در این سن، نوزادان نیازمند مواد مغذی از جمله پروتئین، آهن، کلسیم، ویتامینها و مواد معدنی هستند. این مقاله به بررسی برخی از بهترین غذاها برای نوزاد ۹ ماهه شما میپردازد، همچنین به غذاهایی که باید از آنها اجتناب شود اشاره میکند تا به نوزادتان کمک کنید همه مواد مغذی لازم را دریافت کند.
اگرچه نوزاد شما در حال خوردن غذاهای جامد است، منبع اصلی تغذیه او باید همچنان شیر مادر یا شیر خشک باشد. هر گونه غذای اضافی تا زمانی که نوزاد شما یک ساله شود، غذای مکمل محسوب میشود. اکثر والدین ترجیح میدهند با غذاهای پوره شروع کنند.
سبزیجات و میوهها: سبزیجات و میوهها منابع غنی از ویتامینها و مواد معدنی هستند. میتوانید آنها را به شکل پوره، تکههای کوچک یا غذاهای انگشتی به نوزادتان بدهید. انواع سبزیجات مانند هویج، کدو، بروکلی و میوههایی چون موز، سیب و گلابی بسیار مناسب هستند.
غلات و نشاستهها: غذاهای نشاستهای مانند برنج، سیبزمینی و نان میتوانند به عنوان منابع انرژی نوزاد عمل کنند. استفاده از غلات کامل مانند جو دوسر و گندم کامل نیز توصیه میشود.
پروتئینها: گوشتهای نرم و پخته شده مانند مرغ و ماهی، تخممرغ، حبوبات مانند نخود و لوبیا و محصولات لبنی همچون پنیر و ماست منابع خوبی از پروتئین هستند.
محصولات لبنی: لبنیات منبع خوبی از کلسیم و ویتامین D بوده که برای رشد استخوانهای نوزاد ضروری هستند. استفاده از ماست، پنیر و شیر گاو (در پخت و پز یا مخلوط با غذا) توصیه میشود.
نوزادان در این سن شروع به رشد و کشف مهارتهای حرکتی خود میکنند. ارائه غذاهای انگشتی مانند تکههای کوچک میوه و سبزیجات پخته، نان، بیسکویتهای نرم و تکههای کوچک گوشت میتواند به تکامل این مهارتها کمک کند. غذاهای انگشتی همچنین به نوزاد کمک میکنند تا خودشان غذا بخورند و هماهنگی دست و چشم خود را تقویت کنند.
۱. مصرف نمک و شکر: نوزادان به نمک و شکر اضافی نیاز ندارند. مصرف زیاد نمک میتواند به کلیههای آنها آسیب برساند و شکر نیز باعث پوسیدگی دندانها میشود.
۲. نوشیدنیها: شیر مادر یا شیر خشک همچنان باید نوشیدنی اصلی نوزاد باشد. علاوه بر این، در هنگام غذا، میتوان به نوزاد کمی آب داد. از دادن نوشیدنیهایی مانند آبمیوههای صنعتی و نوشابهها اجتناب کنید.
۳. تنوع در غذا: نوزادان باید به انواع مختلفی از طعمها و بافتها عادت کنند. این عادت به آنها کمک میکند تا در آینده غذاهای جدید را به راحتی بپذیرند. برای این کار، میتوانید از روشهایی مانند پوره کردن، له کردن و خرد کردن غذاها استفاده کنید.
۴. آلرژیهای غذایی: هنگام دادن غذاهای جدید به نوزاد، بهتر است یکی یکی و با فاصله زمانی مناسب این کار را انحام دهید تا در صورت وجود واکنش آلرژیک، شناسایی آن آسانتر باشد.
نوزادان در این سن باید حدود سه وعده غذایی اصلی به همراه یک تا دو میانوعده سبک داشته باشند. اما توجه داشته باشید که مقدار غذایی که هر نوزاد میخورد، ممکن است متفاوت باشد و بسته به اشتها و نیازهای او تغییر کند. نیازی به اصرار بر خوردن تمام وعده نیست و باید به نشانههای گرسنگی و سیری نوزاد توجه کرد.
در حالی که بیشتر غذاها در صورت تهیه و آماده سازی مناسب برای نوزادان مطلوب هستند، برخی غذاها باید در سال اول زندگی اجتناب شوند. این غذاها شامل:
عسل
گوشت، ماهی یا تخممرغ خام یا نیمپز
ماهیهایی با مقادیر زیاد جیوه
شکر افزوده
نمک و غذاهای پرنمک
غذاهای غیرپاستوریزه
غذاهایی که خطر خفگی دارند مانند انگور، آجیل، میوه و سبزیجات خام
یک نوزاد ۹ ماهه به ۷۵۰ تا ۹۰۰ کالری در روز نیاز دارد که بش از نیمی از آن از باید همچنان از شیر مادر یا شیر خشک تامین شود.
در اینجا یک منوی نمونه برای یک نوزاد ۹ ماهه ارائه شده است که شامل ۳ وعده غذا، میانوعدهها و شیر مادر یا شیر خشک است:
شیر مادر یا شیر خشک
صبحانه: غلات آهندار آماده، موز یا میوه دیگر
میانوعده (اختیاری): میوه نرم، ماست ساده پرچرب
شیر مادر یا شیر خشک
ناهار: تخممرغ خردشده، بروکلی نرمپخته، نان گندم کامل
میانوعده (اختیاری): ماست یا پنیر پرچرب
شیر مادر یا شیر خشک
شام: مرغ ریشریششده نرمپخته، نخود لهشده، سیبزمینی
صبحانه: تخممرغ خردشده، املت سبزیجات با میوه نرم، نان تست گندم کامل
ناهار یا شام: کوفتههای کوچک با سیبزمینی لهشده و لوبیای سبز نرمپخته، مرغ ریشریششده با نخود و ذرت لهشده
میانوعدهها: سبزیجات نرمپخته، میوههای نرم یا پختهشده
هنگام غذا دادن به نوزاد، همیشه باید حضور داشته باشید تا از خطر خفگی جلوگیری شود. همچنین، غذاهایی که ممکن است باعث خفگی شوند مانند آجیلها، انگور کامل و تکههای بزرگ غذا باید با دقت و به اندازه مناسب آماده شوند.
برنامهریزی و داشتن ایدههای غذایی مفید میتواند به شما کمک کند تا برای نوزاد خود غذاهای سالم و مناسبی تهیه کنید. با توجه به محدودیتهای غذایی نوزادان، از غذاهایی که ممکن است خطرناک باشند اجتناب کنید و به تغذیه اصلی نوزاد با شیر مادر یا شیر خشک ادامه دهید.
نکتهای جدید که می توانید همین امروز امتحان کنید، کوفتههای کوچک را آماده کنید و آنها را در فریزر نگه دارید تا در مواقع نیاز، به سرعت یک منبع پروتئین برای نوزادتان داشته باشید.
پاسخ ها