اره فلکه دستگاهی ساده و کاربردی در صنعت چوب بوده که قادر است انواع برش مستقیم و منحنی را به راحتی و بدون هیچ گونه خطایی با دقت بالا انجام دهد. اره فلکه قادر است برشهای طولی، عرضی، طرح و خطوط منحنی را روی انواع چوب ایجاد کند.
ایده این اره برای اولین بار در سال 1809 توسط ویلیان نیوبری مطرح شد اما یکی از مشکلات اساسی در کار با آن طول عمر کوتاه تیغه بود که این مشکل در سال 1846 توسط خانم آنه پالین برطرف شد. او روشی جدید برای جوشکاری پیدا کرد که باعث تحولی شگرف در صنعت و استفاده از اره نواری شد.
انواع اره فلکه
این اره نجاری به دو دسته عمودی و افقی تقسیم میشود.
اره فلکه افقی
از اره فلکه افقی در کارخانههای چوببری و صنایع مختلف استفاده شده و قطر آن از 100 سانتیمتر شروع میشود. از این اره برای برش تنههای بزرگ و قطور و تبدیل آن به الوارهای کوچک استفاده میشود. تنههای درخت به کمک جک برقی یا هیدرولیکی روی خط برش قرار گرفته و کاربر تیغه اره را روی تنه درخت قرار داده و میبرد.
اره فلکه عمودی
از اره فلکه عمودی در کارگاههای صنایع چوب استفاده شده و بسیار پرکاربردتر از اره افقی است. این اره در اندازه رومیزی، برای برش چوبهای نازک و سبک برای معرق کاری و در اندازههای بزرگتر و تا قطر ۱۰۰ سانتی متر برای برش گردهبینههای قابل حمل استفاده میشود. اندازه معمول این اره در کارگاههای نجاری ۶۰ یا ۸۰ سانتیمتر است. اره عمودی معمولاً در کارگاههای چوب بری مورد استفاده قرار گرفته و برای راه اندازی آن باید حتماً برق سه فاز داشته باشید اما اره ۶۰ یا ۸۰ با برق تک فاز هم قابل راه اندازی است.
این قابلیت اره نواری به نجاران این امکان را میدهد تا طیف گستردهای از انواع برش از اتصال کام و زبانه گرفته تا فرم دهی به پایه انواع مبل و … با استفاده از این دستگاه امکان پذیر باشد. نحوه کار با این اره بسیار ساده بوده و تنها کافی است قطعه کار را دور تیغه حرکت دهید تا برش انجام شود.
مزایا و معایب اره فلکه
این دستگاه قادر است انواع چوب با قطرهای مختلف از الوار نازک و ظریف گرفته تا قطور را به آسانی ببرد. تیغ اره با پهنای 1.5 سانتیمتر برای برش الوار چوبی به ضخامت 10 تا 15 سانتیمتر و تیغ اره با پهنای 1.5 میلیمتر برای برش چوب به صورت زیگزاگ مناسب است.
در کنار تمام مزایای این اره میتوان به سر و صدای زیاد آن اشاره کرد که ممکن است در طولانی مدت باعث آسیب به گوش کاربر شود به همین جهت اپراتور باید حین کار حتما از لوازم ایمنی به خصوص گوش گیر ایمنی استفاده کند.
نکات ایمنی در کار با اره فلکه
حین کار با این دستگاه باید به درستی پست دستگاه بایستید و از استفاده از زیور آلات، پوشیدن لباسهای بلند و گشاد اجتناب کنید؛ زیرا ممکن است داخل دستگاه گیر کند و شما را به داخل بکشد و صدمات جبرانه ناپذیری به بار بیاورد.
هم چنین اگر موهای شما بلند است حین کار حتما آن را جمع کنید تا خطر را به حداقل برسانید.
حین کار با اره نواری باید تمرکز بالایی داشته باشید مخصوصا هنگام پایان کار و برداشتن قطعات برش خورده از روی میز کار باید مراقب دستان خود باشید.
تیغه دستگاه حالت فلکه داشته و چرخش آن حول محوری بیضی شکل است. بهتر است برای برش طولی قطعات کوتاه و باریک از اره میزی استفاده کنید؛ زیرا این دستگاه ممکن است لگد بزند و برای شما مشکل ایجاد کند.
اره فلکه کوچک و اره فلکه مینیاتوری
اره فلکه انواع و مدلهای مختلفی دارد که هر یک برای کاربردی خاص استفاده میشود. این دستگاه در اندازه و ابعاد مختلف به بازار عرضه میشود که یکی از انواع پرطرفدار آن اره فلکه کوچک و مینیاتوری است. سر و صدای این نوع اره بسیار کمتر از دیگر انواع آن است.
فاصله بین تیغه تا ستون عمودی دستگاه عرض گلویی است که ایستایی فلکه بالای دستگاه به آن مربوط است. بر اساس دسته بندی دیگری آن را بر اساس عرض گلویی تقسیم بندی میکنند. اگر از این نوع اره برای مصارف شخصی استفاده میکنید بهتر است دستگاهی با عرض 25 تا 35 سانتیمتر را انتخاب کنید.
بر اساس دسته بندی دیگری اره فلکه را بر حسب عمق برش طبقه بندی میکنند. عمق، ارتفاع یا ضخامت برش به حداکثر فاصله بین سطح میز کار تا گیره محافظ تیغ اره بستگی دارد. هم چنین اره با عمق برش 10 تا 15 سانتیمتر برای مصارف عمومی کاربرد دارد اما اگر به دستگاهی بزرگتر نیاز دارید میتوانید از اره با عمق برش 30 سانتیمتری استفاده کنید که برای برش الوار بسیار ضخیم مناسب است.
در انتخاب اره باید به قابلیت تنظیم زاویه میز کار توجه کرد؛ اره فلکه ایدهآل قابلیت تغییر زاویه از 45 درجه در یک جهت و از جهتی دیگر تا 10 درجه را دارد.
این اره با سه فلکه، نوعی از اره فلکه است که ظرفیت بالاتری برای برشکاری قطعات پهنتر در اختیار قرار میدهد. ارههای سه فلکه به طور معمول گلویی به پهنای ۴۵ سانتیمتر دارند.
برای خرید ابزار به سایت sazokar.com مراجعه نمایید.
منبع: سازوکار
بیشتر بخوانید: تفاوت کارواش ذغالی و دینامی چیست؟
پاسخ ها