چقدر با تاریخچه جشن دیگان آشنا هستی؟ چند تا از جشنهای باستانی ایرانی رو میشناسی؟
اگه به فرهنگ و اصالت قدیم ایران نگاه کنی متوجه میشی که تعداد جشنهای باستانی و مختلف تو تاریخ کشورمون زیادن. ایرانیان باستان باورهای خاص و متفاوتی با تمام مردم دنیا داشتن. به همین علت برای باورها و مناسبتهای مختلف جشن و پایکوبی برگزار میکردن. به عنوان یک ایرانی لازمه تا با تاریخچه جشن دیگان که یکی از جشنهای باستانی و کهن کشورمون هست، آشنا بشی.
جشن دیگان یکی از جشنهای قدیمی و کهن ایرانه که در دوران باستان برگزار میشد. تاریخچه جشن دیگان به سنتهای زرتشتیان برمیگرده. در واقع جشن دیگان به معنی جشن درخشیدن نور هستش و در دی ماه برگزار میشه. فلسفه اصلی جشن دیگان به احترام و ارادتی که ایرانیان باستان به یکی از ایزدان زرتشتی داشتن، برمیگرده. ایزد دی نمادی از نور و روشنایی هستش که طبق فرهنگ زرتشت، روشنایی و نور ارزش و جایگاه ویژهای داره. در حقیقت این جشن با هدف ستایش و گرامیداشت ایزد دی و همینطور تجلیل از نور و درخشش در زمستان برگزار میشد.
ایرانیان در فرهنگ کهن خود جشنهای زیادی رو برگزار میکردن و نسبت به هر کدوم از اونا ارادت خاصی داشتن. نه تنها تاریخچه جشن دیگان، بلکه تاریخچه جشن شهریورگان و جشنهای دیگه رو که بررسی کنی متوجه میشی چقدر برای طبیعت و ارتباط انسان با طبیعت ارزش و احترام قائل بودن و اونو مقدس میدونستن. جشن دیگان همونطور که از نامش پیداست، ریشه در واژه "دی" که در زبان اوستایی به معنی روز و روشنی هست، داره. دی اولین ماه زمستان هست که در روزهای مختلف این ماه، جشن دیگان برگزار میشه و هدف اصلی از برگزاری این جشنها تجلیل از نور و روشنایی هست. اگه عمیقا بهش فکر کنی متوجه میشی که چقدر در فرهنگ اصیل ما ایرانیها، به طبیعت و عناصر اون احترام گذاشته میشده و چقدر ارتباط گرفتن با طبیعت برای اجداد ما مهم و باارزش بوده.
تاریخ برگزاری جشنهای سنتی و باستانی در ایران از نام اونها پیداست. به طور مثال جشن آذر در ایران باستان در ماه آذر برگزار میشه. در تقویم زرتشتی، جشن دیگان در روزهای 8، 15 و 23 ماه دی برگزار میشه که هر یک از این روزها نام جداگانه ای دارن. با توجه به تاریخچه جشن دیگان میشه گفت دی بآد که در هشتم دی ماه برگزار میشه به احترام ایزد در دی بآد هست. دی بدین در 15 دی ماه برگزار میشه که به احترام ایزد دی بدین و دی به آذر در روز 23 دی ماه و به احترام ایزد دی به آذر. هر یک از این جشنها ارزشهای معنوی خاص خودشونو با طبیعت داشتن.
حتما برات جالبه که بدونی در تاریخچه جشن دیگان، مردم چه کارهایی رو انجام میدادن و آیینهای این جشنها چی بوده؟
اجرای آیین و پایبندی به سنتها در جشن دیگان و سایر جشنهای باستانی ایرانی مثل جشن آبانگاه اهمیت خاص و ویژهای داره. روشن کردن آتش برای ایرانیان باستان در جشن دیگان خیلی مهم بوده. اونها آتش رو نماد نور و گرما میدونستن و برای جشن، آتشدانهای خودشونو روشن میکردن.
در تاریخچه جشن دیگان مشاهده میشه که مردم به نیایش و شکرگذاری از ایزد دی برای خوشبختی، برکت و سلامتی مشغول میشدن.
یکی از مهمترین آیینهای مردم در جشن دیگان، گردهمایی بوده. تمام افراد خانواده و دوستان دور هم جمع میشدن تا این لحظهها رو جشن بگیرن و شکرگزاری کنن.
یکی از زیباترین آیینهای مردم ایران باستان، پوشیدن لباسهای نو و تمیز برای استقبال از نور و روشنایی بوده. در تاریخچه جشن دیگان و سایر جشنهای باستانی میبینیم که مردم به پوشش خودشون اهمیت میدادن و همیشه برای جشنها، بهترین لباسهاشونو میپوشیدن.
در تاریخچه جشن دیگان مشاهده میکنیم که مردم روزهای مشخص شده در دی ماه رو به شادی جشن میگرفتن و شکرگزاری میکردن. در ایران باستان این جشن بسیار مهم بوده. میدونی چرا؟ چون ایرانیان باستان این جشن رو نمادی از احترام و ارادتشون به طبیعت، خورشید و سایر چرخههای طبیعی میدونستن. اگرچه امروزه دیگه این جشنها بین ایرانیها برگزار نمیشه؛ اما بازتاب اون رو میشه در علاقه مردم به جشن و آتش و نور مشاهده کرد. همینطور گردهماییهای خانوادگی و فامیلی برای مناسبتهایی مثل یلدا، ریشه در فرهنگ کهن ایران داره.
پاسخ ها