سرگیجه یا Vertigo اتفاقی است که بیشتر مردم دنیا حداقل آن را یک بار در زندگی تجربه کردهاند. در زمانی که انسان دچار سرگیجه میشود، فرد حس میکند که دنیای پیرامون او در حال چرخیدن است. همچنین سرگیجه با سایر علائمی مانند سیاه رفتن چشم و از دست دادن تعادل نیز همراه میشود. جالب است بدانید که سرگیجه انواع مختلفی دارد و برخی بیماریها این مشکل را به همراه دارند. در ادامه قصد داریم تا شما را بیشتر با انواع سرگیجه و روشهای درمان آن آشنا کنیم. مشکلات خود را با روانشناس آنلاین مدافون در میان بگذار.
اگر شما هم در بچگی سوار چرخ و فلک شده باشید، قطعا حس سرگیجه را بعد از پیاده شدن حس کردهاید. اما توجه داشته باشید که انواع سرگیجه به دو دسته تقسیم میشود که هر یک علائم، دلایل و راهکارهای درمانی خاص خود را به همراه دارند. در ادامه این بخش از مطلب قصد داریم تا دو نوع مختلف سرگیجه و دلایل رخ دادن آنها به طور کامل برای شما معرفی کنیم.
سرگیجه محیطی یا ( Peripheral Vertigo ) یکی از شایعترین نوعهای سرگیجه است که بیش از 80 درصد افراد به آن مبتلا میشوند. مشکلات داخلی گوش، اصلیترین دلیل است که نوع محیطی را در صدر لیست انواع سرگیجه قرار میدهد. با ایجاد اختلال در این قسمت، پیامهای اشتباه از طریق سیگنالهای عصبی به مغز رسیده و تعادل فرد را بر هم میزند. همچنین برخی از افراد که به بیماری منییر دچار هستند، بارها با سرگیجه محیطی برخورد خواهند کرد. در ادامه مطلب نیز بیشتر با این بیماری آشنا خواهید شد.
در سرگیجه مرکزی یا Central Vertigo دیگر اختلالات ناحیه داخلی گوش در ایجاد سرگیجه نقشی ندارد. بلکه فرد در سیستم عصبی ( CNS ) مشکل داشته و به سرگیجه مبتلا میشود. البته که تنها 20 درصد سرگیجهها به این دلیل رخ داده و در بیشتر موارد نیز قابل درمان هستند. زمانی که هر یک از قسمتهای ساقه مغز یا مخچه دچار مشکل شود، فرد دچار سرگیجه خواهد شد. همچنین برخی از بیماریهای ارثی مانند میگرن وستیبولار یا تومورها چنین سرگیجههایی را به همراه دارد. ناگفته نماند که بیماری میلین زدایی نیز با آسیب به سیستم عصبی چنین سرگیجههایی را به وجود میآورد و فرد باید تحت درمان قرار بگیرد.
باید بدانید که بیماریهای خاصی در ایجاد انواع سرگیجه نقش دارند. همچنین برخی بیماریها در سنین خاصی ظاهر شده و سرگیجه را در زندگی فرد به یک پدیده عادی تبدیل میکنند. خوشبختانه بیشتر این بیماریها قابل درمان بوده و حتی با تغییر سبک زندگی بهبود پیدا میکنند. در ادامه مطلب نیز شما را بیشتر با بیماریهای ایجاد کننده سرگیجه و راهکارهای درمانی آنها آشنا خواهیم کرد. در مدافون ویزیت آنلاین با بهترین متخصصان را تجربه کن.
بیماری منییر یکی از اصلیترین دلایل ایجاد انواع سرگیجه بوده و بیشتر در افراد بین ۴۰ تا ۶۰ سال دیده میشود. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، در فشار مایع گوش داخلی مشکل دارند و همچنین این اختلال مشکلاتی مانند عدم تعادل، کم شنوایی و زنگ زدن گوش را نیز به وجود میآورد. پزشکان برای بیماران مبتلا به منییر داروهایی مانند لوازپام، مکزینین و گلیکوپیرولات را تجویز میکنند که به راحتی فرد را از دردسرهای انواع سرگیجه روزانه رها خواهد کرد. البته که فرد باید از مصرف کافئین، دخانیات و الکل نیز برای درمان سرگیجه خود بپرهیزد.
بیماری کلستاتوم جزو دیگر دلایلی است که انواع سرگیجه را در مسیر زندگی عده کمی از افراد قرار میدهد. این بیماری بیشتر ریشه ژنتیکی دارد و در افراد کمی به وجود میآید. همچنین درمان آن دوره طولانی دارد و فرد باید تحت نظر پزشک قرار بگیرد. افرادی که به بیماری کلستاتوم مبتلا هستند، پوست اضافی در گوش میانی دارند که به ساختار داخلی استخوانی این قسمت نیز آسیب میزند. همچنین این پوست اضافی فرد را دچار گیجی و کم شنوایی میکند.
افرادی که مشکل کم شنوایی دارند و با وزوز گوش به انواع سرگیجه و سردرد دچار میشوند، احتمالا به بیماری لابیرنتیت مبتلا هستند. این بیماری باعث التهاب لابیرنت داخل گوش شده و که عضو قسمتی از عصب دهلیزی حلزونی محسوب میشود. با وجود اختلال در لابیرنت داخل گوش، مغز موقعیت سر را اشتباه تشخیص داده و حتی صداهایی را به اشتباه میشنود. به همین دلیل درمان بیماری نیاز به داروهای خاص و مراقبت متخصصین اعصاب دارد.
بانوان باردار در این دوره پر استرس به انواع سرگیجه مبتلا میشوند که با حالت تهوع اذیت کنندهای همراه است. توجه داشته باشید که تغییرات هورمونی در دوران بارداری اصلیترین عامل ایجاد سرگیجه در این دوره است؛ زیرا تغییرات هورمونها روی مایعات بدن مانند مایع گوش داخلی تاثیر میگذارد. با گذر زمان میزان سرگیجه در دوران بارداری به طور چشمگیری کاهش مییابد. اما در صورتی که سرگیجه در این دوره شما را آزار میدهد و نیاز به مصرف دارو دارید، باید با پزشک خود مشورت کنید.
اگر در طول هفته یا ماه یک یا چند بار دچار انواع سرگیجه میشوید، نیازی نیست که نگرانی خاصی پیدا کنید؛ زیرا تنها ۲۰ درصد از سرگیجهها به علت بیماری یا اختلال عصبی رخ میدهد. همچنین با تغییر سبک زندگی و چند درمان خانگی میتوانید از سرگیجه در امان بمانید. در این بخش از مطلب شما را با چند درمان خانگی سرگیجه آشنا خواهیم کرد که عبارتند از:
اگر موارد بالا را در سبک زندگی خود قرار دهید، دیگر سرگیجه محیطی را در طول ماهها و حتی سالها تجربه نخواهید کرد. همچنین در صورتی که به بیماریهای نام برده شده مبتلا هستید، با مصرف مرتب داروها و انجام دستورات پزشک از سرگیجه در امان خواهید ماند.
دقت کنید که درمانهای خانگی میتوانند انواع سرگیجه جزئی را از بین ببرند. به همین دلیل اگر مرتب دچار سرگیجههای شدید میشوید، با پزشک مشورت کنید. همچنین از مصرف خودسرانه دارو برای درمان سرگیجه خود بپرهیزید.
پاسخ ها