فیروز آسایش

فیروز آسایش

دلنوشته ها و روزمرگی های یک دانشجوی کنجکاو
توسط ۱ نفر دنبال می شود

بیماری های ژنتیکی که از مادر به جنین منتقل می شود؟

بیماری‌های ژنتیکی ای که از مادر به جنین می‌رسه؟

تأثیر ژنتیک مادر بر نوزاد

تا حالا به این فکر کردید که چطور بعضی از ویژگی‌های ما از مادر و پدرمون به ما رسیده؟ در واقع، همه چیز از DNA شروع می‌شه؛ همون مولکول‌های پیچیده‌ای که ویژگی‌های وراثتی و ژنتیکی ما رو در خودشون دارن. اما همه چیز فقط به شباهت‌های ظاهری مثل رنگ مو یا شکل بینی محدود نمی‌شه. برخی از بیماری‌ها هم از مادر به جنین منتقل می‌شن و اینجاست که اهمیت تأثیر ژنتیک مادر بر نوزاد مطرح می‌شه.

شباهت‌های ظاهری

ژنتیک و بیماری‌های وراثتی

به زبان ساده، ژن‌ها مثل کتابچه‌ای از دستورالعمل‌ها هستن که ویژگی‌ها و رفتارهای بدن رو مشخص می‌کنن. وقتی یه ژن مشکلی داشته باشه یا به‌طور صحیح کار نکنه، ممکنه به بیماری‌های ژنتیکی منجر بشه. حالا، برخی از این بیماری‌ها از طریق مادر به جنین منتقل می‌شن و این مسئله می‌تونه روی سلامتی نوزاد تأثیر بذاره. به طور کلی، بیماری‌های ژنتیکی قابل انتقال به دو دسته کلی تقسیم می‌شن: بیماری‌های اتوزومال غالب و بیماری‌های اتوزومال مغلوب.

انواع بیماری‌های ژنتیکی که از مادر به جنین می‌رسه

۱. بیماری‌های اتوزومال غالب

بعضی از بیماری‌ها فقط نیاز دارن که یکی از والدین دارای ژن معیوب باشه تا به فرزند منتقل بشه. این بیماری‌ها «اتوزومال غالب» نامیده می‌شن. به بیان ساده‌تر، اگر مادر ژن معیوب رو داشته باشه، ۵۰ درصد احتمال داره که این ژن به جنین منتقل بشه. برخی از این بیماری‌ها عبارتند از:

- سندرم مارفان: این بیماری روی بافت‌های همبند بدن اثر می‌ذاره و باعث ایجاد مشکلاتی در قلب، چشم‌ها و استخوان‌ها می‌شه.

- نوروفیبروماتوز نوع یک (NF1): این بیماری باعث تشکیل توده‌های خوش‌خیم در پوست و اعصاب می‌شه و ممکنه روی بینایی، شنوایی و عملکرد عصبی تأثیر بذاره.

۲. بیماری‌های اتوزومال مغلوب

در این نوع بیماری‌ها، باید هر دو والدین دارای ژن معیوب باشن تا بیماری به جنین منتقل بشه. این یعنی اگر مادر و پدر هر دو ناقل باشن، احتمال انتقال بیماری به جنین حدود ۲۵ درصد خواهد بود. بیماری‌های اتوزومال مغلوب شامل موارد زیر می‌شن:

- کم‌خونی داسی شکل: این بیماری روی شکل و عملکرد گلبول‌های قرمز خون تأثیر می‌ذاره و باعث درد، عفونت‌های مکرر و خستگی شدید می‌شه.

- تالاسمی: نوعی اختلال خونی که باعث کاهش تولید هموگلوبین در بدن می‌شه.

۳. بیماری‌های مرتبط با کروموزوم‌های جنسی

بعضی از بیماری‌ها به‌طور خاص به کروموزوم‌های جنسی مرتبط هستن و احتمال بیشتری دارن که از مادر به فرزند منتقل بشن. نمونه‌هایی از این بیماری‌ها عبارتند از:

- هموفیلی: نوعی اختلال خونی که در اون خون به‌خوبی لخته نمی‌شه.

- دیستروفی عضلانی دوشن: این بیماری باعث ضعف عضلانی و تخریب بافت عضلانی می‌شه.

تأثیر ژنتیک مادر بر نوزاد در سطح میتوکندریال

اهمیت مشاوره ژنتیکی در دوران بارداری

با توجه به پیچیدگی‌هایی که در انتقال بیماری‌های ژنتیکی وجود داره، مشاوره ژنتیکی برای مادران باردار یا زنانی که قصد بارداری دارن، می‌تونه کمک بزرگی باشه. مشاوران ژنتیکی می‌تونن با انجام آزمایش‌های خاص و ارزیابی سابقه خانوادگی، به مادر و پدر اطلاعات دقیقی درباره خطر انتقال بیماری‌های ژنتیکی بدن.

آزمایش‌های ژنتیکی برای تشخیص بیماری‌های وراثتی

خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی، امروزه می‌شه بسیاری از بیماری‌های ژنتیکی رو قبل از تولد نوزاد تشخیص داد. برخی از آزمایش‌هایی که برای تشخیص این بیماری‌ها انجام می‌شن، عبارتند از:

- آمنیوسنتز: این آزمایش با گرفتن نمونه‌ای از مایع آمنیوتیک اطراف جنین، اطلاعات ژنتیکی رو بررسی می‌کنه.

- نمونه‌برداری از پرزهای کوریونی (CVS): در این آزمایش، سلول‌های جفت بررسی می‌شن تا مشکلات ژنتیکی احتمالی مشخص بشن.

تأثیر ژنتیک مادر بر نوزاد

راه‌های پیشگیری و کاهش خطر انتقال بیماری‌های ژنتیکی

اگرچه نمی‌شه به‌طور کامل از انتقال بیماری‌های ژنتیکی جلوگیری کرد، اما راه‌هایی وجود داره که می‌تونه خطر رو کاهش بده. مثلاً:

- انتخاب آگاهانه زوج: در صورتی که والدین دارای بیماری ژنتیکی مشخصی باشن، می‌تونن از روش‌های پیشگیری و بررسی قبل از بارداری استفاده کنن.

- آزمایش‌های پیش از بارداری: انجام این آزمایش‌ها به مادر و پدر کمک می‌کنه که درباره وضعیت ژنتیکی‌شون اطلاعات دقیقی داشته باشن.

- تشخیص پیش از تولد: برخی از بیماری‌های ژنتیکی با استفاده از آزمایش‌های پیش از تولد قابل تشخیص هستن و والدین می‌تونن تصمیم‌گیری‌های لازم رو قبل از تولد انجام بدن.

حرف آخر

ژنتیک مادر نقش بسیار مهمی در تعیین ویژگی‌ها و سلامتی نوزاد داره. از رنگ مو گرفته تا احتمال ابتلا به بیماری‌های خاص، همه به نوعی از ژن‌های مادر تأثیر می‌گیرن. برخی از بیماری‌های ژنتیکی ممکنه به‌طور مستقیم از مادر به جنین منتقل بشن، اما با آگاهی و استفاده از روش‌های پزشکی مدرن، می‌شه به‌موقع از خطرات احتمالی جلوگیری کرد. مشاوره ژنتیکی و آزمایش‌های قبل از بارداری می‌تونن در این مسیر کمک بزرگی به والدین بکنن و به اونا اطمینان بدن که تصمیمات درستی بگیرن.

فیروز آسایش
فیروز آسایش دلنوشته ها و روزمرگی های یک دانشجوی کنجکاو

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