زخمهای جراحی، برخلاف زخمهای سطحی، نیازمند مراقبتهای دقیقتری هستند تا از عفونت، باز شدن بخیهها یا تاخیر در ترمیم جلوگیری شود. یکی از مهمترین بخشهای مراقبت از این زخمها، پانسمان صحیح است. بسیاری از بیماران پس از ترخیص از بیمارستان، نیاز دارند خود یا همراهشان پانسمان را در خانه انجام دهند. اگر این کار با دقت و طبق اصول انجام نشود، ممکن است عوارض جدی در پی داشته باشد.در این مقاله، مراحل کامل پانسمان زخم جراحی، نکات کلیدی برای جلوگیری از عفونت، زمان تعویض پانسمان، و خطاهای رایج را توضیح میدهیم.
پانسمان، نهتنها از زخم در برابر آلودگیهای محیطی محافظت میکند، بلکه با حفظ رطوبت مناسب، فرآیند ترمیم را تسریع میکند. همچنین، با جلوگیری از مالش لباس یا ضربه، خطر باز شدن بخیهها کاهش مییابد. در صورتیکه زخم جراحی شما با عفونت شدید مواجه بود به سرعت برای درمان زخم به کلینیک زخم در کرج مراجعه نمایید تا متخصصین زخم کلینیک زخم البرز با تجهیزات ویژه عفونت زخم شما را درمان و به بهبود زخم شما کمک کنند.
قبل از شروع پانسمان، وسایل زیر را آماده کنید:
دستهای خود را با آب و صابون حداقل ۳۰ ثانیه بشویید. اگر دستکش استریل ندارید، این مرحله بسیار حیاتی است.
دستکش استریل یا دستکش یکبار مصرف بپوشید تا از انتقال میکروبها به زخم جلوگیری شود.
با احتیاط و بدون کشیدن پوست، پانسمان قبلی را بردارید. اگر گاز به زخم چسبیده بود، آن را با مقداری نرمال سالین خیس کنید تا راحتتر جدا شود.
قبل از انجام هر کاری، وضعیت زخم را بررسی کنید. اگر علائم عفونت (مانند قرمزی شدید، چرک، بوی بد یا تورم) مشاهده کردید، فوراً با پزشک مشورت کنید.
با کمک پنس استریل، گاز آغشته به نرمال سالین یا بتادین را از وسط زخم به اطراف بکشید (از تمیز به آلوده). هر بار از گاز جدید استفاده کنید.
زخم نباید با گاز خشک مالیده شود، اما اطراف آن را میتوانید با گاز تمیز بهآرامی خشک کنید.
یک یا چند لایه گاز استریل تمیز روی زخم بگذارید تا کاملاً سطح آن را بپوشاند.
با کمک چسب زخم یا باند، گاز را ثابت نگه دارید. از بستن خیلی محکم خودداری کنید.
تمام وسایل مصرفشده را در کیسه زباله بیندازید و دستها را مجدداً بشویید.
در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا، بههیچوجه پانسمان را ادامه ندهید و سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
پاسخ ها