emdadkhodro kaspian

emdadkhodro kaspian

چگونه از فرش دستباف مراقبت کنیم؟

گرانی این روزها در همه جا دیده می‌شود. به خصوص فرش دستباف که همیشه جزو کالاهای گران قیمتی بود که افراد خوش سلیقه آن را می‌پسندیدند. هنگامی که یک فرش با قیمت بالا خریداری می‌کنید باید حتما به این نکته دقت داشته باشید که  روش‌های نگهداری فرش دستباف را هم بدانید. هر چند فرش دستباف ماندگاری بالایی دارد؛ اما این مسئله منوط به این است که در نگهداری از فرش دستباف شما هم دقت داشته باشید. حال اگی می‌خواهید بدانید که چگونه از فرش دستباف مراقبت کنیم؟ با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در این زمینه به شما بدهیم.

نکاتی که برای نگهداری از فرش دستباف باید بدانید!

اگر می‌خواهید فرش دستباف‌تان سالها و حتی نسل‌ها سالم بماند، بهتر است در نگهداری از آن حساس باشید. برای این منظور، باید طریقه نگهداری از فرش دستباف را بدانید و نکات آن را رعایت کنید.

پهن کردن فرش دستباف

اگر فرش خود را خریداری کرده‌اید، باید ابتدا برای پهن کردن آن در یک جای مناسب اقدام کنید. معمولا افراد می‌دانند که چه قسمت‌هایی از خانه‌شان را می‌خواهند با فرش بپوشانند. باید بدانید که یکی از نکات مهم در روش نگهداری از فرش دستباف پهن کردن آن در جایی مناسب است. سطحی که فرش روی آن پهن می‌شود باید صاف باشد تا فرش چروک نشود. همچنین رطوبت و گرد و غبار نیز در این ناحیه وجود نداشته باشد. به علاوه فرش نباید روی سطوح آهکی، گچی یا خاکی پهن شود.  اگر سطح زیر فرش به گونه‌ای است که ممکن است درز و شکاف است، باید این درز و شکاف‌ها کاملا پر شود؛ زیرا این درزها می‌تواند جای مناسبی برای مخفیگاه بید و حشرات باشد. به هیچ عنوان فرش دستباف را روی سطوح پلاستیکی یا روی فرش دیگری پهن نکنید.

بیشتر بخوانید: رج و رجشمار چیست؟

نگهداری از فرش دستباف لول

طریقه‌ی نگهداری از فرش دستباف رول شده

ممکن است بعد از مدتی قصد داشته باشید فرش دستباف خود را جمع کنید و از آن به صورت لوله شده نگهداری کنید. نگهداری از فرش دستباف در منزل به صورت لوله شده نیز باید به گونه‌ای باشد که حشرات به آن وارد نشوند. اگر می‌خواهید مدتی طولانی فرش لوله شود، بهتر است آن را در نایلون‌های مخصوص فرش و در جای خنک نگهداری کنید. در این صورت امکان ورود حشرات، گرد و غبار و رطوبت به آن کمتر می‌شود. هنگام لوله کردن فرش دقت داشته باشید که آن را یکنواخت لوله کنید که قسمت‌هایی از آن در اطراف بیرون نزند. این قسمت‌ها می‌توانند تا شده و به بافت فرش آسیب وارد شود. فرش را در معرض آفتاب و گرد و غبار قرار ندهید و درون لایه‌های آن نفتالین بپاشید. به علاوه سعی کنید هر چند وقت یک بار آن را برای مدتی پهن کرده و بررسی کنید.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید فرش دستباف

محافظت از فرش دستباف در برابر بید و حشرات

اگر نحوه نگهداری از فرش دستباف را بدانید به راحتی می‌توانید از آن در برابر بید زدن محافظت کنید. بید یک حشره پروانه‌ای و بسیار کوچک است که گاهی اوقات آسیب‌های فراوانی به فرش دستباف می‌رساند. پروتئین‌های موجود در پشم، فضا را برای رشد بیدها فراهم می‌کند. این حشرات از پشم تغذیه می‌کنند. از این رو در صورتی که محیط فرش برای رشد این جاندار مناسب باشد، در آن رشد کرده و تخم ریزی می‌کنند. رایج‌ترین روش نگهداری از فرش دستباف در برابر بید، استفاده از نفتالین بر روی فرش است. برای این منظور نفتالین را پودر کرده و بر روی فرش می‌پاشند تا بتوان به راحتی از بروز مشکل جلوگیری کرد. دقت داشته باشید که این مشکل نه تنها برای فرش‌های لوله شده ممکن است اتفاق بیفتد، بلکه در صورتی که به صورت دوره‌ای فرش را بررسی نکنید و پاخور زیاد نداشته باشد ممکن است فرش‌های پهن و حتی تابلوفرش‌ها نیز از این جاندار در امان نباشند.

