“متخصص اورولوژی” پزشکی است که بیماری های مربوط به دستگاه ادراری و کلیه ها در مردان و زنان و دستگاه تناسلی مردان را تشخیص می دهد و درمان می کند.
در زمان مصریان و یونانیان باستان، اطبا اغلب رنگ، بو و بافت ادرار را معاینه می کردند. آنها همچنین به دنبال حباب، خون و علائم دیگر بیماری بودند. امروزه یک رشته خاص پزشکی که بر سلامت سیستم ادراری متمرکز شده است را اورولوژی می گویند. در اینجا نگاهی به آنچه ارولوژیست انجام می دهد و هنگامی که باید یکی از این متخصصان را ملاقات کنید، بررسی می شود.
متخصص اورولوژی کیست؟
ارولوژیست ها بیماری های دستگاه ادراری را در مردان و خانم ها تشخیص داده و درمان می کنند. آنها همچنین هر چیزی را که مربوط به دستگاه تناسلی در مردان است، تشخیص داده و درمان می کنند.
در برخی موارد، آنها ممکن است عمل جراحی را انجام دهند. به عنوان مثال، آنها ممکن است سرطان را از بین برده یا انسداد دستگاه ادراری را باز کنند. ارولوژیست ها در محیط های مختلفی از جمله بیمارستان ها، درمانگاه های خصوصی و مراکز ارولوژی فعالیت می کنند.
مجاری ادراری سیستمی است که ادرار را در بدن ایجاد کرده، ذخیره و از دفع می کند. متخصص اورولوژی می تواند هر بخشی از این سیستم را درمان کند. این موارد شامل مواردی است که در ادامه ی این بخش از سلامت فان خواهید خواند:
ارولوژیست ها همچنین تمام قسمت های سیستم تولید مثل مردان را درمان می کنند. این سیستم از اندام های زیر تشکیل شده است:
اورولوژی چیست؟
ارولوژی رشته ای در پزشکی است که بر بیماری های دستگاه ادراری و دستگاه تناسلی مردان تمرکز دارد. برخی اورولوژیست ها بیماری های کلی دستگاه ادراری را درمان می کنند. سایرین در نوع خاصی از ارولوژی مانند:
شرایط تحصیلی و آموزشی اورولوژی چیست؟
شما باید مدرک دانشگاهی چهار ساله کسب کرده و سپس چهار سال دانشکده پزشکی را بذرانید. پس از فارغ التحصیلی از دانشکده پزشکی، باید چهار یا پنج سال آموزش پزشکی را در یک بیمارستان طی کنید. در طول این برنامه که به آن رزیدنتی گفته می شود، شما در کنار ارولوژیست با تجربه کار می کنید و مهارت های جراحی را می آموزید.
بعضی از متخصصان مجاری تصمیم می گیرند یک یا دو سال آموزش اضافی انجام دهند. به این دوره آموزش فلوشیپ گفته می شود. در این مدت در یک ناحیه از سیستم مجاری ادراری به طور تخصصی مهارت کسب می کنید. این می تواند شامل انکولوژی ارولوژیک یا اورولوژی زنان باشد.
در پایان آموزش ، متخصصان ارولوژی باید در آزمون گواهینامه تخصص را برای متخصصان ارولوژی شرکت کنند. هیئت علمی ارولوژی دانشگاه پس از اتمام موفقیت آمیز در آزمون، آنها را تأیید می کند.
در پاسخ به سوالات شما در این بخش از سلامت فان باید به صورت مختصر مفید بگوییم متخصصان ادراری طیف وسیعی از شرایط را که بر سیستم ادراری و دستگاه تناسلی مردان تأثیر می گذارد، درمان می کنند.
در مردان، ارولوژی ها موارد زیر را درمان می کنند:
در زنان، متخصصین ارولوژی موارد زیر را درمان می کنند:
در کودکان، ارولوژیست ها موارد زیر رادرمان می کنند:
وقتی به یک متخصص ارولوژی مراجعه می کنید، آنها با انجام یک یا چند مورد از این آزمایش ها معاینه را شروع می کنند تا بدانند که چه شرایطی دارید:
متخصص اورولوژی نیز برای انجام انواع مختلف جراحی آموزش داده می شوند. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها ممکن است یک بیمار به اورولوژیست مراجعه کند:
عفونت مجاری ادراری:
این موارد اغلب هنگام انتقال باکتری ها از دستگاه گوارش به مجرای ادراری ایجاد می شود. علائم آن شامل ادرار غیر طبیعی، درد، بی اختیاری، تهوع، استفراغ، تب و لرز است. این اختلال بیشتر مرتبطی با زنان است.
