سختی گیر رزینی (به ترنسلیت انگلیسی : water softener) دستگاهی است که با تماس بین آب و نوعی رزین سبب کاهش سختی آن شده که به آن "سختی گیر آب" نیز میگویند. دستگاه سختی گیر رزینی، آب را توسط نازل بر روی رزین های تبادل یونی پاشش کرده و این آب در ارتباط با رزین با کاهش چشمگیر سختی مواجه می شود. سختی آب همان مجموع یون های فلزی سنگین در آب یعنی کلسیم و منیزیم بوده و یک سختی گیر هدفش حذف این املاح است. در واقع یک سختی گیر رزینی، کاتیون های فلزی سنگین آب را توسط تبادل آنها با کاتیونی مثل سدیم جایگزین می نماید.
سختی آب چیست؟
اندازه گیری سختی آب با توجه میزان رسوب گذاری بالای نمک های تشکیل شده از کلسیم و منیزیم (مخصوصاٌ نمک های کربنات کلسیم و منیزیوم) بر روی سطوح و تجهیزات اهمیت بالایی دارد. پارامتر سختی یا به عبارت دقیقتر "سختی کل" (Total Hrdness)، مجموع یون های "کلسیم" و "منیزیم" محلول در آب را در بر می گیرد.
کاربرد و عملکرد سختی گیر
آب سخت با عبور کردن از پیش تصفیه سختی گیر، وارد ستون های سختیگیر میشود. این ستونها دارای رزین های مثبت و کاتیونی هستند که آب با عبور کردن از آنها و تبادل یونی سختی خود را از دست می دهد. بعد از انجام عملیات سختیگیری دوباره عملیات جدید شروع می شود و دوباره آب سخت جدید برای سختی گیری وارد دستگاه می شود.
سختیگیر آب را روشن و شفاف می کند و عمر مفید وسایل و تجهیزات را افزایش می دهد. اگر شما از نرم کننده آب استفاده کنید ظروفتان همیشه تمیزتر خواهد بود و پوست و مویتان سالم و بدون آسیب دیدگی می باشد. همچنین با استفاده از سختیگیر آب طعم بهتری دارد.
مواد معدنی و املاح موجود در آب به مرور در لوله ها رسوب می کنند و باعث خرابی و از کار افتادگی تجهیزات و وسایل می شوند. سختیگیر باعث می شود ترکیبات و املاح در آب رسوب نکنند و سطوح داخلی لوله ها و دیگر تجهیزات آسیب نبینند.
استفاده از سختی گیر در موتورخانه ها، برخی مناطق مسکونی، بیمارستان ها و بسیاری از واحدهای تولیدی و صنعتی ضروری است. از سختیگیررزینی همچنین برای حذف سختی آب آشامیدنی، حذف سختی آب ورودی به بویلر و دیگ بخار و حذف سختی آب برج های خنک کننده استفاده می شود.
در فرایند تولید دستگاه های سختی گیر جنس و متریال به کار رفته برای ساخت بدنه آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و ارتباط مستقیم با طول عمر و ماندگاری آنها دارد. در حالت کلی می توان این دستگاه ها را از نظر جنس بدنه به دو گروه کلی زیر تقسیم بندی نمود
سختی گیر فایبرگلاس
ورق های فایبرگلاس که ترکیبی از الیاف شیشه، اپوکسی و ونیل استر می باشند با قرار گرفتن بر روی لایه ای مقاوم از مواد پلی اتیلن سطحی کاملا مقاوم در برابر ضربه و خوردگی را بوجود می آورند. سختی گیر فایبرگلاس یکی از نمونه های بسیار پرکاربرد می باشد که با توجه به میزان ضخامت ورق های به کار رفته در آنها تا 6 بار فشار را به خوبی تحمل می کند. از مهم ترین ویژگی ها و نقاط مثبت آن می توان به مقاومت در برابر خوردگی با مواد اکسید کننده موجود در آب اشاره نمود.
