معمولا مصرف سنجد در رژیم غذایی ما غیر متداول است و فقط نزدیکی ایام عید همگی اقدام به خرید آن میکنیم اما سنجدبرای درمان زخم، کبد چرب،لاغری و غیره بسیار مفید است.
سنجد یکی از میوه های بسیار مفید است که طبع خشک و سردی دارد. این میوه پر خاصیت از زمانهای بسیار قدیم توسط ایرانیان مصرف می شود و در اعیاد سنتی جایگاه خاصی بر سر سفره های پذیرایی داشته است. سنجد با نام علمی «Elaeagnusan gastifolial» است و در صنایع دارویی، بهداشتی، غذایی، عطرسازی و چوب مورد استفاده قرار می گیرد. 3 نوع درخت سنجد در دنیا وجود دارد که 2 نوع هلاگنوس و هیپوفار در ایران موجود می باشد .درخت سنجد هلاگنوس به دلیل میوه های درشت ، قامت بلند، برگ های پهن و نداشتن خار به درخت سنجد هیپورفیا برتری دارد.
اثرات ضد التهابی و ضد درد در سنجد
مطالعات مختلف تاثیر عصاره سنجد در درمان درد و التهاب را نشان داده است. فلاونوئیدهای موجود در سنجد نقش اصلی این درمان را بر عهده دارند.مطالعات علمی نشان داده است که عصاره زیتون در بهبود و کاهش درد و التهاب استئوآرتریت زانو در زنان تاثیر قابل توجهی داشته است. به طور کلی مهمترین کاربرد پزشکی این میوه ، تاثیر ضد درد آن است. به همین دلیل برای افرادی که دچار نرمی استخوان و پوکی استخوان هستند، بسیار مفید می باشد.
سرماخوردگی
چنانچه در بخش سلامت فان اشاره کرده ایم سنجد سرشار از ویتامین C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، آنفلونزا، گلودرد، سرفه و تب مفید است.
سنگ کلیه
خاصیت ضد درد و التهاب سنجد ثابت شده است، علاوه بر این سنجد یک دیورتیک طبیعی است که با پاکسازی و سم زدایی کلیه ها به درمان سنگ کلیه کمک می کند.
درمان تکرر ادرار
سنجد دارای خاصیت درمانی برای رفع تکرر ادرار در زنان و مردان است.
خواص ضد باکتریایی
عصاره موجود در سنجد با جلوگیری از رشد باکتری ها، آنها را متوقف می سازد. زیرا این عصاره تاثیر آنتی بیوتیکی دارد.
ضد تومور
مصرف سنجد یا همان زیتون روسی از بروز تومور در بدن پیشگیری می کند. همچنین مصرف سنجد در کنترل دیابت، درمان آرتریت روماتوئید، درمان رتینوپاتی و بیماری های پوست مانند پسوریازیس مفید می باشد.
کبد چرب
خاصیت ضدا التهابی قوی در سنجد، به عنوان یک دیورتیک قوی و طبیعی عمل می کند و با پاکسازی و سم زدایی کبد در درمان بیماری های کبدی از جمله ورم کبد و کبد چرب موثر است.
درمان زخم
عصاره سنجد در داروهای قارچی به یک بهبود دهنده زخم معروف است. علاوه بر خاصیت درمانی کاهش دهنده التهاب، قابلیت بهبود و درمان زخم نیز از مهمترین خواص سنجد محسوب می شود. عصاره میوه سنجد در بسته شدن سریع محل زخم به خوبی تاثیر می گذارد.
آرامش عضلانی
مطالعات مختلف بر روی موش ها نشان داده است که عصاره سنجد مانند داروی دیازپام عمل می کند و موجب آرامش بدن می شود.
جوان سازی پوست صورت
ویتامین C بسیار و آنتی اکسیدان های موجود در سنجد موجب افزایش کلاژن می شود و در نتیجه به کاهش چین و چروک پوست و جوان سازی آن کمک می کند.
