قراره چی بدونیم؟
سلامت روان کودکان یکی از مهمترین ارکان رشد سالم و متعادل اونهاست. در دنیای امروز که استرسها و دغدغهها روزبهروز بیشتر میشه، باید بدونیم که چطور میشه از سلامت روان کودک محافظت کرد. در این مقاله، ۱۰ راز طلایی برای حفظ و تقویت سلامت روان کودکان رو بررسی میکنیم. این نکات بر اساس اصول علمی و تجربیات روز دنیا تدوین شده تا والدین بتونن بهترین حمایت رو از فرزندشون داشته باشن.
یکی از سادهترین اما موثرترین کارها اینه که وقت با کیفیت برای کودکت بذاری. بازی کردن، فیلم دیدن یا حتی قدم زدن توی پارک میتونه حس ارزشمندی و دوستداشتنی بودن رو توی دل بچهها زنده کنه. حضور فعال والدین، پایه و اساس یک روان سالم در کودک رو میسازه.
وقتی کودک حرف میزنه، باید تمام حواست رو بهش بدی. با پرسیدن سوالهای باز دربارهی مدرسه، دوستها یا فعالیتهاش نشون بده که برات مهمه. اینطوری میتونی هم از حال و روزش باخبر بشی و هم به تقویت سلامت روان کودک کمک کنی.
کودکان برای رشد سالم نیاز دارن که بابت رفتارهای خوبشون مورد تشویق قرار بگیرن. یادت باشه که حتی کوچکترین پیشرفتها یا کارهای مثبت رو تحسین کنی. اینکار باعث میشه که عزت نفس کودک بالا بره و خودش رو دوست داشته باشه؛ چیزی که لازمهی یک روان سالم در کودکان هست.
موقع تنبیه یا اصلاح رفتار کودک، هیچ وقت از واژههایی مثل «تنبل»، «شیطون» یا «بیعرضه» استفاده نکن. به جای اون، رفتار اشتباهش رو توضیح بده و بگو که چرا اون رفتار درست نبوده. این کار باعث میشه که کودک یاد بگیره اشتباهش رو بدون خدشه به شخصیتش اصلاح کنه و در نتیجه سلامت روان بهتری داشته باشه.
مقایسه کردن کودک با بقیه یا داشتن توقعات غیرواقعی میتونه به عزتنفس کودک آسیب بزنه. بهتره که به جای تمرکز روی نتیجه، روی تلاش کودک تاکید کنی. با تشویق کودک قدم به قدم و دادن بازخورد مثبت، فرزندت رو به پیشرفت تشویق کن تا رشد روانی بهتری داشته باشه.
مثبت فکر کردن یک مهارتی است که باید از کودکی به بچهها یاد داد. بهشون کمک کن که حتی توی موقعیتهای سخت هم به نیمهی پر لیوان نگاه کنن. این مهارت باعث میشه در برابر شکستها مقاومتر باشن و سلامت روانی قویتری پیدا کنن.
به کودکت کمک کن که استعدادها و علایق خودش رو کشف کنه. تشویقش کن که کارهای جدید رو امتحان کنه تا بفهمه توی چی قویتره. شناخت نقاط قوت، حس ارزشمندی فردی رو بالا میبره و به شکل مستقیم روی سلامت روان کودک تاثیر مثبت داره.
انجام کارهای ساده مثل مرتب کردن وسایل یا آماده کردن لباسهای مدرسه میتونه حس خودکارآمدی و مسئولیتپذیری رو در کودک پرورش بده. هر بار که کاری رو مستقل انجام داد، با تحسین درست تشویقش کن. بچهای که یاد بگیره روی پای خودش بایسته، از نظر روانی قویتر خواهد بود.
ورزش و تحرک جسمی فقط برای سلامت جسم و بدن خوب نیست، بلکه تاثیر مستقیمی روی سلامت روان کودک هم داره. فعالیتهایی مثل دویدن، بازی در فضای باز، یا حتی ورزشهای گروهی میتونن استرس رو کم کنن، خلقوخو رو بهتر کنن و انرژی مثبتی وارد زندگی کودک کنن.
یادت باشه که بچهها بیشتر از حرفها، رفتار والدین رو یاد میگیرن. وقتی خودت در شرایط استرسزا آرامش خودت رو حفظ میکنی یا مثبت فکر میکنی، کودک هم این رفتارها رو الگو میگیره. توی دنیای کودکی، پدر و مادر اولین و مهمترین الگوهای سلامت روان هستن.
حفظ و تقویت سلامت روان کودکان، نیازمند توجه، حمایت و رفتارهای آگاهانهی والدین هست. با اجرای این ۱۰ راز طلایی، میشه به بچهها کمک کرد تا در دنیایی پر از چالش با روحیهای قوی و عزتنفسی بالا رشد کنن. به یاد داشته باش که کودکانی با روان سالم، در آینده، بزرگسالانی موفقتر و شادتر خواهند بود.
پاسخ ها