شستشوی فرش دستباف و مراقبت از آن

یکی از حساس‌ترین کارهایی که روی فرش دستباف صورت می‌گیرد، تمیز کردن و شستشوی آن است. بهتر است برای این کار، از خدمات قالیشویی‌های معتبر و مکانیزه استفاده کنید. در زمان تحویل قالی به این مراکز، تاکید کنید که فرش دستباف است و نباید همراه سایر فرش‌های ماشینی شسته شود. اگر خودتان می‌خواهید فرش را بشویید بهتر است نکات شستشو و نگهداری از فرش دستباف را بدانید. قبل از شستشو، فرش را جارو کرده و گرد و غبار آن را بگیرید. استفاده از هر ماده شوینده‌ای برای فرش توصیه نمی‌شود. بهتر از از مواد شوینده سبک استفاده کنید. فرش را با آب سرد بشویید و قبل از شستن، قسمت کوچکی از آن را برای شستشو هم با آب و هم مواد شوینده امتحان کنید. در نهایت دقت داشته باشید که برای نگهداری از فرش دستباف در منزل باید رطوبت آن کاملا خشک شده باشد و کمترین میزان رطوبت در فرش سبب رشد بید و حشرات در فرش می‌شود.

نحوه‌ی مراقبت و شستشو‌ی قالی دستباف

روش نگهداری ریشه فرش دستباف

چگونگی نگهداری فرش دستباف شامل ریشه آن نیز می‌شود. ریشه فرش دستباف بخشی از خود فرش است. هر چند در فرش‌های ماشینی این بخش راحت‌تر تعمیر می‌شود و از همان ابتدا به صورت جداگانه روی آن قرار می‌گیرد؛ اما در فرش دستباف این بخش نیز بسیار مهم است. هنگامی که فرش پیاده می‌شود، قسمت چله فرش و تار آن به عنوان ریشه باقی می‌ماند. اگر می‌خواهید بدانید که چگونه از فرش دستباف مراقبت کنیم و ریشه آن سالم بماند، باید نکاتی را مد نظر قرار دهید. کاورهای توری مخصوص ریشه فرش وجود دارند که از پوسیدگی ریشه جلوگیری می‌کنند. می‌توانید این کاور را تهیه کرده و بر روی ریشه فرش قرار دهید.

برخی افراد با گره زدن ریشه‌ها، ماندگاری آن را بیشتر می‌کنند. روش‌هایی مانند گره زنجیره ای، گره نخودی و دو گره برای این منظور مناسب هستند. لفاف دوزی نیز از گذشته تا کنون برای محافظت از ریشه و نگهداری از فرش دستباف رایج بوده است. در این روش از پارچه‌هایی با جنس برزنت، جاجیم و … استفاده می‌شد. ریشه‌های فرش تا زده شده و درون این پارچه‌ها دوخته می‌شد. با این کار از وارد شدن آسیب‌های فیزیکی و شیمیایی به ریشه فرش جلوگیری می‌شود.

شیوه‌ی مراقبت از ریشه فرش دستباف ایرانی

خلاصه و نتیجه گیری

فرش دستباف یک کالای ارزشمند است که مدت زمان طولانی روی آن کار شده است. از این رو باید ارزش آن را حفظ کرد. چگونگی نگهداری فرش دستباف و نکات مربوط به پهن کردن، شستشو، لوله کردن و … کمک می‌کند تا عمر این فرش‌ها بیشتر شود. فرش دستباف گاهی اوقات برای استفاده نسل‌های متمادی خریداری می‌شود و دارای ارزش هنری و کیفی بالایی است.

 

https://iranian-rug.com/blog/%d8%b1%d8%a7%d9%87%d9%86%d9%85%d8%a7%db%8c-%d9%86%da%af%d9%87%d8%af%d8%a7%d8%b1%db%8c-%d9%81%d8%b1%d8%b4-%d8%af%d8%b3%d8%aa%d8%a8%d8%a7%d9%81/

emdadkhodro kaspian
emdadkhodro kaspian

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