خواندن نماز ذات الرقاع
زمانی که بین انجام کاری و انجام ندادن آن شک دارید و تحقیقات لازم را کرده اید، اما نمی توانید تصمیم بگیرید می توانید با خداوند مشورت کنید. مشورت کردن با خداوند یعنی همان استخاره. اما استخاره آداب و روش خود را دارد. در ادامه این مقاله شما را با نماز ذات الرقاع یا نماز استخاره آشنا می کنیم.
«رقاع» جمع «رُقعه» به معناى ورقه کاغذ است و چون در این نوع استخاره، از نوشتن بر ورقه ها استفاده مى شود، لذا به آن «استخاره ذات الرقاع» مى گویند. نماز ذات الرقاع همان نماز استخاره می باشد.
استخاره در لغت یعنی طلب خیر، و این در حقیقت دعا برای خیر از خداست. و بسیاری از روایاتی که توصیه به استخاره می کند به این معناست یعنی دعا کنید و از خدا خیر بخواهید.
معنای دیگری نیز دارد که مشهورتر است و آن این است که انسان در کاری که می خواهد انجام دهد چون نتیجه آن را نمی تواند پیش بینی کند اولاً با مشورت و تعقل سعی می کند بفهمد انجام دادن و یا انجام ندادن، کدام بهتر است اگر به نتیجه نرسید، و از طرفی کسی هم نیست که با توکل به خدا پیش برود برای آرامش پیدا کردن به استخاره متوسل می شود و از خدا کمک می گیرد. این استخاره روشهای مختلفی دارد که سئوال شما مربوط به یک نوع آن است.
نحوه انجام «استخاره ذات الرّقاع» که از امام صادق (ع) نقل شده، به این گونه است که هرگاه براى امور مهمّى بخواهى استخاره کنى، بدین شیوه عمل کن:
هاورن بن خارجه روایت کرده است از امام صادق علیه السلام که فرمودند:
هرگاه برای انجام کاری اراده کردى، شش ورقه آماده کن، در سه ورقه بنویس:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
خِیَرَةٌ مِنَ اللَّهِ الْعَزِیزِ الْحَکِیمِ لِفُلَانِ بْنِ فُلَانَةَ افْعَلْهُ وَ فِی ثَلَاثٍ مِنْهَا
و در سه ورقه دیگر بنویس.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
خِیَرَةٌ مِنَ اللَّهِ الْعَزِیزِ الْحَکِیمِ لِفُلَانِ بْنِ فُلَانَةَ
لَا تَفْعَلْ ثُمَّ ضَعْهَا تَحْتَ مُصَلَّاکَ ثُمَّ صَلِّ رَکْعَتَیْنِ
فَإِذَا فَرَغْتَ فَاسْجُدْ سَجْدَةً وَ قُلْ فِیهَا مِائَةَ مَرَّةٍ
سپس آنها را زیر جانماز خود مى گذارى، و دو رکعت نماز به جا مى آورى، چون از نماز فراغت یافتى، سجده مى کنى، و در سجده صد بار مى گویى:
أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ خِیَرَةً فِی عَافِیَةٍ
ثُمَّ اسْتَوِ جَالِساً وَ قُلِ
آنگاه مى نشینى و مى گویى:
اللَّهُمَّ خِرْ لِی فِی جَمِیعِ أُمُورِی فِی یُسْرٍ مِنْکَ وَ عَافِیَةٍ
ثُمَّ اضْرِبْ بِیَدِکَ إِلَى الرِّقَاعِ فَشَوِّشْهَا وَ أَخْرِجْ وَاحِدَةً
فَإِنْ خَرَجَتْ ثَلَاثٌ مُتَوَالِیَاتٌ افْعَلْ فَافْعَلِ الْأَمْرَ الَّذِی تُرِیدُهُ
سپس ورقه هاى زیر جانماز را با هم مخلوط مى کنى، و یکى یکى بیرون مى آورى، هرگاه سه افعل دنبال هم بیرون آمد، آن کار را که اراده کرده اى به جاى مى آورى،
وَ إِنْ خَرَجَتْ ثَلَاثٌ مُتَوَالِیَاتٌ لَا تَفْعَلْ فَلَا تَفْعَلْهُ وَ إِنْ خَرَجَتْ
وَاحِدَةٌ افْعَلْ وَ الْأُخْرَى لَا تَفْعَلْ فَاخْرُجْ مِنَ الرِّقَاعِ إِلَى خَمْسٍ
فَانْظُرْ أَکْثَرَهَا فَاعْمَلْ بِهِ وَ دَعِ السَّادِسَةَ لَا تَحْتَاجُ إِلَیْهَا
و اگر سه لا تفعل بیرون آمد به جا نیاور، و اگر یکى افعل بیرون آمد، و دیگر لا تفعل، تا پنج ورقه بیرون بیاور و به آن دقت کن، اگر سه افعل است و دو لا تفعل بجا آورد، و اگر برعکس است انجام نده.
نماز استخاره دو رکعت است و سنت است. زمان و مکان آن قید نشده است، در هر زمان و مکانی رو به قبله می توانید آن را بخوانید. مانند نماز صبح اما با نیت نماز استخاره بخوانید، سپس دعای ذیل را بخوانید. لازم است که متن عربی آن را بخوانید و معنی آن را بدانید اما کسانی که نمی توانند به عربی بخوانند، می توانند متن دری آن را بخوانند.
دعای نماز استخاره و نماز ذات الرقاع
در هنگام روز یا شب در مسجد یا منزل می تواند نماز استخاره خوانده شود
شرح نماز استخاره و دعای بالا از جابر ابن عبدالله (رض) روایت شده که فرمود: رسول الله (ص) ما را یاد می داد که نماز استخاره را در هر مورد بخوانیم ، مثل که او سوره های قران را به ما یاد میداد. می فرمودند که هر گاه یکی از شما در مورد گرفتن تصمیمی نگرانی دارد دو رکعت نماز استخاره بخواند و سپس بگوید: (معنی دعای بالا در ادامه است)
الهی خیر خود را از علم خودت می خواهم، توانایی آنرا از قدرت خودت می خواهم. و از خودت طلب می کنم از سخاوت بزرگت. توانا توئی و من نا توانم. دانا توئی و من نمی دانم. و خودت عالم غیب هستی.
الهی اگر خودت خیر دین و دنیا و خیر عاقبت کار مرا در این موضوع می بینی (و در این جاه ذکرآن موضوع را کند) آن را برایم مقدر گردان و آن را برایم آسان گردان و پس آن را برایم با برکت گردان. و اگر در علم خودت این موضوع برای دین و دنیا ام و عاقبت کارم مضر است آنرا از من بر گردان و مرا از آن. و خیر را بر من روا داشته باش هر جا که باشد و من را بر آن راضی گردان.
گردآوری: بخش مذهبی
پاسخ ها