فیبروم رحم (فیبروئید) یک نوع توده غیر سرطانی هست که در قسمت داخلی رحم یا روی دیوارههای اون ایجاد میشه. این عارضه اغلب در خانمهایی دیده میشه که در سنین باروری (به ویژه دهه 30 تا زمان یائسگی) هستند. تودهها اندازههای مختلفی دارند. تودههای کوچکتر رو میشه با چشم غیر مسلح تشخیص داد. فیبرومهایی که سایز بزرگی دارند ممکنه باعث انحراف رحم بشن. البته این تودهها با جراحی یا دارو قابل درمان هستند. در مقاله (با وجود فیبروم رحم میشه باردار شد؟ ) به بررسی ارتباط این عارضه با حاملگی پرداختیم. در این مقاله از نی نی سایت قصد داریم به این سوال پاسخ بدیم که علائم فیبروم رحم چیه؟
فیبروم رحم رو میشه با در نظر گرفتن محل رشد به گروههای زیر تقسیمبندی کرد:
· فیبروم داخل دیواره رحم: یکی از شایعترین فیبرومهای رحمی، میوم اینترامورال هست که در دیواره عضلانی رحم به وجود میاد و امکان داره بزرگتر هم بشه.
· فیبروم خارج از رحم: این نوع فیبروم در قسمت خارجی دیواره رحم به وجود میاد و ممکنه خیلی بزرگ بشه.
· فیبروم ساقه دار: این نوع فیبروم در واقع زمانی به وجود میاد که فیبروم خارج از رحم از طریق یه ساقه باریک به رحم وصل بشه.
· فیبروم زیر مخاطی: این فیبروم در ماهیچههای میانی رحم ایجاد میشه و ممکنه خونریزی غیر طبیعی یا حتی نازایی رو به همراه داشتهباشه.
محل، سایز و تعداد فیبرومهای رحم، علائم این عارضه رو مشخص میکنند. تومورهایی با اندازه کوچک در اغلب موارد علائم خاصی ندارند و حتی اگه برای درمان اونها اقدام نشه خطری ندارند. رایجترین علائم فیبروم رحم، موارد زیر رو شامل میشه:
· خونریزی یا لکهبینی بین دورههای عادت ماهیانه
· ریزش مو (در اثر خونریزی شدید و کمبود آهن)
· دردهای شدید در دوران عادت ماهیانه
· دیدن لخته خون در دوران عادت ماهیانه
· مشکل در ادرار کردن و تخلیه نشدن کامل مثانه
· احساس درد شدید هنگام رابطه جنسی
· احساس فشار و سنگینی در پایین شکم
· افزایش مدت زمان عادت ماهیانه
· بیشتر شدن ترشحات واژن
· خونریزی شدید عادت ماهیانه
· کمردرد
· تکرر ادرار
· مشکلات ناباروری
· یبوست
جالبه بدونید که فیبروم رحم در خانمهای زیادی ایجاد میشه اما چون علائم خاصی نداره، نمیشه اون رو تشخیص داد. ابتلا به فیبروم رحم معمولا با درد ناگهانی و شدید همراه نیست. اگه متوجه یکی از علائم بالا شدید، در اسرع وقت پزشک زنان و زایمان رو در جریان بذارید.
با این که فیبروم رحم معمولا خطرناک نیست، در صورت وجود یک سری شرایط خاص میتونه باعث بروز مشکلات زیر بشه:
· مشکلات کلیوی و عفونت ادراری در اثر فشار وارد شدن به مثانه و مجاری ادراری.
· آنمی (کمخونی) در نتیجه خونریزیهای شدید و غیرعادی
· دردهای شدید شکمی در دوران حاملگی
· زایمان زودرس
· جدا شدن جفت
· اختلال در رشد جنین
· سقط جنین
تشخیص عارضه فیبروم رحم معمولا از طریق معاینه لگن، سونوگرافی یا ام آر آی انجام میشه.
پزشک متخصص با در نظر گرفتن محل، تعداد، اندازه و علائم فیبرومهای رحم، یکی از روشهای درمانی زیر رو انتخاب میکنه:
· دارو درمانی: داروهای تنظیمکننده سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون (آگونیستهای GnRH)، قرص ضد بارداری (برای بهبود علائم عارضه و کاهش درد و خونریزی در دوران قاعدگی)، داروهای تولیدکننده هورمون محرک فولیکول و هورمون لوتئین کننده (آنتاگونیستهای GnRH) و داروهای مسکن (استامینوفن و ایبوپروفن).
· جراحی: میومکتومی (برداشتن تودههای بزرگ فیبروم)، هیسترکتومی (برداشتن رحم) و ابلیشن اندومتر (تخریب پوشش رحم).
خیر. این عارضه از عضلات صاف رحم شکل میگیره و هیچ ارتباطی با سرطان رحم نداره.
علت ایجاد این عارضه با بالا رفتن سطح استروژن و پروژسترون ارتباط دارد. چون با کاهش سطح هورمونهای پروژسترون و استروژن در دوره یائسگی، اندازه فیبرومها کاهش پیدا میکنه. همچنین استرس زیاد، سابقه خانوادگی، بالا بودن وزن، ابتلا به بیماریهایی مثل فشار خون و دیابت، قاعدگی نامنظم، نداشتن فعالیت ورزشی کافی، کمبود ویتامین D، شروع عادت ماهیانه در سن پایین، مصرف زیاد گوشت قرمز، مصرف زیاد الکل و کافئین و یائسگی در سن بالا از دلایل دیگه ایجاد فیبروم رحم هستند.
با مصرف میوهجات و سبزیجات تازه (پخته و خام)، لوبیا و عدس، غلات کامل، میوههای خشک، برنج قهوهای، شیر، لبنیات و نان سبوسدار، تا حد زیادی میتونید از بروز این عارضه جلوگیری کنید.
پاسخ ها