خانواده شاد

خانواده شاد

نوشته های آموزشی و تربیتی برای خانواده و فرزندان

علت حساسیت پوستی در نوزادان

علت حساسیت پوستی در نوزاد

حساسیت پوستی در نوزادان

آلرژی یا حساسیت نوعی بیماری مزمن پوستی و پاسخی غیر طبیعی از طرف سیستم ایمنی بدن به یک آلرژن یا ماده ناشناخته محسوب میشه. حساسیت پوستی در نوزاد میتونه به دلیل نیش حشرات یا حیوانات، غذا یا واکنش به داروی خاصی ایجاد بشه. آلرژی پوستی معمولا به صورت تورم، خارش یا بثورات روی بینی، پوست و چشم ها ظاهر شده و بعد از مدتی هم از بین میرن.

با اینکه برخی حساسیت‌های پوستی نوزادان درمان قطعی ندارند، اما همیشه راهکارهایی برای کاهش علائم اونها وجود داره. در مقالات (حساسیت نوزاد به شیر مادر )، (علائم حساسیت نوزاد به پوشک ) و (حساسیت به پروتئین شیر گاو در نوزادان )، برخی از حساسیت‌های رایج نوزادان رو مورد بررسی قرار دادیم. در این مقاله قصد داریم رایج‌ترین حساسیت‌های پوستی نوزادان و علت، علائم و درمان اونها رو بررسی کنیم.

حساسیت پوستی در نوزاد

شایع‌ترین حساسیت‌های پوستی نوزادان: قسمت اول

برخی از رایج‌ترین حساسیت‌های پوستی نوزادان، شامل موارد زیر میشن:

· اگزما (درماتیت آتوپیک): اگزما نوعی التهاب مزمن و عود کننده هست که معمولا روی صورت و چین‌های پوستی ظاهر میشه و ممکنه عفونت‌های پوستی ایجاد کنه. اگزما با علائمی از جمله خارش، خشکی پوست، ایجاد برجستگی‌های قرمز رنگ روی پوست سر، صورت، پیشانی، ساعد، مچ پا و زانو همراه هست.

گرده گل و گیاهان، مو، پر، پوست و شوره حیوانات خانگی، مواد غذایی خاص (مثل شیر و تخم‌مرغ)، محرک‌های پوستی مثل نایلون، پشم، مواد اکریلیک، صابون و لوسیون‌های عطردار دلایل ایجاد این نوع حساسیت پوستی در نوزاد هستند. با اجتناب از محرک‌های بالقوه، مصرف کورتیکواستروئیدهای موضعی، آنتی هیستامین‌ها و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی موضعی (فقط با تجویز پزشک)، میشه اگزما رو درمان کرد. کنترل علائم بیماری با استفاده منظم از مرطوب‌کننده و کم کردن حمام‌های طولانی و گرم امکان‌پذیر هست.

· کهیر (اورتیکاریا): کهیر از انواع بثورات آلرژیک هست که میتونه در هر بخشی از بدن ظاهر بشه. کهیر باعث ایجاد برآمدگی، قرمزی، تورم یا خطوط قرمز یا صورتی با مرکز پریده رنگ به اندازه یک و نیم تا چند سانتی‌متر میشه.

از جمله دلایل بروز این نوع حساسیت پوستی در نوزاد میشه به کپک، آبزیان صدف، شیر، شکلات، پوست، مو، پشم، پر، مدفوع، ترشحات و فلس حیوانات خانگی، برخی انواع ویروس‌ها، دمای بالا، برخی داروها (آسپرین، آنتی اسیدها، ملین‌ها، قطره‌های چشم و گوش، داروهای سولفا، پنی سیلین و ایبوپروفن) اشاره کرد. کهیر در اغلب موارد بدون مداخله‌ پزشکی درمان میشه. شستشوی محل حساسیت با آب ولرم، میتونه به بهبود علائم کمک کنه. همچنین پزشک ممکنه آنتی هیستامین خوراکی یا لوسیون کالامین موضعی تجویز کنه.

  • آکنه نوزاد: آکنه معمولا در عرض یک ماه از تولد روی بینی، پیشانی و گونه‌های نوزاد دیده میشه. شستشوی صورت نوزاد با آب و استفاده از یک مرطوب‌کننده ملایم، میتونه آکنه رو درمان کنه

شایع‌ترین حساسیت‌های پوستی نوزادان: قسمت دوم

· درماتیت تماسی: درماتیت تماسی از انواع اگزما هست که در اثر برخورد پوست با ماده حساسیت‌زا به وجود میاد و بیشتر در نوزادان 0 تا 3 ساله دیده میشه. خارش خفیف تا شدید و خشک، قرمز و پوسته پوسته شدن پوست، از علائم این اگزما هستند.

تماس با فلزاتی مثل نیکل، کبالت، جیوه، آلومینیوم و...، دستکش‌های لاستیکی و عطرها و رنگ‌هایی که در برخی محصولات کودک وجود دارند، از دلایل بروز این نوع حساسیت پوستی در نوزاد هستند. استفاده از مرطوب‌کننده، حذف عامل آلرژی، شستشوی مداوم محل آسیب دیده با آب خنک و مصرف آنتی هیستامین موضعی یا کورتیکواستروئید (فقط با تجویز پزشک)، به درمان این اگزما کمک میکنه.

  • کهیر پاپولر: این بیماری التهابی مزمن در اثر نیش حشراتی مانند ساس، کنه، کک، هیره و مگس ایجاد میشه. علائم کهیر پاپولر شامل برجستگی‌های خوشه‌ای در یک قسمت خاص یا پاپول‌هایی شبیه چرخ و خارش‌دار هستند. این نوع کهیر هم بدون مداخله پزشکی درمان میشه. البته پزشک ممکنه برای تسکین خارش شدید، آنتی هیستامین یا کورتیکواستروئیدهای موضعی تجویز کنه.

حساسیت نوزاد به شیر مادر

· آنژیوادم: این واکنش آلرژیک لایه‌های عمیق‌تر پوست رو ملتهب میکنه و ممکنه همراه با کهیر ایجاد بشه. التهاب معمولا در اطراف دست‌ها، پاها، دهان و چشم‌ها دیده میشه. مشکل در تنفس و بلع و گرفتگی معده، از عوارض احتمالی آنژیوادم هستند.

علت بروز این نوع حساسیت پوستی در نوزاد میتونه کپک، قاصدک، نیش حشرات، گرده گیاهان، مواد مخدر، برخی مواد غذایی یا زمینه ارثی باشه. برای درمان آنژیوادم بهتره که روبالشتی، ملحفه و پتوی نوزاد رو به طور مرتب تعویض کنید. اگه بیماری شدید باشه میتونید آنتی هیستامین و کورتیکواستروئید (صرفا با تجویز پزشک) به کودک بدید. یک سری درمان خانگی هم برای این بیماری وجود داره که شامل حمام بلغور جو دوسر و کرم‌های حاوی لانولینی هستند. البته قبل از این اقدامات حتما پزشک رو در جریان بذارید.

منابع

https://www.nidirect.gov.uk/conditions/skin-rashes-babies
خانواده شاد
خانواده شاد نوشته های آموزشی و تربیتی برای خانواده و فرزندان

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