خصوصیات متخصص دندانپزشکی کودکان
متخصص دندانپزشکی کودکان یک پزشک متخصص است که پس از طی دوره عمومی دندانپزشکی حدود 3 تا 4 سال را در دانشکده دندانپزشکی برای گرفتن این تخصص می گذراند. متخصص دندانپزشکی کودکان به مشکلات دهان و دندان کودکان رسیدگی کرده و کارهای درمانی و پیشگیرانه روی دهان و دندان کودک و نوجوان انجام می دهد. در این مطلب از شما را با متخصص دندانپزشکی کودکان آشنا می کنیم.
متخصص دندانپزشکی کودکان تنها به پیشگیری و درمان مشکلات دهان و دندان کودکان و اطفال می پردازد. در واقع این پزشک در این حیطه تخصص خود را گرفته است. متخصص دندانپزشکی کودکان با دندانپزشکان عمومی متفاوت است. از آنجایی که وضعیت دندان ها و دهان و فک کودک و نوجوان با بزرگسالان متفاوت است و معمولا مشکلات دهان و دندان آن ها با بزرگسالان بسیار فرق می کند یک متخصص ویژه برای رسیدگی به آن نیاز است.
خانواده ها باید به خوبی بدانند که اگر با مشکلات دهانی و دندانی کودک خود مواجه شدند باید او را نزد متخصص کودکان ببرند و نه جراحان و دندانپزشکان عمومی. کسی که تخصص خود را در شاخه دندانپزشکی کودک گرفته است علاوه بر آشنایی های کلی و تخصصی درباره دهان و دندان و یادگیری روش های مختلف درمانی و زیبایی و بهداشت دهان و دندان در رابطه با مشکلات ویژه دندانی کودکان و اطفال و بسیاری از مسائل روانشناسی کودک نیز آموخته است. چنین متخصصی می تواند علاوه بر درمان، راهنمایی های بسیار اصولی و پیشگیرانه را به خانواده ها ارائه کند تا بتوانند از بروز آسیب های دهانی کودک خود جلوگیری کنند.
متخصص دندانپزشکی کودکان به مشکلات دهان و دندان کودکان رسیدگی می کند
متخصص دندان کودکان وظایف گسترده ای دارد که تنها در درمان مشکلات دندان خلاصه نمی شود. او می تواند در عین حال یک روان شناس و مشاور باشد و حتی یک پزشک تغذیه و دارو درمان؛ بنابراین خوب است بدانیم که این فرد متخصص چه وظایفی بر عهده دارد یا به عبارت دیگر چه نوع خدماتی را به خانواده ها ارائه می کند.
در ادامه آن ها را خواهیم خواند:
1. اولین کاری که یک متخصص دندانپزشکی کودک انجام می دهد وضعیت دهان و دندان کودک را به خوبی بررسی می کند تا بتواند مشکلات موجود و مواردی که ممکن است در آینده در سلامت دهان و دندان کودک تاثیر منفی بگذارد را بررسی کند.
2. متخصص دندان کودک باید بتواند با توجه به سن و سال، وضعیت رشد دندان های کودک، شیری یا غیر شیری بودن دندان ها و وضعیت سلامت دهان، دندان و فک به خانواده کودک توصیه های لازم بهداشتی را ارائه دهد.
3. متخصص دهان و دندان کودک همچنین باید آموزش های لازم را به کودکان و خانواده او ارائه کند. مثلا آموزش استفاده از مسواک و نخ دندان یا روش های نگه داری دندان ها، نگه داری ارتودنسی و بسیاری موارد دیگر که با توجه به وضعیت دندان های کودک متفاوت خواهد بود. روش آموزش یک دندانپزشک تاثیر مهمی در یادگیری کودک خواهد گذاشت.
4. این متخصص پس از بررسی وضعیت دندان ها و فک و دهان باید شروع به رفع مشکلات کند. مثلا اگر دندان کودک شکسته شده باید اقدام به کارهای ترمیمی کند. اگر دندان کودک نیاز به جرم گیری دارد باید آن را انجام دهد و ...
5. دیگر خدماتی که یک متخصص دندان کودکان ارائه می کند درمان های پیشگیرانه است مثلا درمان های ارتودنسی برای جلوگیری از کج شدن یا روی هم قرار گرفتن دندان های دائمی، فلوراید تراپی برای جلوگیری از فاسد شدن و پوسیدگی دندان، استفاده از فضا نگه دارنده های دهان و دندان کودک برای حفظ فاصله کافی بین دندان ها هنگام رشد کامل و ...
6. دیگر درمان های یک متخصص دندانپزشکی کودک پر کردن دندان ها، عصب کشی، کشیدن، جراحی، روکش کردن و سفید کردن داندان های کودکان است.
7. ضمنا یک متخصص دهان و دندان کودکان تنها به مشکلات شایع در دندان رسیدگی نمی کند بلکه در صورت وجود مشکل در لثه و دهان مانند انواع عفونت و التهاب و مانند آن باید به مشکل رسیدگی کرده و درصدد درمان و رفع مشکل لثه کودک برآید.
متخصص دندانپزشکی کودکان درمان های پیشگیرانه را هم انجام می دهد
اگر بخواهیم یک متخصص را بهترین متخصص بدانیم لازم است فاکتورهای مختلفی را در نظر بگیریم. این فاکتورها می تواند هم در حیطه تخصص و حرفه باشد و هم می تواند در حیطه اخلاق و منش متخصص. در ادامه سعی کرده ایم یک لیست کامل از فاکتورهایی که می تواند شما را در پیدا کردن بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان راهنمایی کند به شما ارائه دهیم.
