قراره در این مقاله چی بدونیم:
زایمان طبیعی (Normal Vaginal Delivery) یکی از مهمترین و البته شگفتانگیزترین تجربههای زندگی هر خانمی به حساب میاد که میتونه هم هیجانانگیز باشه و هم چالشبرانگیز. انتخاب پوزیشن مناسب در طول زایمان، تأثیر زیادی بر راحتی و سرعت زایمان داره. اگر قصد داری تجربهای آرامتر و راحتتر از زایمان طبیعی داشته باشی، بهتره با وضعیتها و پوزیشنهای مختلف زمان زایمان آشنا بشی. در این مقاله، قصد داریم که بهترین پوزیشنها برای زایمان طبیعی رو معرفی کنیم و توضیح بدیم چطور میتونی از این پوزیشنها استفاده کنی تا روند زایمان رو برای خودت سریعتر و راحتتر کنی.
در طول فرآیند زایمان، بدن با تغییرات زیاد و سریعی که انجام میده برای تولد جنین آماده میشه. آمادگی برای زایمان با استفاده از پوزیشنهای مختلف راحتتر انجام میشه. انتخاب پوزیشن مناسب میتونه کمک کنه که فشار کمتری به کمر و شکم وارد بشه، لگن در بهترین وضعیت خودش قرار بگیره و باعث بشه که روند زایمان راحتتر بشه. همچنین پوزیشن درست میتونه به باز شدن دهانه رحم کمک کنه و حرکت جنین رو در کانال زایمانی تسهیل کنه. در نتیجه، با انتخاب پوزیشن درست میتونی راحتتر به جنین کمک کنی تا در مسیر تولد حرکت کنه.
مرحله اول زایمان شامل انقباضات و باز شدن دهانه رحم (تا ۱۰ سانت کامل) میشه. در واقع مرحله اول زایمان طولانیترین زمان زایمان رو به خودش اختصاص میده و در این مرحله، خیلی مهمه که پوزیشن مناسبی رو انتخاب کنی که به کاهش درد و تسهیل فرآیند باز شدن رحم کمک کنه. از جمله پوزیشنهای کمککننده در این مرحله زایمانی:
یکی از بهترین پوزیشنها برای مرحله اول زایمان، نشستن روی توپ زایمان و تکان دادن لگن هست. این حرکت به باز شدن دهانه رحم کمک میکنه و فشار رو از کمر برمیداره. این پوزیشن هم برای راحتی بیشتر و هم برای تسریع در زایمان مؤثره.
راه رفتن هم میتونه در این مرحله کمک زیادی کنه. وقتی که راه میری، انقباضات قویتر و منظمتر میشن. علاوه بر این، تکان دادن لگن در حین راه رفتن باعث میشه که جنین به راحتی به سمت کانال زایمانی حرکت کنه و فشار از روی کمر و شکم برداشته بشه.
پوزیشن چهار دست و پا هم یکی دیگه از انتخابهای مناسب در مرحله اول زایمان به حساب میاد. این پوزیشن به باز شدن دهانه رحم کمک میکنه و حرکت جنین رو در کانال زایمانی تسهیل میکنه. این وضعیت به ویژه برای کسانی که درد زیادی در کمر دارند مفیده و کمک میکنه که فشار کمتری به ناحیه کمر وارد بشه.
مرحله دوم زایمان زمانی هست که دهانه رحم کامل باز شده و جنین وارد کانال زایمانی میشه. در واقع در این مرحله جنین به سمت پایین حرکت میکنه و آمادهی خروج میشه. این مرحله به پوزیشنهایی نیاز داره که فضای بیشتری رو برای خروج جنین فراهم کنه.
در این وضعیت، مادر در حالت نشسته، زانوها خم میشن و لگن کاملاً پایین میاد، طوری که شبیه به حالت دستشویی ایرانی است. این حالت نهتنها از جاذبه کمک میگیره، بلکه فشار مؤثرتری روی رحم و جنین وارد میشه. این وضعیت به افزایش فضای خروجی لگن تا ۲۸٪ کمک میکنه.
زانو زدن و خم شدن هم یکی از پوزیشنهای عالی برای مرحله دوم زایمان هست. وقتی که در این پوزیشن قرار میگیری، دهانه رحم بهتر باز میشه و جنین راحتتر میتونه حرکت کنه. این پوزیشن مخصوصاً برای کسانی که از درد کمر رنج میبرند، بسیار مفیده و به کاهش فشار کمک میکنه.
اگر از داروهای بیحسی مثل اپیدورال استفاده میکنی، خوابیدن به پهلو میتونه یکی از راحتترین پوزیشنها باشه. در این وضعیت، فشار از روی شکم و کمر برداشته میشه و در عین حال دهانه رحم هم بازتر میشه. این پوزیشن برای زمانی که از داروهای بیحسی استفاده میشه مثلا در زایمان اپیدورال مناسبتر هست.
پوزیشنهای فعال که بدن در حالت عمودی قرار میگیره (ایستادن، راه رفتن و نشستن صاف و عمودی) موثرتر از حالت خوابیده روی پشت هستن.
سازمان جهانی بهداشت تأکید میکنه که اجازه به مادر برای تغییر موقعیت و انتخاب پوزیشن راحت و دلخواه، یکی از اصول مهم زایمان فیزیولوژیک و طبیعی است. پس اجباری برای انتخاب صرفا یک پوزیشن خاص وجود نداره و مادر میتونه در وضعیتی که راحتتره قرار بگیره.
در نهایت، انتخاب پوزیشن مناسب برای زایمان طبیعی نه تنها کمک میکنه که زایمان راحتتری داشته باشی، بلکه میتونه روند زایمان رو هم تسریع کنه. برای هر مادر در هر شرایطی ممکنه یک پوزیشن مناسبتر باشه. قبل یا در حین زایمان میتونی از ماما یا پزشک خودت مشورت بگیری تا مناسبترین پوزیشن رو برای خودت انتخاب کنی.
پاسخ ها