مهندسی مالی دانش گستردهای از مجموعهی مطالعات و رویکردهای علمی و عملی را شامل شده و اطلاعات خود را از حوزههای مختلفی نظیر اقتصاد، ریاضیات، علوم کامپیوتر و مالی کسب میکند. به عبارت دیگر، مهندسی مالی عبارت "تبدیل نظریههای مالی به کاربردهای عملی" است. این دانش در بازارهای کالایی بیش از هر چیز بر مدیریت ریسک و تثبیت قیمت براساس نیازها و خواستههای هر دو گروه خریدار و فروشنده تمرکز دارد. انجام این کار در ایجاد اطمینان از دسترسی به معاملاتی با نرخ تعیین شده تاثیرگذار خواهد بود. در کشور ایران، به واسطه لزوم تطبیق عملکرد مهندسی مالی با موازین شرع اسلام، بهکارگیری آن نیازمند تایید شورای فقهی و سازمان بورس اوراق بهادار خواهد بود.
مهندسی مالی در زمینههای مختلف اقتصادی از جمله امور مالی شرکتها، مدیریت ریسک و ایجاد محصولات و فرآیندهای این حوزه مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، به واسطه مشکلاتی نظیر بحران اقتصادی جهانی در سال 2008 و نقش این قبیل رویکردها در بروز آن، اتکاء بیش از حد به این نگرش با انتقاداتی همراه است. در اقتصاد خُرد، این دانش با هدف ایجاد راهکارهای بهتر برای رفع نیازهای جامعه و افزایش سودآوری به کار میرود. این در حالی است که در اقتصاد کلان، این رویکرد را میتوان از جمله روشهایی دانست که به تامین و تخصیص منابع کمیاب و بهبود این روند کمک میکند. توجه داشته باشید، تخصیص منابع از مهمترین اهدافی است که کلیه سیستمهای اقتصادی به آن توجه دارند.
مهندس مالی با استفاده از تکنیکهای ریاضی، آمار و علوم کامپیوتر به رفع مشکلات اقتصادی کمک میکند. استفاده از این دانش و بهکارگیری ابزارهای مرتبط در ابداع محصولات مالی نوآورانه موثر بوده و در سادهسازی فرآیندهای اقتصادی و سرمایهگذاری تاثیرگذار است. عملکرد مهندسان مالی با تحلیلگران اقتصادی متفاوت است. تحلیلگران مالی تنها به ارزیابی اطلاعات موجود پرداخته و در زمینه مدیریت ریسک فعالیت میکنند. این در حالی است که مهندسان مالی روشهای نوآورانه، محصولات، ابزارها و الگوهای مورد نیاز برای از بین بردن، کاهش یا بهینه سازی ریسک را جستجو کرده و بهکار میبرند.
عوامل محیطی موثر در رشد و توسعه مهندسی مالی را میتوان چنین برشمرد:
نوسانات بازار مالی به خودی خود تحت تاثیر شرایط سیاسی و اقتصادی، مسائل مالی و ارزی و قوانین و مقررات داخلی و خارجی قرار دارند.
جهانی شدن: فرآیند جهانی شدن، بازارهای بینالمللی را به شکل قابل توجهی گسترش داده است. این امر فرصت بینظیری را در اختیار سرمایهگذاران قرار داده و تجارت کلان در سطوح جهانی را برای آنها امکانپذیر کرده است. این اتفاق، علاوه بر مزایای منحصر به فرد در افزایش احتمال مواجهه با ریسک نیز تاثیرگذار است. در واقع، افزایش حجم تجارت و سرمایهگذاری، ضرورت بهرهمندی از تخصص مهندسان مالی را دو چندان کرده است.
عدم تقارن مالیاتی تفاوت ساختار مالیاتی در مناطق مختلف از عوامل موثر در توسعه مهندسی مالی بوده و لزوم بهرهمندی از این دانش را افزایش میدهد. عدم تقارن مالیاتی به دلایل مختلفی روی میدهد که از آن جمله میتوان به اعطای معافیت مالیاتی ویژه به برخی صنایع و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
پیشرفت فناوری از مهمترین عواملی است که به افزایش سرعت انتقال دادهها کمک کرده و ظهور نرمافزارها و ابزارهای مختلف را بهدنبال دارد. توسعه فناوری به شکل قابل توجهی در شکوفایی اقتصادی تاثیرگذار بوده و به گسترش دانش مهندسی مالی کمک میکند.
از دیگر عوامل موثر بر رشد و توسعه دانش مهندسی مالی میتوان موارد زیر را برشمرد:
توسعه بازارهای جدید
افزایش رقابت
تغییر مقررات
کاهش هزینه تبادلات مالی و دسترسی به اطلاعات
پاسخ ها