شاید کمتر کسی تا به این لحظه سودایِ ثبت شرکت در افغانستان را به سر داشته است . چه کسی دلش می خواهد در سرزمینی محصور در خشکی و تا مدت ها گرفتارِ جنگ های چندین و چهل ساله بوده است، یک کسب و کارِ جدید راه بیندازد ؟
اگر ما انسان ها محدودیت های ذهنی های خود را کنار بگذاریم و به این بیندیشیم که هر نقطه از زمینِ خدا ، قابلیتِ باروری و ایجادِ طرحی نو دارد، بی وقفه تلاش می کنیم تا به کسب و کارِ جدیدِ خود در آن سرزمین رونق دهیم.
ثبتِ شرکت در افغانستان ، کشوری به شدت معتقد به رشد و توسعه اقتصادی، می تواند از بلند مدت ترین سرمایه گذاری های زندگی تان باشد . ثبت شرکت در کشور های توسعه یافته شاید دردِ سرها و ضمانت های بیشتری از متقاضی طلب می کند ، اما سرزمین های درحالِ توسعه با ملاطفتِ مبسوط تری با متقاضیانِ ثبت شرکت برخورد می کنند.
طبیعی است ! آن ها نیازِ بیشتری به خلقِ پول و چرخیدنِ چرخه هایِ اقتصادشان دارند . برای مثال کشورِ افغانستان از معدود مناطقی در خاورمیانه است که در زمینه کشاورزی و دامداری حرفِ اول را میزند ( بیش از ۸۱% فعالیت ها در این بخش خلاصه می شود ) ، چرا که دارایِ بیشترین تعدادِ زمین های زراعی و دام و گوسفند است . افغانستان در این زمینه چنان بدونِ رقیب و درخشان فعالیت می کند که از حاصلِ زراعت و دامپروریش به کشورهای ابر قدری همچون : آمریکا ، فنلاند و آلمان صادر می کند .
از طرفی صنعتِ ریسندگی به شدت موردِ علاقه افغان ها است و کارگاه های تولیدیِ صنعتیِ پر سود و در عینِ حال کم تعداد وجود دارند که پتانسیلِ سرمایه گذاری را دارند . تولیدِ تریاک و مورفین هم از دیگر مشاغل شریف و صادراتیِ افغانستان است که استثناً سرمایه گذاری بر روی این بخش به طبع هیجانِ زیادی را میطلبد !
وقتی به عنوانِ یک شخصِ خارجی به فکرِ ثبت شرکت در کشوری دیگر میوفتیم ، دقیقا به چه چیز فکر می کنیم ؟ گاهی تصورِ ما این است که کشور هایی همچون آذربایجان ، پاکستان ، افغانستان و تاجیکستان به علتِ قرابتِ مرزی و همسایگیِ دیرینه شان با ما از قوانینِ سهل و بی دردسری برای ثبت شرکت ها و حلِ مسائلِ حقوقیِ ما استفاده می کنند .
برای مثال شهرِ بارلی با یک خطِ فرضی به دو قسمت تقسیم میشود که نیمی از آن به بلژیک تعلق دارد و نیمی دیگر به هلند اما همین خط چینِ فرضی باعث شده است که ۵۰% بارلی از قوانینِ هلند پیروی کنند و ۵۰% دیگرش از قوانینِ کشورِ بلژیک . پس فرقی نمی کند کشور ها و شهر ها چه قدر قرابتِ مرزی داشته باشند یا در چه دوره ای از تاریخ در کنارِ هم سرزمینی یکپارچه بودند ، در هر صورت شما باید از ضوابطِ فعلی پیروی کنید تا به پیکره مدنیت و اخلاق مداری خدشه وارد نکنید .
قوانینِ ثبت شرکت در افغانستان دارای ۱۶ ماده کلی است که در سایتِ سفارتِ این کشور موجود است . ما در اینجا مفادِ آن را در ادامه می آوریم :
ماده ۱: تبعه های خارجیِ شاملِ اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد داشته باشند در افغانستان تجارت کنند وظیفه دارند در صورت پذیرشِ درخواست جواز شان ، برای گرفتنِ مجوز تجاری به وزارت بازرگانی در کابل مراجعه کنند .
ماده ۲: تبعه های خارجیِ شاملِ اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد داشته باشند در افغانستان بازرگانی کنند ، موظف هستند برای دریافتِ جواز تجاری به مرکز وزارت بازرگانی در کابل مراجعه کرده و در صورتِ پذیرشِ درخواست شان ، جواز نامه تجارتی مورد نظر مطابق شرایط ذکر شده در بدل مبلغ ۴۰۰ دلار آمریکا اجرا می گردد . تاجرانِ خارجی موظف به انجام تائیدات فصل ششم این لایحه نیز هستند .
ماده ۳: تبعه های خارجی ، درونِ نامه اظهارِ درخواستِ خود باید موضوعِ فعالیت بازرگانی خود را به وضوح تشریح کنند .
ماده ۴: بازرگانانِ خارجی که مجوزِ بازرگانیِ افغانی را اخذ کرده اند موظف به رعایت ضوابط نافذِ دولت افغانستان و انجام تعهداتِ قانونی به حکومت این کشور میباشند.
ماده ۵: برای کسبِ جوازنامه بازرگانیِ خارجی انجام مراحلِ ذکر شده در ذیل حتمی است :
الف: تسلیمِ درخواست کتبی به همراهِ ۳ قطعه عکسِ فردِ متقاضی .
ب- تهیه گواهیِ عدم مسئولیت از مراجع قانونی سرزمینِ تابع شده یِ درخواست دهنده .
ج- تشریحِ نام کمپانی ، زمانِ تاسیس شرکت ، میزانِ سرمایه و نشانیِ استقرارِ ثابت در کشور تابع شده یِ شخصِ متقاضی .
د- ارائه گواهیِ یکی از بانک های کشور تابع شده در جهتِ دارا بودنِ اعتبار مالی شخصِ متقاضی. ه- ضمانتِ کمپانی تاسیس شده در افغانستان از جانب دفتر مرکزی درخواست دهنده و اتاق بازرگانیِ کشور مورد نظر .
و- کلیه مدارکِ ذکر شده فوق به تائیدِ وزارت خارجه کشور تابع شده یِ شخصِ متقاضی و تصدیقِ سفارت افغانیِ مقیم آن کشور از طریق وزارت خارجه دولت افغانستان به وزارت بازرگانی و تجارت ارائه می شود .
پاسخ ها