توی این چند دهه اخیر حذف قند و شیرینی جات به موضوعی بحث برانگیز و پر تکرار تبدیل شده و شاید شما هم به این فکر افتاده باشین که این چالش رو امتحان کنین، پس بیاین باهم یه نگاهی به معایب و مزایای این تصمیم بندازیم و ببینیم بعد از حذف قند چه اتفاقی توی بدن میوفته.
قند به خودی خود میتونه بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل باشه؛ چرا که منبع اصلی سوخت مغز ما گلوکز (قند) است. اما زیادهروی در مصرف قند مشکلات سلامتی بسیاری رو در بر داره. حذف کلی قند از رژیم غذایی خیلی سخته ، چون تمام غذاهای حاوی کربوهیدرات درنهایت توسط بدن به قند تجزیه میشن تا به عنوان انرژی از اون استفاده بشه؛ به همین دلیل تمرکز بر کاهش مصرف قندهای مصنوعی اقدامی هوشمندانهتره . قندهای اضافهشده یا مصنوعی، اونایی هستن که به طور طبیعی در مواد غذایی کامل مانند میوهها و سبزیجات پیدا نمیشن.
«رژیم غذایی بدون قند » یا «همان رژیم حذف قند»، یک رویکرد تغذیهایه که مصرف قندها و شیرینکنندهها رو حذف یا به میزان قابل توجهی کاهش میده. این رژیم شامل پرهیز از غذاها و نوشیدنیهای حاوی قند مانند ساکارز، فروکتوزه. هدف این رژیم مراقبت از سلامتی و کاهش خطر چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی مرتبط با مصرف قنده.
درسته که متخصصان تغذیه توصیه میکنن “مصرف قند و شکر باید کاهش یابد” اما این حرف به معنای حذف همه منابع قندی نیست! بلکه نیاز به ایجاد یک تعادله.
نحوه واکنش بدن به ترک قند، برای هرکسی متفاوته. به خصوص برای اونا که عادت به مصرف غذاها و نوشیدنیهای خیلی شیرین دارن، اگر بخوان به ناگهان قند رو حذف کنن با علائم شدیدی روبرو میشن.
حذف تمام قندها از رژیم غذایی به این معنیه که ممکنه مواد مغذی مهم موجود در میوه، غلات و لبنیات را هم از دست بدید. رژیمهایی که تمام کربوهیدراتها و قندها را حذف میکنن، میتونن به بدن شوک وارد کنن.
در حالت عادی قند منبع انرژی بدنه و وقتی قند نباشه بدن باید یک جایگزین دیگر برای انرژی پیدا کنه. بنابراین، بدن برای تامین سوخت سراغ کتون (مواد شیمایی تولید شده توسط کبد) میره و وارد حالت قحطی میشه. رژیم غذایی بدون کربوهیدرات یا قند ممکنه باعث ” آنفولانزا کتو” بشه که علائمی مثل سردرد، خستگی، سرگیجه و حالت تهوع داره.
عوارض حذف قند چیه؟
اگر قند رو ناگهانی از رژیم خود حذف کنین، دچار نوعی ضربه عاطفی میشید. اگر شما به مصرف قند عادت داشتین و یکباره اونو کنار گذاشتین، احتمالا برای مدتی خلق و خوتون تغییر میکنه و تا حدی دچار افسردگی و اضطراب میشید. این اتفاق تا حدودی به دلیل کاهش ترشح دوپامینه. همچنین ممکنه دچار حالتهای عصبی، بیقراری و تحریک پذیری شید و تحملتون در برابر سختیها بسیار کم بشه.
تغییر نظم خواب یکی دیگه از عوارض حذف قند و شکره که برای بعضی رخ میده. به این معنا که با شروع این رژیم، به سختی به خواب میرید یا خواب تون سبک و بیکیفیت میشه!
عوارض فیزیکی
تحقیقات نشون میده که شکر (قند) میتونه اعتیادآور باشه، به همین دلیله که کاهش مصرف شکر ممکنه منجر به علائم ناخوشایند فیزیکی در برخی افراد بشه. اولین اتفاقی که با حذف قند (برای اکثریت افراد) رخ میده، سردرده. سایر علائم احتمالی ترک فیزیکی عبارتند از:
همچنین ممکنه قند خون شما دچار افت شدید بشه و شما احساس ضعف کنین. اما غیر از این موارد که به مرور برطرف میشن، رژیم حذف قند و شکر معایب فیزیکی دیگری براتون نداره!
حذف قند از رژیم غذایی میتونه تأثیرات مثبت زیادی بر بدن داشته باشه و باعث بهبود سلامت کلی بشه. مطالعات اخیر نشون میده که کاهش یا حذف قند افزوده در رژیم غذایی، بهویژه قندهای ساده مثل قند سفید، تأثیرات مثبتی بر عملکرد بدن داره.
قندهای افزوده معمولاً کالری بالایی دارن و مصرف بیشازحد اونا باعث افزایش وزن میشه. حذف قند باعث میشه که بدن بهجای ذخیرهسازی چربی، از منابع چربی خود برای تأمین انرژی استفاده کنه. همچنین قندها سطح انسولین را در بدن ناپایدار میکنن که منجر به افزایش اشتها و ولع غذایی میشه؛ حذف قند به کنترل اشتها و کاهش وزن کمک میکنه.
بهبود سطح انرژی و جلوگیری از افت ناگهانی قند خون
قندهای ساده معمولاً باعث افزایش سریع و ناپایدار قند خون میشن که بعد از آن با افت شدید قند همراهه. حذف قند و مصرف منابع پایدارتر کربوهیدرات، به پایداری انرژی و جلوگیری از خستگیهای ناگهانی کمک میکنه.
بهبود سلامت قلب و کاهش خطر بیماریهای مزمن
مطالعات نشون دادن که مصرف زیاد قند افزوده، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ را افزایش میده. حذف قند باعث کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) میشه که به بهبود سلامت قلب کمک میکنه.
تأثیرات مثبت بر سلامت پوست
قندها باعث افزایش التهاب در بدن میشن و میتونن مشکلات پوستی مثل جوش و آکنه را تشدید کنن. با حذف قند، التهابهای پوستی کاهش مییابن و پوست شادابتر و روشنتر بهنظر میرسه.
حذف قندهای افزوده از رژیم غذایی به بهبود وزن، کاهش خطر بیماریهای مزمن و افزایش انرژی کمک میکنه و حتی تأثیرات مثبتی بر سلامت پوست داره. این تغییر میتونه بخشی از یک سبک زندگی سالم و پایدار باشه که از سلامت کلی بدن حمایت میکنه.
پاسخ ها