با بررسی نحوه اجرای بلوک هابلکس، مزیت های دیوار سازی با هابلکس به همراه تمامی نکاتی که باید در نظر گرفته شود و در اجرای هابلکس باید مورد توجه قرار گیرد در این مقاله شرح داده شده است.
یکی از مصالحی که اخیراً در ساخت و ساز بسیار مورد استفاده قرار گرفته بلوک هابلکس می باشد.
در این مقاله قصد داریم در مورد نحوه پیاده سازی بلوک هابلکس صحبت کنیم. و مزیت های نصب بلوک هابلکس و روش های مختلف اجرای آن بررسی خواهد شد.
قبل از اینکه به نحوه اجرای بلوک هابلکس بپردازیم، برخی از مزایای ساخت دیوار با هابلکس را بیان می کنیم.
وزن سبک بلوک هابلکس باعث می شود ساختار نهایی وزن کمتری داشته باشد. در نتیجه سازه های فلزی کمتری برای تحمل وزن آنها مورد نیاز است و قیمت تمام شده کمتر خواهد بود.
یکی دیگر از مزایای نصب و اجرای هپلکس سبکتر بودن وزن نهایی ساختمان است. در نتیجه ساختمان آسیب کمتری از حوادثی مانند زلزله خواهد دید.
هابلکس عایق خوبی برای گرما و سرما است. به همین دلیل معمولاً از آنها به عنوان مصالح دیوار خارجی برای جلوگیری از تبادل هوا با خارج استفاده می شود.
یکی از مزایای دیگر نصب بلوک هابلکس اجرای ساده و سریع آن است. حتی افرادی که تجربه انجام این کار را ندارند فقط با دانستن چند نکته می توانند به راحتی بلوک هابلکس را با تعداد کم مثلا سه نفر نصب کنند.
بلوک هایی که در کشور ما تولید می شوند معمولاً دارای طول 600 میلی متر و ارتفاع 250 میلی متر و ضخامت آن بین 75 تا 500 میلی متر است. پس توجه داشته باشید که به دلیل مقاومت فشاری کم نمی توان از آن به عنوان دیوار باربر استفاده کرد.
گچ کاری با هابلکس برای دیوارهای میانی مناسب است و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از هپلکس برای دیوارهای اصلی به عنوان تکیه گاه توصیه نمی شود، در این موارد باید از ستون های کمکی استفاده شود، اما برای دیوارهای خارجی که نیاز به تحمل بار زیادی ندارند ایده آل است. عایق حرارتی و صوتی هابلکس مزیت بزرگی در این موارد است.
ظرافت و برش های منظم هابلکس یکی از مزایای آن است. این مزیت اجرای دیوار هابلکس را ساده می کند. و دیوار ساخته شده بسیار منظم تر از دیوارهای آجری خواهد بود. اما بلوک ها ممکن است در حین حمل و نقل آسیب ببینند. پس باید در این زمینه بسیار مراقب باشید. در زمان تخلیه هابلکس روی زمین باید از وسایل مناسب مانند لیفتراک استفاده شود تا کمترین ضربه به بلوک های هبلکس وارد شود. و گوشه های بلوک ها نباید ساییده شوند یا بشکنند.
در صورت وجود روکش پالت روی هبلکس بهتر است یک هفته قبل از اجرا این روکش ها را بردارید تا رطوبت و دما با محیط مطابقت داشته باشد. البته در نظر داشته باشید که بهتر است روکش در هوا باشد.
بهتر است بلوک ها را بالاتر از سطح زمین نگه دارید و سطح صافی برای این کار در نظر بگیرید.
نحوه
اجرا و نصب بلوک هبلکس، نکاتی که در اجرای هابلکس باید مورد توجه قرار گیرد
برای اجرای بلوک هابلکس نکات مهمی وجود دارد که از مهمترین آنها می توان به مثال های زیر اشاره کرد:
قبل از هر چیز به خرید هابلکس خوب و باکیفیت توجه کنید
برای نصب بلوک هبلکس باید مقدار کافی ملات تهیه کنید. این مقدار با توجه به اندازه تعیین می شود.
در چیدمان ردیف اول باید دقت کرد زیرا پایه دیوار است.
بعد از چیدمان هر ردیف باید سطح آن را به خوبی تمیز کرد. برای تمیز کردن سطوح بهتر است از برس استفاده کنید.