بی اختیاری:
نقص در سیستم ادراری می تواند منجر به از بین رفتن کنترل ارادی مثانه شود. در خانم ها، این ممکن است از ضعف عضلات کف لگن در دوران بارداری باشد.
ناباروری مردان:
این اختلال می تواند ناشی از آسیب رساندن به دستگاه تناسلی مردان و انواع اختلالات اسپرم باشد. یکی از دلایل شایع واریکوسل، سیاهرگ های بزرگ شده در کیسه بیضه است. جراحی گاهی اوقات می تواند کمک کند.
بیماری کلیه:
صدمه به کلیه ها می تواند منجر به تورم در دست و مچ پا، فشار خون بالا و سایر علائم شود. اگر کلیه ها دیگر به طور مؤثر کار نکنند، این نارسایی کلیه است. که در نهایت، می تواند کشنده باشد.
پیوند کلیه:
فرد ممکن است به دنبال نارسایی کلیه به پیوند کلیه نیاز داشته باشد.
انکولوژی ارولوژیک:
درمان سرطان هایی که مربوط به دستگاه تناسلی و ادراری مردان هستند مانند سرطان مثانه و سرطان پروستات.
پرولاپس مثانه:
وقتی بافت ها و ماهیچه های کف لگن دیگر قادر به حمایت از اندام موجود در لگن نیستند، اندام ها می توانند از موقعیت معمول خود رها شوند.
سرطان ها:
مثانه ، کلیه ها، غده پروستات، بیضه ها و هر سرطان دیگری که بر سیستم ادراری یا در مردان سیستم تناسلی تأثیر بگذارد.
پروستات بزرگ شده:
هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) حدود 1 نفر از 3 مرد بالای 50 سال را مبتلا می کند. رشد زیاد سلول های غده پروستات باعث انقباض مجرای ادرار شده و منجر به بروز مشکل در ادرار می شود.
اختلال در نعوظ:
آلت تناسلی مرد قادر به رسیدن به سفتی کافی برای شرکت کامل در روابط جنسی نیست. این اغلب نشانه ای از یک بیماری زمینه ای است.
بیماری پیرونی:
یک لایه فیبری از بافت اسکار در زیر پوست آلت ایجاد می شود. این می تواند منجر به خم شدن یا کج شدن آلت تناسلی (فیموز) در طول نعوظ شود که می تواند باعث درد شود و منجر به ایجاد مشکل در مقاربت شود.
سیستیت بینابینی یا سندرم مثانه دردناک:
یک بیماری التهابی مزمن مثانه می تواند ناراحتی از خفیف تا شدید ایجاد کند.
سنگ کلیه و مجرای ادرار:
رسوبات کوچک و سخت ساخته شده از نمکهای معدنی و اسیدی در کلیه ها ایجاد می شوند اما می توانند از داخل مجرای ادرار عبور کنند. آنها می توانند بر روی ادرار تأثیر بگذارند و باعث ایجاد درد، حالت تهوع و استفراغ شوند.
پروستاتیت:
عفونت یا التهاب پروستات می تواند باعث ادرار یا انزال دردناک شود. می تواند حاد یا مزمن باشد.
بیضه های متعادل یا کریپتورشیسم:
به طور معمول، بیضه ها در داخل شکم جنین تشکیل می شوند و قبل از تولد به داخل کیسه فرو می روند. اگر یکی یا هردو پایین نرود، می تواند تولید اسپرم را مختل کرد و خطر عوارض آن وجود دارد.
تنگی مجرای ادرار:
زخم شدن مجرای ادراری می تواند مسیر ادرار را که از مثانه در جریان است باریک یا مسدود کند. علل آن شامل عفونت، التهاب یا آسیب است. علائم آن شامل ادرار دردناک و کاهش تولید اسپرم می شود. این می تواند منجر به عوارضی مانند پروستاتیت و عفونت ادراری شود.
چگونه می دانید زمان ملاقات با اورولوژیست رسیده است؟
داشتن هر یک از این علائم نشان می دهد که در دستگاه ادراری مشکلی دارید:
اگر مرد هستید و این علائم را تجربه می کنید ، باید به یک متخصص اورولوژی مراجعه کنید:
برای حفظ سلامت مجاری ادراری چه کاری می توانم انجام دهم؟
حتما مثانه خود را به طور مرتب خالی کرده و به جای کافئین، آب بنوشید. از سیگار کشیدن خودداری و حفظ رژیم کم نمک را در دستور کار قرار دهید. این قوانین کلی می تواند به جلوگیری از اکثریت قریب به اتفاق مشکلات مربوط به مجاری ادراری کمک کند.
پاسخ ها