• از آنجایی که دندان های کودکان به ویژه اطفال بسیار حساس است متخصص دندانپزشکی کودک باید بداند چگونه باید با این دندان ها رفتار کند تا آسیبی به لثه و فک کودک و دندان های دیگر وارد نشود. در واقع باید خیلی نرم با لثه و دندان کودک رفتار کند.
• دندان پزشک کودک شما باید روش های رفتاری با کودک یا روانشناسی رفتاری کودکان را به خوبی آموخته باشد. از آنجایی که اغلب کودکان از دندانپزشک و کلا پزشکان واهمه دارند باید در رفتار خود ترس کودک را از بین ببرد و او را ترغیب کند که باز هم برای مشکلاتش به پزشک مراجعه کند. روش های مختلفی برای این کار وجود دارد از جمله رفتار و اخلاق خوب، دادن پاداش به کودک، بازی با او و مواردی از این دست.
• پزشک کودک شما باید به تمامی مشکلات دهان و دندان کودک آشنایی داشته و به خوبی درباره مشکلات کودک و کارهایی که شما باید انجام دهید به شما مشاوره دهد. اگر پزشک این کار را نکند می تواند منجر به مشکلات حادی در دهان و دندان های کودک شما شود. پس مشاورات پزشکی بسیار مهم است.
• متخصص حرفه ای و کاربلد باید به خوبی به تمامی سوالات شما درباره مشکلات دهان و دندان کودکان پاسخ دهد و در این باره حوصله کافی به خرج دهد. ضمنا باید درباره روش های درمانی پیشگیرانه ای که برای کودک شما تجویز کرده به خوبی شما را آموزش دهد. چون اغلب مادران هستند که به وضعیت بهداشت دهان و دندان کودک رسیدگی می کنند. علاوه بر کودک مادر او هم باید تمامی روش ها را بیاموزد.
متخصص دندانپزشکی کودکان باید نحوه برخورد با کودکان را بداند
برای جلوگیری از بروز مشکلات در دهان و دندان کودک در آینده بهترین زمان مراجعه به دندانپزشک اطفال از همان رویش نخستین دندان شیری در دهان کودک است. شاید تصور کنید که به جهت اینکه دندان های شیری می ریزند نیازی به مراجعه به دندانپزشک نیست اما این موضوع را جدی بگیرید. اگر به دندان ها رسیدگی نشود می تواند منجر به بروز عفونت ها، کیست ها و دردهای طاقت فرسا و حتی خونریزی از لثه و دندان کودک شود.
پس بهتر است به محض اینکه کودک دلبند شما نخستین دندان هایش رویید به شکل روتین حداقل هر شش ماه یکبار به متخصص مراجعه کنید. در این مدت علاوه بر اینکه به دندان ها و وضعیت سلامت لثه رسیدگی می شود پزشک آموزش های لازم برای استفاده از مسواک و نخ دندان و دیگر موارد مربوط به دهان و دندان را به کودک و شما می آموزد.
در سن 6 سالگی هم که دندان های دائمی کودک شروع به رشد می کنند باید مراقبت و مراجعه به دندانپزشک کودکان را جدی تر بگیرید. دندان های دائمی دیگر جایگزینی ندارند و باید به خوبی و به شکلی درست رشد کنند.
در این دوره دندانپزشکان علاوه بر رسیدگی به سلامت دندان ها روش هایی هم برای حفظ زیبایی و ظاهر دندان های کودک شما ارائه می کنند. مثلا ارتودنسی یا فضا نگه دارنده ها را پیشنهاد می کنند. پس مراجعه روتین را از اولین رویش دندان شیری تا سنین نوجوانی دلبندتان ادامه دهید.
متخصص دندانپزشکی کودکان باید کار آموزشی هم انجام دهد
اصولا مشاغل حوزه پزشکی همگی مشاغل پر درآمدی هستند. رشته دندانپزشکی نیز یکی از بهترین شاخه های پزشکی است که در اکثر کشورهای دنیا درآمد بالایی به این شغل اختصاص یافته. البته بسته به حجم کار، تعداد مراجع، محل کار، میزان تجربه و نوع تخصص درآمدها تاحدودی متفاوت است. رشته دندانپزشکی کودکان نیز رشته پر درآمدی است اما در مقایسه با دندانپزشکی و جراحی دهان و دندان بزرگسالان کمی درآمد کمتر است.
علت این امر آن است که معمولا درمان های دندانپزشکی کودکان پیشگیرانه و ساده است و کمتر پیش می آید که به جراحی و عصب کشی بیانجامد. اصولا کارهای زیبایی هم بسیار کم روی دندان های کودکان انجام می شود و بیشترین نوع جراحی زیبایی کودکان به ارتودنسی برمی گردد یا نهایتا بروساژ دندان ها.
به همین جهت است که معمولا درآمد آن ها از جراحان و متخصصان زیبایی دهان و دندان کمتر است. با این حال همه این ها به تخصص و تعداد بیماران هر پزشک برمی گردد و در هر حالتی ممکن است یک متخصص دندانپزشکی کودکان درآمد بیشتری نسبت به دندانپزشکان زیبایی یا جراحان عمومی و بزرگسال داشته باشد.
متخصص دندانپزشکی کودکان درآمد خوبی دارد
کلام پایانی
تخصص دندانپزشکی کودک یک شاخه مهم از دندانپزشکی عمومی است که فرد پس از طی دوره 7 ساله عمومی باید حدود 3 سال هم در شاخه تخصصی دندانپزشکی کودکان ادامه تحصیل دهد. متخصص دندانپزشکی کودکان باید علاوه بر یادگیری و آموزش روش های درمانی و پیشگیرانه مختلف به اصول روانشناسی کودک و نوجوان هم مسلط باشد و بتواند به خوبی با کودکان ارتباط برقرار کند.
گردآوری: بخش دانش کسب و کار
پاسخ ها