خب مامان عزیز! بارداری یه مرحله مهم از زندگی محسوب میشه و حالا که در این مسیر قدم گذاشتی، لازمه بیشتر از همیشه به تغذیه و ویتامینهایی که بدنت نیاز داره توجه کنی. در این مقاله، از ویتامین های ضروری در بارداری میگم تا بدونی چی بخوری و چه مکملهایی مصرف کنی که هم خودت سلامت باشی و هم کوچولوت.
اگر تازه وارد دنیای بارداری شدی، اولین چیزی که باید بهش توجه کنی اسید فولیکه. اصلاً میدونی چرا همه پزشکان تأکید میکنن از قبل از بارداری تا پایان هفته ۱۶ روزی ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک بخوری؟ چون اسید فولیک کمک میکنه لوله عصبی جنین درست تشکیل بشه و از مشکلاتی مثل اسپینا بیفیدا جلوگیری میکنه.
حالا اگر هنوز مصرف نکردی، نگران نباش! هر وقت فهمیدی بارداری، سریع شروع کن. حتی در غذاهایی مثل سبزیجات برگدار (مثل اسفناج)، غلات صبحانه و کرههای غنیشده میتونی اسید فولیک پیدا کنی، ولی باز هم فقط با غذا تأمین نمیشه و باید مکمل بخوری.
اگه خودت یا همسرت سابقه مشکل در لوله عصبی دارید، یا دیابت یا صرع داری، احتمالاً پزشک دوز بالاتر (۵ میلیگرم) تجویز میکنه.
ویتامین D یکی از اون ویتامینهایی هست که بدن تو و کوچولوت برای داشتن استخوانها و دندونهای سالم نیاز داره. در بارداری، پیشنهاد میکنن هر روز ۱۰ میکروگرم ویتامین D بخوری.
از کجا میتونی این ویتامین رو بگیری؟ از ماهیهای چرب مثل سالمون و ساردین، تخم مرغ یا شیر و ماست غنیشده. ولی حواست باشه، از مهر تا فروردین، نور خورشید کمه و بدنت به سختی ویتامین D تولید میکنه. اینجاست که مکملها به کمکت میرسن.
اگه پوستت تیره هست یا زیاد توی خونه میمونی، ممکنه نیاز باشه در طول سال مکمل ویتامین D بخوری.
آهن برای تو که بارداری خیلی ضروریه، چون خونت باید هم برای تو اکسیژن برسونه، هم برای کوچولوت. اگر خسته و بیحال شدی، ممکنه دلیلش کمبود آهن باشه.
گوشت قرمز، سبزیجات برگدار (مثل اسفناج)، خشکبار و غلات صبحانه غنیشده پر از آهن هستن. اگر سطح آهن پایین باشه، دکتر ممکنه مکمل آهن تجویز کنه.
البته یادت نره برای جذب بهتر آهن، کنارش خوراکیهای حاوی ویتامین C بخوری، مثل پرتقال یا فلفل دلمهای.
ویتامین C هم برای خودت خوبه، هم برای کوچولوت. این ویتامین کمک میکنه سلولها سالم بمونن و آهن رو بهتر جذب کنی.
در میوهها و سبزیجات زیادی میتونی ویتامین C پیدا کنی، مثل پرتقال، توت فرنگی، فلفل دلمهای و حتی کلم بروکلی.
برای این که کوچولوت استخونهای قوی داشته باشه، باید کلسیم کافی مصرف کنی. شیر، پنیر، ماست، سبزیجاتی مثل کلم برگ و حتی ماهیهایی که استخون اونها خورده میشه (مثل ساردین) منابع خوبی برای کلسیم هستن.
اگر گیاه خواری یا لبنیات نمیخوری، میتونی از نوشیدنیهای گیاهی غنیشده استفاده کنی.
ویتامینهای B، مخصوصاً B12، در دوران بارداری خیلی مهمن. این ویتامین در غذاهای حیوانی مثل گوشت، ماهی، تخممرغ و لبنیات هست. اگه گیاه خواری، حتماً از پزشک بپرس که مکمل B12 مصرف کنی یا نه.
چند تا نکته مهم دیگه:
۱. از مکملهایی که ویتامین A (رتینول) دارن دوری کن، چون برای جنین ضرر داره.
۲. میتونی از مراکز بهداشتی نزدیک منزل خودت مکملهای رایگان برای دوران بارداری بگیری.
۳. همیشه قبل از مصرف هر مکملی، با پزشک یا ماما مشورت کن.
یه سری مکمل های بارداری هست که طبق دستورالعمل کشوری باید مصرف کنی تا سلامت خودت و جنینت تضمین بشه. از مهمترین مکملها اسید فولیکه که قبل از بارداری و تا انتهای بارداری لازمه بخوری تا از نقصهای لوله عصبی جلوگیری کنی. مکمل بعدی آهنه که از هفته ۱۶ برای جلوگیری از کم خونی و خستگی توصیه میشه حتی تا ۳ ماه پس از زایمان. ویتامین D هم که جذب کلسیم رو بهتر میکنه و برای استخوانهای جنین ضروریه و در طول بارداری باید مصرف بشه. اگه رژیم تو کلسیم و ید کافی نداره، ممکنه پزشکت این مکملها رو هم برای تو تجویز کنه.
اگه حس میکنی خوردن چندین مکمل سخته، یه مولتی ویتامین مخصوص بارداری میتونه همه نیازها رو پوشش بده، ولی حتماً مطمئن شو که ویتامین A اضافه نداشته باشه. زمان مصرف هم خیلی مهمه؛ مثلاً آهن بهتره با معده خالی باشه ولی اگه اذیت میشی، بعد غذا بخور. در نهایت، هر چیزی رو طبق نظر پزشک پیش ببر تا این مسیر رو با خیال راحت بگذرونی.
بارداری یه فرصت عالیه که به تغذیه و سلامتت بیشتر توجه کنی. با مصرف درست ویتامینها و مکملها، میتونی مطمئن باشی که هم خودت انرژی و سلامتی داری و هم کوچولوت در بهترین شرایط رشد میکنه. پس حواست باشه همین امروز یه برنامه دقیق برای مصرف این ویتامینهای ضروری بچینی!
پاسخ ها