برای چیدمان ردیف های بعدی مقدار مناسبی از چسب یا ملات روی سطح نقاش بریزید. اگر ملات مورد استفاده چسب هابلکس باشد، ضخامت آن باید حداقل 2 میلی متر و حداکثر 3 میلی متر باشد. برای چسباندن سطوح می توان از ماله یا کاردک استفاده کرد.
بعد از چیدمان هر ردیف باید به کمک شاقول تراز بودن آن را بررسی کرد.
در ردیف های بعدی درزهای عمودی باید حدود 10 تا 15 سانتی متر از ردیف پایین فاصله داشته باشند. برای تراز کردن بلوک ها می توان از چکش پلاستیکی استفاده کرد.
طبق ضمیمه 6 آیین نامه 2800، برای جلوگیری از ایجاد پل حرارتی در اتصالات فلزی، سطح ستون ها باید با عایق پوشانده شود و سطح بیرونی بلوک چند سانتی متر جلوتر از هر یک از آنها قرار گیرد.
نصب و نماهای لازم جهت نصب بلوک هابلکس را انجام دهید.
دو نوع ملات برای بلوک هپلکس وجود دارد که مهندسان این کار پیشنهاد می کنند از ملات (چسب) مخصوص خود بلوک استفاده شود.
یکی از ویژگی های چسب هابلکس جلوگیری از اتلاف حرارت است.
در این روش ابتدا بلوک ها را کمی خیس کنید تا از شکستن آن ها جلوگیری شود.
در ردیف دوم می توانید از چسب هابلکس استفاده کنید. ضخامت چسب بین دو بلوک 5 میلی متر است. کافی است.
نکته مهم دیگری که در توضیح باید ذکر شود این است که هر 25 کیلوگرم ملات باید با 7-8 لیتر آب مخلوط شود.
چسب بلوک نباید خیلی سفت و نازک باشد زیرا اگر سفت باشد با ماله حرکت نمی کند و اگر نازک باشد از کنار بلوک تراوش می کند.
این ملات به روش سنتی ساخته می شود.
تنها نکته ای که در این مرحله باید به خاطر بسپارید این است که قبل از ملات کاری بلوک ها را مرطوب کنید که از شکستن آنها جلوگیری می کند.
توجه داشته باشید اگر به جای چسب بلوک از ملات ماسه و سیمان استفاده کنید معایبی خواهد داشت. به اختصار به چند مورد از آنها اشاره می کنیم
زمان اجرا را افزایش می دهد.
ابعاد و حجم زیاد آنها باعث کاهش تعداد واحدهای مورد استفاده در مقایسه با مصالح سنتی و در نتیجه کاهش هزینه ها می شود. اما اگر قرار باشد از ملات، ماسه و سیمان استفاده شود، هزینه آن افزایش می یابد.
با توجه به رنگ بلوک و هماهنگی چسب با آن، در صورت استفاده از سیمان، به دلیل ناهماهنگی رنگ سیمان، بلوک برای یکنواختی نیاز به گچ یا رنگ دارد.
همانطور که در مقاله قبل گفته شد بلوک هابلکس می تواند به عنوان لایه حرارتی، صوتی و محافظ در برابر زلزله و آتش سوزی در دیوارهای داخلی و خارجی تمامی ساختمان ها استفاده شود اما ملات ماسه و سیمان این عایق ها را از بین می برد. .
وزن بلوک هابلکس به دلیل ماهیت متخلخل آن حدود سه تا چهار برابر وزن مصالح سنتی مانند آجر و سنگ است. اما اگر به جای استفاده از ملات خود از سیمان و ماسه استفاده شود، وزن ساختمان سنگین می شود.
ضخامت دیواری که با بلوک هابلکس ساخته می شود باید متناسب با طول دیوار باشد. اگر طول دیوار ساخته شده با بلوک هابلکس بیش از چهل برابر ضخامت دیوار باشد، ممکن است در آینده ساختمان با مشکل مواجه شود. مثلاً اگر از هپلکس به عرض 20 سانتی متر استفاده کنیم، طول دیوار نباید بیشتر از 8 متر باشد.
بلوک های هابلکس مزایای زیادی دارند که استفاده از آنها را در ساخت و ساز به صرفه می کند، اما فرآیند اجرای هابلکس باید با دقت زیادی انجام شود. در هر مرحله کارشناسان باید کیفیت کار را بسنجند و در صورت نیاز دیوار ساخته شده با بلوک هابلکس را تعمیر کنند.
پاسخ ها