سختی گیر فلزی
جنس این گروه از دستگاه ها بر اساس کاربرد و میزان آب ورودی به آنها در هر سیکل تعیین می گردد، به طوریکه هر چه وزن آب ورودی بیشتر باشد، لازم است برای بدنه دستگاه مقاومت بالاتری در نظر گرفت. در محیط های صنعتی و تصفیه خانه های بزرگ که از سختی گیرهای عمودی و افقی با اندازه و ابعاد زیاد استفاده میشود، دستگاه هایی انتخاب میشوند که بدنه آنها تماما از فلز باشد. سختی گیر فلزی دارای بدنه استیل در صورت استفاده از ورق هایی با ضخامت استاندارد ، تا 20 بار فشار را تحمل خواهند کرد. لازم به ذکر است، در صورت عدم استفاده از رنگ های مخصوص بدنه این دستگاه به سرعت دچار خوردگی و زنگ زدگی میشود که یک نقط منفی برای آن به شمار می رود.
انواع سختی گیر آب ازنظر عملکرد
تا کنون روش های گوناگونی برای حذف سختی آب ارائه شده که هر کدام از آنها دارای معایب و مزایایی هستند. سختی گیری از آب میتواند توسط روش ها و دستگاه های مختلفی انجام شود که هریک دارای مکانیزم و اجزای تشکیل دهنده خاص خود هستند. به طور خلاصه انواع مختلف سیستم های سختی گیر به شرح زیر می باشد:
اجزای دستگاه سختی گیر رزینی
1- مخزن نگهدارنده رزین: قالباً در دو متریال فلزی و فایبرگلاس طراحی می شود.
2- دریچه بالایی: این قسمت جهت تعویض رزین و سیلیس تعبیه گردیده است.
3- دریچه پایینی: جهت تخلیه رزین و سیلیس در قسمت پایین مخزن در نظر گرفته شده است.
4- شیر ورودی دستگاه: شامل دو تیپ تمام اتوماتیک و دستی که در ورودی مدار اصلی آب سخت بسته میشود.
5- شیر تخلیه بکواش: این بخش وظیفه تخلیه آب نمک احیا شده به جریان فاضلاب را برعهده دارد.
6- شیر تخلیه اصلی: جهت تخلیه آب داخلی مخزن در پایین ترین قسمت مخزن قرار می گیرد.
7- شیر خط ساکشن نمک: این بخش وظیفه مکش آب نمک جهت احیا رزین را انجام می نماید.
8- تانک نمک: مخزنی از جنس پلی اتیلن یا فایبرگلاس که محل نگهداری نمک جهت احیاء رزین می باشد.
9- شیر یک طرفه یا وکیوم بریکر: جهت هواگیری سختی گیری رزینی در قسمت بالایی تعبیه شده است.
10- شیر نمونه برداری: جهت کنترل کیفی آب خروجی رسوب زدای رزینی نصب می شود.
11- گیج فشار: جهت کنترل و نمایش فشار آب سیرکوله در مخزن دستگاه در قسمت فوقانی قرار گرفته است.
12- مسیر خروجی: این قسمت جهت تخلیه آب نرم از قسمت بالایی سختی گیر طراحی شده است.
13- رزین: اصلی ترین عضو یا ماده سختی گیر رزینی محسوب می شود که وظیفه تبادل یونی آب بر عهده دارد.
14- سیلیس: شن با دانه بندی ریز که در کف مخزن قرار گرفته، وظیفه جلوگیری خروج رزین عهده دار است.
15- نمک بک واش یا سیکل احیا: جهت احیا و بازسازی رزینها در تانک نمک ریخته می شود
16- نازل یا آب پخش کن: وظیفه توزیع جریان آب ورودی در میان رزین کاتیونی و آنیونی را برعهده دارد.
17- لوله اتصال شیر ورودی به نازل: وظیفه انتقال جریان آب سخت ورودی به نازل را بر عهده دارد.
مزایای استفاده از سختی گیر
قیمت سختی گیر رزینی
نکاتی که هنگام خرید دستگاه سختی گیررزینی باید به آن توجه کنید عبارتند از:
ظرفیت سختی گیر
نوع دستگاه اعم از دستی، اتوماتیک و تمام اتوماتیک بودن
نوع شیر سلوولو یا اتوماتیک
نوع رزین و مقدار آن
تجهیزات جانبی همراه سختی گیر
برای اطلاع از قیمت ها به سایت مخزن سازه مراجه کنید وهمچنین جهت ثبت سفارش با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
شماره تماس شرکت : 02165570363 _ 02122307981
پاسخ ها