تمرکز گسترده صنعت خودروسازی چین بر توسعه خودروهای الکتریکی به این کشور کمک کرده است تا در بحث صادرات از ژاپنیها پیشی بگیرد.
براساس دادههای رسمی صادرات اتومبیل در ماه اول سال 2024 میلادی، چین به بزرگترین صادرکننده خودرو در این سال تبدیل شده است. تمرکز گسترده صنعت خودروسازی چین بر توسعه خودروهای الکتریکی به این کشور کمک کرده است تا در بحث صادرات از ژاپنیها پیشی بگیرد. در مقایسه، شرکتهای ژاپنی تمایل چندانی به تولید خودروهای برقی ندارند. تنها 1.7 درصد از خودروهای فروخته شده بازار ژاپن در سال 2022 الکتریکی بودهاند.
همچنین بخوانید: صادرات خودرو به روسیه ناکام ماند؛ سایپا بدون فروش بازار این کشور را ترک کرد
غولهای خودروساز ژاپنی همانند تویوتا و نیسان، روند محتاطانهای را در بخش توسعه و تولید خودروهای برقی در پیش گرفتهاند. این شرکتها بیشتر بر توسعه خودروهای هیبریدی تمرکز میکنند. در سوی دیگر غولهای خودروسازی چین همانند بیوایدی و جیلی، به طور گسترده در حال تولید مدلهای الکتریکی جدید هستند.
ارقام منتشر شده در روز چهارشنبه 31 ژانویه 2024 توسط انجمن خودروسازان ژاپن نشان می دهد که محمولههای صادراتی خودرو، کامیون و اتوبوس این کشور در سال گذشته با 16 درصد افزایش به 4.42 میلیون دستگاه رسیده است. در سوی مقابل انجمن خودروسازان چین اعلام کرد که طی سال گذشته تقریبا 50 هزار دستگاه خودرو بیشتر از ماه گذشته صادر شده است. مجموع صادرات صنعت خودروسازی چین به خارج از کشور در این سال، 4.91 میلیون دستگاه خودرو بوده است.
اداره گمرک چین حتی آمار بیشتری را در این زمینه اعلام کرده است. گمرک چین مدعی شد که طی سال 2023 میلادی 5.22 میلیون دستگاه خودرو از این کشور به سایر نقاط جهان ارسال شدهاند. این آمار نسبت به سال 2022 گذشته 57 درصد افزایش را نشان میدهد. از هر سه دستگاه خودرو چینی صادراتی، یک دستگاه آن تمام الکتریکی است.
تا پیش از این چینیها برای چندماه موفق شده بودند تا به بزرگترین صادرکننده خودرو در جهان تبدیل شوند و ژاپنیها را پشت سر بگذارند. اما این اولین بار است که صنعت خودروسازی چین برای یک سال کامل، موفق میشود تا رده اول صادرات خودرو را به خودش اختصاص دهد. البته کسب این آمار چندان جای تعجب ندارد.
خودروسازان ژاپنی همچون تویوتا و نیسان، دهههای اخیر را به توسعه خطوط تولید خود در کشورهای مختلف سپری کردهاند. تویوتا و نیسان حجم عظیمی از تولیدات خود را در سایتهای مونتاژی خارج از ژاپن به تولید میرسانند، از این رو نیاز کمتری به صادرات مستقیم دارند. خودروسازان ژاپنی در سال 2022 میلادی 7.84 میلیون دستگاه خودرو در کشور خودشان تولید کردند، در حالی که آمار تولید خودروسازان ژاپنی در خارج از این کشور 17 میلیون دستگاه بود!
خودروسازان ژاپنی از مدتها پیش بر ترکیب قدرت باتری و موتورهای احتراق داخلی تمرکز کردهاند. آنها با محصولاتی همچون تویوتا پریوس در بازار خودروهای پاک پیشگام بودهاند. در حال حاضر نیز ژاپنیها سعی دارند تا فناوری باتری را ارتقا دهند. تویوتا اعلام کرده است که قصد دارد سالانه 1.5 میلیون دستگاه برقی را تا سال 2026 و 3.5 میلیون دستگاه تا سال 2030 بفروشد. این شرکت همچنین امیدوار است باتریهای حالت جامد را به تولید انبوه برساند که سریعتر از باتریهای معمولی شارژ میشوند و به خودروهای برقی برد بیشتری میدهند.
در سوی مقابل صنعت خودروسازی چین با حمایت قوی دولت این کشور، خودروهای برقی بیشتری را به تولید میرسانند. روز سهشنبه شرکت بیوایدی که بزرگترین تولیدکننده خودروهای الکتریکی در جهان است، اعلام کرد که انتظار دارد سود خالص سال گذشته به 29 تا 31 میلیارد یوان (4.1 تا 4.4 میلیارد دلار) برسد.
با این حال عطش چینیها برای تولید خودروهای برقی بیشتر، بازار این کشور را وارد جنگ رقابتی کرده است. هرکدام از خودروسازان چینی در تلاش هستند تا خودروهای برقی متنوعتر و ارزانتری را به تولید برسانند. این مساله در بلندمدت به ضرر تولیدکنندگان کوچک و متوسط این کشور تمام خواهد شد. همچنین سایر مناطق جهان در تلاش هستند با وضع تعرفههای گمرکی، از مسلط شدن چینیها بر بازار اتومبیل کشورشان جلوگیری کنند. کمیسیون اروپا در حال بررسی یارانههای دولتی چین در تحقیقاتی است که میتواند منجر به اعمال تعرفههای وارداتی از سوی اتحادیه اروپا شود.
برای حل این مشکل، چینیها از راهکار ژاپنیها استفاده میکنند. بیوایدی در حال برنامه ریزی برای ساخت کارخانه های بیشتری در خارج از کشور از جمله یک کارخانه 600 میلیون دلاری در برزیل و دیگری در مجارستان است. کریستوفر ریشتر، تحلیلگر خودرو در این باره میگوید: «این موضوع به نوعی یادآور اتفاقی است که در دهه 1980 برای ژاپن رخ داد. در آن زمان ژاپنیها شروع به صادرات خودروهای زیادی کردند. سپس ژاپنیها با راهاندازی بسیاری از کارخانهها در خارج از کشور، مشکل را حل کردند. آنها چهار برابر بیشتر از آنچه صادر میکنند، در خارج از کشور میسازند.»
پاسخ ها