وقتی یک بار تجربه بارداری موفق داشتی، طبیعیه که فکر کنی برای بار دوم هم مشکلی پیش نمیاد. اما بعضی از زنان و مردان، بعد از یک بارداری راحت، با چالش جدی به نام ناباروری ثانویه روبهرو میشن. یعنی بدن دیگه مثل قبل نیست و تلاش برای بارداری جدید، بینتیجه میمونه. اما چرا؟ چه عواملی باعث میشن که بعد از یک بارداری موفق، دیگه بچهدار نشی؟ در این مقاله، میخوایم این موضوع رو بررسی کنیم.
ناباروری ثانویه یعنی ناتوانی در باردار شدن یا به پایان رسوندن یک بارداری سالم، بعد از اینکه یک بار بدون مشکل باردار شدی و زایمان کردی. این موضوع ممکنه خیلی غافلگیرکننده باشه، چون معمولا انتظار داری که وقتی یک بار باردار شدی، دفعههای بعد هم همهچی خوب پیش بره. این مشکل هم در زنان و هم در مردان ممکنه پیش بیاد و عوامل مختلفی روی اون تأثیر دارن، از مشکلات هورمونی و تخمکگذاری گرفته تا کاهش کیفیت اسپرم، افزایش سن و حتی سبک زندگی.
دلایل زیادی میتونن باعث ناباروری ثانویه بشن. بعضی از این دلایل مربوط به زنان و بعضی مربوط به مردان هستن.
یکی از مهمترین عوامل نازایی ثانویه، افزایش سن هست. با بالا رفتن سن، هم در زنها و هم در مردها، قدرت باروری کم میشه.
پس اگه چند سال از بارداری قبلیات گذشته و حالا دیگه به سختی باردار میشی، سن میتونه یک عامل اصلی باشه.
بعضی وقتها، تخمدانها دیگه مثل قبل تخمک آزاد نمیکنن یا کیفیت تخمکها پایین میاد. سندرم تخمدان پلی کیستیک ( PCOS ) ، اختلالات تیروئیدی یا حتی استرس زیاد، میتونه باعث بشه که تخمکگذاری به مشکل بخوره. اگه تخمکی نباشه که لقاح انجام بشه، خب طبیعتاً بارداری هم اتفاق نمیافته!
لولههای فالوپ، همون مسیری هستن که تخمک از تخمدان به رحم میرسه. اگه این لولهها آسیب ببینن یا مسدود بشن، دیگه تخمک و اسپرم نمیتونن همدیگه رو پیدا کنن و لقاح شکل نمیگیره. این مشکل ممکنه به خاطر عفونتهای لگنی، اندومتریوز یا جراحیهای قبلی باشه.
بعد از یک زایمان سزارین، ممکنه که توی رحم بافتهای اسکار ایجاد بشه. این بافتها باعث چسبندگی داخل رحم میشن و از لانهگزینی جنین جلوگیری میکنن. مشکلاتی مثل فیبرومهای رحمی، آدنومیوز و تغییرات هورمونی هم میتونن روی باروری تأثیر بذارن.
ناباروری فقط زنان رو درگیر نمیکنه. کیفیت و تعداد اسپرمهای مرد هم نقش مهمی در باروری دارن. بعضی از دلایلی که ممکنه باعث کاهش کیفیت اسپرم بشن، عبارتند از:
زندگی همیشه در حال تغییره و گاهی همین تغییرات، باعث ناباروری میشن. مثلا:
گاهی یک بارداری قبلی، عوارضی به جا میذاره که بعدها روی باروری اثر میذاره. مثلا:
اگه بیشتر از یک ساله که برای بارداری اقدام کردی ولی نتیجهای نگرفتی (یا اگه بالای ۳۵ سال هستی، بیشتر از ۶ ماه تلاش کردی)، بهتره که با یک متخصص زنان مشورت کنی. آزمایشاتی که ممکنه برات تجویز بشه، شامل موارد زیره:
بسته به علت ناباروری، روشهای درمانی متفاوتی وجود داره:
ناباروری ثانویه یک موضوع جدیه که ممکنه زوجها رو کاملا غافلگیر کنه. دلایل زیادی پشت این مشکل هست، از افزایش سن گرفته تا مشکلات هورمونی، اسپرم، تخمکگذاری یا عوارض زایمانهای قبلی. اما خبر خوب اینه که امروزه با روشهای تشخیصی و درمانی مختلف، خیلی از این مشکلات قابل حل هستن.
پاسخ ها