وقتی یه نوزاد به دنیا میاد، کلی شادی و هیجان میاد تو زندگی اما گاهی این شادیها با یه سری نگرانیها و اضطرابها همراه میشه. یه چیزی به اسم "اضطراب پس از زایمان" که خیلیها نمیدونن اصلاً وجود داره، میتونه تمام ذهن مامانای تازه زایمان کرده رو مشغول کنه. حالا بریم ببینیم اصلاً این اضطراب چیه، چرا پیش میاد و چطور میشه باهاش کنار اومد.
خب، اول از همه بگیم که کمی نگرانی بعد از زایمان و بچهدار شدن طبیعیه. اما اگه این نگرانی از حد بگذره و از صبح تا شب دلت شور بزنه و مدام نگران بشی، این میشه اضطراب پس از زایمان. اضطراب پس از زایمان، اون احساسات ناخوشایند و همراه اضطرابه که نمیذاره ذهن مامانا آروم باشه. این اضطراب گاهی بدون دلیل مشخصی میاد و گاهی هم به خاطر یه خاطره یا اتفاق خاص از گذشته، بیشتر میشه.
خیلیا اضطراب و افسردگی رو با هم اشتباه میگیرن. اما این دو تا با هم فرق دارن! افسردگی پس از زایمان بیشتر با حسهای ناراحتی، ناامیدی و حتی گریه همراهه. تو این شرایط، مامانا احساس میکنن که از پس نگهداری بچه برنمیان و انگار یه جورایی به خودشون و کارایی که میکنن اعتماد ندارن. اما اضطراب پس از زایمان، بیشتر به شکل نگرانی و ترس بیپایانه. مثلاً، یه مامان مضطرب مدام نگران سلامت بچه است یا میترسه که اتفاق بدی بیفته، بدون اینکه دلیل مشخصی داشته باشه.
حالا که فهمیدیم اضطراب پس از زایمان چیه، بهتره با علائمش هم آشنا بشیم:
- بیقراری و عصبی بودن: یه جور نگرانی مداوم که نمیذاره آروم باشی.
- تپش قلب: دائما دلت شور میزنه و قلبت تندتر میزنه.
- مشکلات خواب: یا نمیتونی بخوابی یا مدام از خواب میپری چون فکرت مشغوله.
- افکار ترسناک: مثلاً اینکه یه بلایی سر بچه میاد یا خودت نمیتونی ازش مراقبت کنی.
دقیقاً نمیدونیم چرا اضطراب پس از زایمان پیش میاد، اما یه سری عوامل مثل تغییرات هورمونی، استرسهای جدید مادر بودن و حتی شرایط زندگی و روابط خانوادگی میتونن تو این موضوع نقش داشته باشن. بعضی از تحقیقات نشون داده که اگه کسی تو دوران بارداری استرس و اضطراب زیادی داشته باشه، احتمال بیشتری داره که بعد از زایمان هم دچار این اضطرابها بشه.
حالا میرسیم به بخش مهم ماجرا؛ یعنی اینکه چطور میشه اضطراب پس از زایمان رو درمان کرد.
۱. درمان رفتاری-شناختی
یکی از موثرترین روشهای درمان، درمان رفتاری-شناختی (CBT) هست. تو این روش، به مامانا یاد میدن چطور با افکار منفی و ترسهای بیاساس خودشون روبرو بشن و آرومتر با مسائل برخورد کنن.
۲. دارودرمانی
گاهی ممکنه شدت اضطراب به حدی باشه که نیاز به دارو باشه. اما اینجاست که مشورت با یه پزشک متخصص خیلی مهمه، چون بعضی داروها ممکنه با شیردهی تداخل داشته باشن.
۳. پشتیبانی از طرف خانواده و دوستان
همیشه گفتن که دلگرمی خانواده و دوستان، یه جور درمانه! حمایت عاطفی همسر، خانواده و دوستان میتونه تو کم کردن اضطراب خیلی کمک کنه.
پیشگیری همیشه آسونتر از درمانه! قبل از هر چیز، سعی کن از همون روزای بارداری با استرسها و نگرانیهات درست برخورد کنی. مدیتیشن، ورزش سبک و حرف زدن با یه مشاور یا پزشک میتونه تو این مسیر کمکت کنه.
یه نکتهی مهم که باید بدونی اینه که تو این مسیر تنها نیستی! خیلی از مامانای دیگه هم مثل تو بعد از زایمان دچار این اضطرابها و نگرانیها میشن. با وجود اینکه اضطراب پس از زایمان احساسات عجیب و سختی رو به آدم میده، ولی باید به خودت زمان بدی و صبور باشی. سعی کن به جای قضاوت کردن خودت، برای مراقبت از حال روحیت قدمهای کوچیک برداری؛ حتی حرف زدن با کسی که درکت کنه میتونه خیلی کمک کنه. با اینکه شاید سخت باشه، ولی اعتماد کن که آروم آروم همه چیز بهتر میشه و میتونی لذت واقعی مادر بودن رو بچشی.
اضطراب پس از زایمان یه اتفاق رایجه که بیشتر از اون چیزی که فکر میکنیم، بین مامانای تازه پیش میاد. اگه دچار این حالت شدی یا حس کردی دوستت بعد از زایمان خیلی نگرانه، حتماً پیگیر باش و کمک بگیر. یادت باشه که درمان و حمایت درست، میتونه توی این مسیر آرومت کنه و این دوران شیرین رو برات لذتبخشتر کنه.
پاسخ ها