهیزات برودتی
و تجهیزات شستشو اشاره نمود. همچنین برحسب کارکرد، تجهیزات آشپزخانه را می توان به دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد.
در این تقسیم بندی مواردی همچون تجهیزات مربوط به پخت و پز، تجهیزات برودتی و سرمایشی، تجهیزات مربوط به سرو
غذا، تجهیزات آماده سازی رستوران، خط سلف سرویس، تجهیزات انبار، خط کانتر، تجهیزات مربوط به نظافت و در نهایت
لوازم جانبی جای می گیرند.
اگر قرار است در آشپزخانه، غذاهای سنتی پخته شود باید تجهیزات آشپزخانه متناسب با رستوران را تهیه کنید. اما در صورتی
که قرار باشد در آشپزخانه صنعتی، غذاهای فست فودی طبخ شوند، باید تجهیزات آشپزخانه را متناسب با غذاهای فست فود خریداری نمود.
انواع مختلف گریل، دستگاه همبرگر زن صنعتی، فر، تاپینگ پیتزا و ساندویچ. تجهیزات مربوط به پخت پیتزا مانند انواع فر
پیتزای صندوقی یا ریلی، شوتینگ سیب زمینی، سرخ کن صنعتی، دستگاه جوجه گردان، چرخ گوشت صنعتی و پوست
کن صنعتی اشاره کرد.
البته لازم به توضیح است که ممکن است در برخی از آشپزخانه ها از همه این تجهیزات استفاده نشود، بنابراین خرید همه
این موارد ضروری محسوب نمی شود. البته باید توجه داشت که امروزه با پیشرفت تکنولوژی دستگاه های متعددی با کارکردهای
مختلف ساخته شده است که باعث تنوع بالای تجهیزات آشپزخانه شده اند.
از جمله امکاناتی که برای آشپزخانه صنعتی رستوران مورد نیاز است، کانتر گرم است که وظیفه گرم نگه داشتن غذاها را بر عهده دارد.
اجاق گاز فردار صنعتی، ترولی حمل دیگ، نرده آبرو استیل، کباب پز صنعتی، چرخ گوشت صنعتی، کباب پز زغالی، کانتر
قاشق و چنگال، ظروف آشپزخانه سنتی مانند دیگ، دیگچه، قابلمه و …. فر دیزی پز، دم کن برنج، تنور نان صنعتی، جا
سیخی، دیگ بخارپز، انواع اجاق گاز و اجاق پلوپز صنعتی از جمله تجهیزات آشپزخانه هستند که در آشپزخانه صنعتی
رستوران کاربرد دارند.
وجود کدام تجهیزات در همه آشپزخانه ها ضروری است؟ علاوه بر تجهیزاتی که برای رستوران و فست فود به صورت
اختصاصی کاربرد دارند، برخی تجهیزات دیگر هستند که جنبه عام داشته و وجود آن ها در تمام انواع آشپزخانه های
صنعتی ضروری است.
برای نمونه آب چکان، سینک صنعتی، وان شستشوی استیل، میز کار استیل، انواع یخچال های صنعتی و ویترینی،
خط سلف سرویس، دستگاه یخ ساز صنعتی، هود صنعتی و دستگاه سبزی خردکن از این قبیل هستند.
از یخچال های ویترینی معمولاً برای استفاده های سبک مانند نگهداری نوشیدنی ها، لبنیات و سالاد استفاده می شود؛
در عوض یخچال های صنعتی به دلیل توان بالاتری که دارند، برای نگهداری گوشت و فرآورده های غذایی لازم برای پخت و
پز، گزینه مناسبی به حساب می آیند.
برای تجهیزات آشپزخانه صنعتی، توجه به جنس تجهیزات است؛ به دلیل آن که کاربری از وسایل بسیار بالا است، استفاده
از جنس استیل پیشنهاد می شود. زیرا هم فرسایش ندارد و هم تمیز کردن آن ها کار راحت تری است. به علاوه، معمولاً
فضای پر از رطوبت، حرارت، بخارهای روغن و چربی است که پس از مدتی بر روی وسایل می نشیند؛
در نتیجه اگر وسایل از جنس چوب انتخاب شوند، تمیز کردن آن ها غیر ممکن شده و پس از مدتی حالت چسبناک به خود
می گیرند و قابل استفاده نخواهند بود.
نکته دیگر مسئله تعمیر و نگهداری تجهیزات آشپزخانه است؛ باید توجه داشت که تجهیزات آشپزخانه به دلیل صنعتی بودن
از مکانیزم پیچیده تری برخوردارند و تمیز کردن آن ها ساده نیست؛ به همین خاطر حتماً باید اقدامات مربوط به تعمیر، نگهداری
و تمیز کردن آن ها بر اساس اصول معین صورت گیرد.
تصوری که اغلب ما از آشپزخانه داریم، تصویری شبیه به آشپزخانه منزل است که در آن یک اجاق گاز، یک سینک ظرفشویی،
یخچال و فریزر و تعدادی کابینت قرار دارد. به همین خاطر زمانی که از آشپزخانه صنعتی صحبت می کنیم، احتمالاً همین
تصویر در ذهن ما زنده خواهد شد.