مفید برای پوست و مو
برای تقویت موها و افزایش ضخامت آن، برگ های سنجد را در روغن زیتون بجوشانید به طوری که برگ ها نرم و له شوند و سپس از این روغن برای ماساژ پوست سر استفاده کنید.سنجده پخته شده در روغن زیتون برای رفع درد مفاصل ، رفع خارش پوست و افزایش رشد موها موثر است.
لاغری و کاهش وزن
سنجد فیبر بسیاری دارد به همین دلیل با مصرف آن، اشتها کمتر شده و از پر خوری جلوگیری می نماید. در نتیجه در کاهش وزن و لاغری موثر است.
سلامت قلب و عروق
افرادی که از بیماری های قلب و عروقی رنج می برند می توانند با مشورت پزشک خود، از خواص مصرف سنجد بهره مند شوند.
ضد استرس
محققان با آزمایشات خود اثبات کرده اند که عصاره برگ سنجد در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از کروم، از موش ها محافظت می کند. این عصاره با ترکیبات شیمیایی خود از سلول های موش محافظت می نماید و با تولید رادیکالهای آزاد، استرس را برطرف می کند.
رفع تهوع و استفراغ
مکانیسم مهار صفرا در سنجد باعث می شود که معده تقویت شده و از بروز تهوع و استفراغ جلوگیری می کند. افرادی که دچار حالت تهوع صبحگاهی هستند و مزه دهان آنها تلخ است مانند افراد صفراوی با مزاج گرم وخشک، بهتر است پس از بیدار شدن از خواب دو تا سه عدد سنجد مصرف کنند. این خاصیت برای زنان باردار که حالت تهوع دارند بسیار مفید است. سنجد هم چنین برای رفع سموم معده و روده بسیار مناسب است.
رفع سکسه
برای برطرف نمودن سکسه ، یک لیوان شیر را به همرته 50 عدد سنجد میل کنید.
خواص سنجد برای دیابت
تاثیر سنجد بر دیابت بسیار زیاد نیست. اما می توان به جای استفاده از قند و شکر و شیرینی، از سنجد استفاده کرد. البته نباید در مصرف سنجد زیاده روی نمود. روزانه می توان 1 قاشق غذاخوری پودر سنجد و یا یک چهارم لیوان ، سنجد خشک میل کرد.
درمان اسهال
میوه سنجد قابض و بر طرف کننده اسهال است. برای درمان اسهال کودکان می توان از جوشانده برگ سنجد استفاده کرد که تاثیر بسیاری دارد و جایگزین داروهای شیمیایی برای درمان اسهال کودکان می باشد .اما مصرف بیش از اندازه سنجد موجب یبوست می شود. سنجد سموم موجود در معده و روده را از بین می برد.
در طب سنتی مصرف دمنوش تهیه شده از سنجد یا جوشانده سنجد را در درمان برخی از اختلال های جنسی به ویژه در زنان موثر می دانند . تاثیر سنجد در درمان اختلال جنسی زنان و حتی اضطراب آنهاهنگام رابطه زناشویی به اندازه ای است که تحقیقات بسیاری در مورد تاثیر گل و گیاه و میوه سنجد انجام شده است و از آن در تهیه کپسول هایی به صورت صنعتی برای عرضه به مردم در داروخانه ها استفاده می شود.
بوئیدن اسانس گل سنجد به بهبود و درمان ناتوانایی جنسی در زنان کمک می کند اما تاثیر معکوس در مردان دارد. چرا که باعث کاهش توانایی جنسی در آنها می شود.
نوشیدن یک تا 2 فنجان دمنوش از جوشانده برگ یا میوه سنجد برای درمان اختلالات جنسی تاثیر کمی دارد اما برای اینکه درمان شما با موفقیت همراه باشد با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید.
خونریزی بیش از اندازه در قاعدگی را می توان با سنجد درمان کرد .خونریزی بیش از اندازه موجب ضعف و کم خونی می شود . پس از 3 تا 5 روز از شروع عادت ماهانه، مصرف سنجد را آغاز کنید تا خونریزی و لکه بینی شدید یا طولانی از بین برود.
