قراره چی بدونیم:
خیلی از مادرها در دوران بارداری تجربههای جدیدی دارن و یکی از دردهای ناخوشایندی که ممکنه سراغشون بیاد، کمر درد بارداری هست. خبر خوب اینه که با انجام بعضی از حرکات ساده و مناسب، مثل ورزش در بارداری که شامل حرکات کششی بارداری هم میشه، میتونید تا حد زیادی این درد رو کم کنید.
بدن شما در این نه ماه تغییرات زیادی رو تجربه میکنه و شناخت این تغییرات به ما کمک میکنه تا بهتر درک کنیم که چرا ممکنه دردهایی سراغمون بیاد.
شاید اسم هورمون «ریلکسین» به گوشتون خورده باشه. در دوران بارداری، بدن شما مقدار بیشتری از این هورمون رو ترشح میکنه. کار اصلی ریلکسین اینه که مفصلها و رباطهای بدن، مخصوصاً توی قسمت لگن و کمر رو شلتر و منعطفتر کنه. شل شدن، گرچه برای زایمان ضروری و مفیده، اما میتونه باعث بشه که مفصلهای کمر و لگن کمی ناپایدار بشن.
با بزرگ شدن جنین، وزن شما هم روز به روز بیشتر میشه. این وزن اضافه، یک فشار جدید و مستقیمی به ستون فقرات و همچنین عضلات کمر شما وارد میکنه.
عضلاتی که دور شکم و کمر شما قرار گرفتن مثل یک کمربند طبیعی از ستون فقراتتون حمایت میکنن. اگر این عضلات قبل از بارداری یا در طول اون به اندازه کافی قوی نباشن و تقویت عضلات به خوبی صورت نگرفته باشه، نمیتونن اونطور که باید و شاید از ستون فقراتتون در مقابل فشارهای جدید محافظت کنن.
حالا که فهمیدیم چرا ممکنه دچار کمر درد بارداری بشیم، وقتشه که ببینیم چطور میتونیم با ورزش در بارداری به مقابله این دردها بریم.
حالا که با نکات ایمنی ورزش در بارداری آشنا شدیم، وقتشه که چند تا حرکت خیلی خوب و مفید رو برای کم کردن کمر درد بارداری و کمک به تقویت عضلات با هم یاد بگیریم.
چهار دست و پا روی زمین قرار بگیرید، طوری که دستهاتون درست زیر شونهها و زانوهاتون درست زیر مفصل لگنتون باشه. حالا، همزمان با اینکه نفس عمیق میکشید و هوا رو به داخل میدید، کمرتون رو به آرامی به سمت پایین گرد کنید، شکمتون رو رها کنید و سرتون رو کمی به سمت بالا بیارید.
بعد، همزمان با اینکه نفستون رو بیرون میدید، پشتتون رو به آرامی به سمت بالا گرد کنید، این حرکت یکی از بهترین حرکات کششی بارداری برای ناحیه کمر هست.
به پشت روی زمین دراز بکشید، زانوهاتون رو خم کنید و کف پاهاتون رو صاف روی زمین بذارید، تقریباً به اندازه عرض لگن از هم فاصله داشته باشن. دستهاتون رو هم کنار بدنتون، کف دستها رو به پایین، روی زمین قرار بدید.
حالا، با یک نفس عمیق، عضلات شکم و باسنتون رو منقبض کنید و به آرامی لگنتون رو از روی زمین بلند کنید، طوری که از شونههاتون تا زانوهاتون یک خط صاف تشکیل بشه. چند ثانیه توی این حالت بمونید و بعد به آرامی و مهره به مهره، کمرتون رو روی زمین برگردونید.
«شنای سوئدی روی دیوار» یک حرکت خیلی خوب برای تقویت عضلات بالاتنه، یعنی سینه و بازوهاست، بدون اینکه فشار زیادی به کمر و شکمتون بیاد. برای این کار، روبروی یک دیوار بایستید، کمی بیشتر از طول دستهاتون از دیوار فاصله بگیرید. کف دستهاتون رو کمی پهنتر از عرض شونهها روی دیوار بذارید.
حالا به آرامی آرنجهاتون رو خم کنید و بدنتون رو به سمت دیوار نزدیک کنید، طوری که بدنتون از سر تا پاشنه پا صاف باشه. بعد با فشار دستهاتون به دیوار، خودتون رو به حالت اول برگردونید.
پیادهروی یکی از بهترین و در دسترسترین انواع ورزش در بارداری هست که فشار کمی به مفاصلتون میاره. سعی کنید با یک سرعت ملایم و برای مدت زمانی که پزشکتون صلاح میدونه، به طور منظم پیادهروی کنید.
علاوه بر انجام منظم اون حرکتهای مفیدی که با هم یاد گرفتیم، چند تا کار ساده دیگه هم هست که میتونید در طول روز انجام بدید تا از کمر درد بارداری پیشگیری کنید:
با اینکه گفتیم کمر درد بارداری یک اتفاق نسبتاً رایج در این دورانه و با ورزش در بارداری و رعایت یک سری نکات میشه مدیریتش کرد، اما بعضی وقتها هم هست که این درد میتونه نشونه یک مشکل جدیتر باشه. برای همین خیلی مهمه که بدونیم کی باید این درد رو بیشتر جدی بگیریم و حتماً با پزشک یا مامامون مشورت کنیم:
· اگر همراه با کمر درد بارداری، در پاهاتون احساس بیحسی، گزگز، مورمور شدن یا ضعف میکنید، این میتونه نشونه فشار روی عصبها باشه و حتماً باید توسط پزشک بررسی بشه.
در کل، اگه کمر درد بارداری شما اونقدر شدیده که نمیتونید کارهای روزمرهتون رو انجام بدید، یعنی مثلاً نمیتونید راه برید، نمیتونید راحت بشینید یا بخوابید، وقتشه که خوددرمانی رو کنار بذارید و از یک متخصص کمک بگیرید.
کمر درد بارداری با اینکه میتونه خیلی آزاردهنده باشه، اما در بیشتر موارد با انجام منظم ورزش در بارداری، مخصوصاً حرکات کششی بارداری که یاد گرفتیم، و همچنین رعایت نکاتی مثل حفظ وضعیت صحیح بدنی و استفاده از تکنیکهای درست، تا حد زیادی قابل کنترله. هدف از این حرکتها و راهکارها، کمک به تقویت عضلات حمایتکننده ستون فقرات و افزایش انعطافپذیری بدن شماست تا بتونید این دوران خاص رو با راحتی و آرامش بیشتری پشت سر بذارید.
پاسخ ها