و یا نهایتاً فضای بزرگتری را با همین شکل و شمایل در ذهن خود مجسم می کنیم. اما حقیقت آن است که این مکان
شباهت بسیار کمی با آشپزخانه خانگی دارد و در آن از امکانات متعددی استفاده می شود.
بنابراین افرادی که قصد راه اندازی یک آشپزخانه صنعتی را دارند، باید در این مورد اطلاعات تخصصی کافی را کسب کنند.
تا بدانند که دقیقاً به خرید یا اجاره چه امکانات و وسایلی نیاز دارند. با توجه به اهمیت این مسئله ما در این مقاله تصمیم
گرفتیم که شما را با امکانات این نوع از آشپزخانه ها آشنا کرده و درباره کلیت این موضوع نکات مفیدی را توضیح دهیم.
به منظور تهیه تجهیزات، قبل از هر چیز باید نوع کاربری آشپزخانه را مشخص کنید. اگر قرار است در آشپزخانه، غذاهای
سنتی پخته شود باید تجهیزات آشپزخانه متناسب با رستوران را تهیه کنید. اما در صورتی که قرار باشد در آنجا، غذاهای
فست فودی طبخ شوند، باید تجهیزات را متناسب با غذاهای فست فود خریداری نمود.
البته بخشی از تجهیزات آشپزخانه هم برای همه انواع غذاها مشترک هستند که برای نمونه می توان به تجهیزات برودتی
و تجهیزات شستشو اشاره نمود. همچنین برحسب کارکرد، تجهیزات آشپزخانه را می توان به دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد.
در این تقسیم بندی مواردی همچون تجهیزات مربوط به پخت و پز، تجهیزات برودتی و سرمایشی، تجهیزات مربوط به سرو
غذا، تجهیزات آماده سازی رستوران، خط سلف سرویس، تجهیزات انبار، خط کانتر، تجهیزات مربوط به نظافت و در نهایت
لوازم جانبی جای می گیرند.
اگر قرار است در آشپزخانه، غذاهای سنتی پخته شود باید تجهیزات آشپزخانه متناسب با رستوران را تهیه کنید. اما در
صورتی که قرار باشد در آشپزخانه صنعتی، غذاهای فست فودی طبخ شوند، باید تجهیزات آشپزخانه را متناسب با
غذاهای فست فود خریداری نمود.
انواع مختلف گریل، دستگاه همبرگر زن صنعتی، فر، تاپینگ پیتزا و ساندویچ. تجهیزات مربوط به پخت پیتزا مانند انواع فر
پیتزای صندوقی یا ریلی، شوتینگ سیب زمینی، سرخ کن صنعتی، دستگاه جوجه گردان، چرخ گوشت صنعتی و پوست
کن صنعتی اشاره کرد.
البته لازم به توضیح است که ممکن است در برخی از آشپزخانه ها از همه این تجهیزات استفاده نشود، بنابراین خرید همه
این موارد ضروری محسوب نمی شود. البته باید توجه داشت که امروزه با پیشرفت تکنولوژی دستگاه های متعددی با کارکردهای
مختلف ساخته شده است که باعث تنوع بالای تجهیزات آشپزخانه شده اند.
به همین خاطر ما در این مطلب بیشتر بر روی تجهیزات ضروری تأکید نموده و از معرفی تجهیزات غیرضروری که استفاده از
آن ها بیشتر جنبه سلیقه ای دارد، اجتناب کرده ایم.از جمله امکاناتی که برای آشپزخانه صنعتی رستوران مورد نیاز است،
کانتر گرم است که وظیفه گرم نگه داشتن غذاها را بر عهده دارد.
اجاق گاز فردار صنعتی، ترولی حمل دیگ، نرده آبرو استیل، کباب پز صنعتی، چرخ گوشت صنعتی، کباب پز زغالی، کانتر
قاشق و چنگال، ظروف آشپزخانه سنتی مانند دیگ، دیگچه، قابلمه و …. فر دیزی پز، دم کن برنج، تنور نان صنعتی، جا
سیخی، دیگ بخارپز، انواع اجاق گاز و اجاق پلوپز صنعتی از جمله تجهیزات آشپزخانه هستند که در آشپزخانه صنعتی
رستوران کاربرد دارند.
علاوه بر تجهیزاتی که برای رستوران و فست فود به صورت اختصاصی کاربرد دارند، برخی تجهیزات دیگر هستند که جنبه
عام داشته و وجود آن ها در تمام انواع آشپزخانه های صنعتی ضروری است. برای نمونه آب چکان، سینک صنعتی، وان
شستشوی استیل، میز کار استیل، انواع یخچال های صنعتی و ویترینی، خط سلف سرویس، دستگاه یخ ساز صنعتی،
هود صنعتی و دستگاه سبزی خردکن از این قبیل هستند.
منبع : تیام استیل
پاسخ ها