کلسیم زیاد سنجد برای توسعه و رشد استخوان های جنین بسیار مفید است. همچنین خطر ابتلا به پوکی استخوان در زنان باردار را کاهش می دهد. علاوه بر آن برای رفع تهوع در دوران بارداری بسیار موثر است .ویتامین c موجود در سنجد موجب تقویت سیتم ایمنی زنان باردار می شود و خطر ابتلا به سرماخوردگی و آنفلونزا در دوران بارداری را کاهش می دهد.
فلاونوئید ها و آلکالوئید های موجود در سنجد برای کاهش فشار خون بالا در زنان باردار مفید است. مصرف سنجد در دوران شیردهی موجب باهوش شدن نوزاد می شود.
البته مصرف بیش از اندازه سنجد در دوران بارداری مناسب نیست. زیرا با افزایش مقدار کلیسیم بدن، حجم استخوان و غضروف ها کاهش می یابد.
سنجدبا مزاج کودکان سازگاری بسیار دارد زیرا اطفال دارای حرارت زیاد مزاجی هستند، به جای تنقلات بی ارزش و مضر، به کودکان سنجد دهید. سنجد با دارا بودن کلیسیم بسیار، باعث تقویت و بهبود رشد استخوانها می شود. بنابراین مصرف روزانه 20 تا 50 عدد سنجد توسط کودکان، بسیار مفید است .علاوه بر آن ، ویتامین C موجود در سنجد باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان می شود.
خواص پودر سنجد
پودر سنجد دارای مواد مغذی و ویتامین های فراوان مثل ویتامین k، ویتامین c ، غنی از کلیسیم و آنتی اکسیدان های طبیعی بسیاری است. پودر سنجد دارای خواص بسیار زیادی است که درمان آرتروز، روماتیسم و پوکی استخوان که چهارمین عامل مرگ و میر در جهان است ، مهمترین خاصیت آن است . همچنینسنجد برای ترمیم شکستگی و ترک استخوان،نیز تاثیر بسیاری دارد.
برای تهیه پودر سنجد بهتر است از پوست و گوشت و هسته آن استفاده شود . تعدادی سنجد را به وسیله آسیاب برقی به صورت پودر تهیه کنید . روزانه یک قاشق غذاخوری از پدر را در یک لیوان شیر مخلوط کرده و با اضافه کردن کمی عسل آن را شیرین کنید ، سپس به عنوان یک میان وعده و یا قبل از خواب شبانه آن را میل کنید . این ترکیب تاثیر فوق العاده ای در درمان پوکی استخوان و درد مفاصل به ویژه در مفاصل زانو دارد. برای درمان سریعتر ، به مدت 15 روز مداوم ، به صورت ناشتا این ترکیب را میل کنید .هسته سنجد در درمان التهاب های حاد و مزمن ، ساخت غضروف و درمان آرتروز بسیار مفید است .به همین علت بهتر است به همراه پوست و گوشت میوه سنجد آسیاب شود.
عصاره و یا عرق گل سنجد برای باز کردن گرفتگی ها، رفع گاز و نفخ معده ، درمان استسقا و یرقان نافع است. این عرق گیاهی موجب تقویت معده و کبد می شود. همچنین برای درمان بیماری های دماغی مانند فلج و کزاز مفید است. عرق گل سنجد برای قلب و زخم های ریوی و تنگی نفس مفید می باشد . علاوه بر آن برای درمان نازایی و ناتوانایی جنسی در زنان موثر است.
مالیدن عرق گل سنجد بر روی سر موجب افزایش رشد مو می شود
در هند از روغن هسته سنجد برای تهیه لعوق یا شربت غلیظی استفاده می شود که در التهاب غشاهای مخاطی همراه با ترشح همانند انواع زکام و عفونتهای برونشی، مصرف کنند.
در اسپانیابرای برطرف کردن تب مهلک و خطرناک از شیره گل سنجد استفاده می شود.
سنجد نیز میانند هر خوراکی دیگری دارای عوارض می باشد. مثلا مصرف سنجد ممکن است موجب یبوست، حصبه، سو هاضمه، عفونت روده ای و آمبولی می شود. به همین دلیل افرادی که دچار این عوارض می شوند باید با نظر پزشک سنجد مصرف نمایند.
پاسخ ها