نارسایی کلیه زمانی اتفاق میافتد که کلیههای فرد توانایی تصفیه مواد زائد خون را از دست بدهند. گرچه ممکن است این عارضه در مراحل اولیه علائمی ایجاد نکند، بیشتر اوقات فرد دچار علائمی مانند خستگی، حالت تهوع، استفراغ، تغییر مقدار ادرار و مه مغزی میشود. هرآنچه لازم است درباره علائم نارسایی کلیه، علل و روشهای تشخیص و درمان این عارضه بدانید، در این مقاله خواهید خواند. با ما همراه باشید.
کلیهها اندامهایی لوبیاییشکل بهاندازه مشت شما هستند که زیر قفسه سینه و در قسمت پشت شکم قرار دارند. کلیهها وظایف مختلفی دارند که یکی از مهمترین آنها کمک به دفع سموم بدن است. این اندامها خون را تصفیه و مواد زائد را از طریق ادرار از بدن خارج میکنند. وقتی کلیههای فرد درست کار نکنند، مواد زائد در بدن او جمع میشوند. چنین وضعیتی خطرناک است و باید هرچه زودتر درمان شود.
فرد زمانی دچار نارسایی کلیه میشود که ۱ یا هر ۲ کلیه او دیگر خوب کار نکنند. نارسایی کلیه گاهی عارضهای موقتی و گاهی نوعی بیماری مزمن (طولانیمدت) است که بهتدریج شدیدتر میشود. نارسایی کلیه شدیدترین مرحله بیماری کلیوی و درمان بهموقع آن بسیار ضروری است.
پزشکان معمولا نارسایی کلیه را به ۶ نوع تقسیم میکنند. انواع نارسایی کلیه عبارتاند از:
بیماری کلیوی ۵ مرحله دارد. این مراحل از بسیار خفیف (مرحله ۱) شروع میشوند و تا نارسایی کامل کلیه (مرحله ۵) ادامه مییابند. با پیشرفت مراحل، علائم و عوارض افزایش مییابند.
در این مرحله کلیه آسیب دیده است، اما معمولا فرد هیچ علائم و عوارض قابلمشاهدهای ندارد.
این مرحله بیماری کلیوی همچنان مرحله خفیف بیماری در نظر گرفته میشود، اما مسائل قابلتشخیص مانند پروتئین در ادرار یا آسیب فیزیکی به کلیهها ممکن است واضحتر باشند.
در این مرحله کلیههای فرد آنطور که باید کار نمیکنند. در مرحله ۳ بیماری کلیه، ممکن است علائم آشکارتر باشند و فرد متوجه علائمی مانند تورم دستها و پاها، کمردرد و تغییر مقدار ادرار شود.
این مرحله بیماری کلیوی متوسط تا شدید در نظر گرفته میشود. در این مرحله، کلیهها خوب کار نمیکنند. علائم این مرحله عبارتاند از:
در این مرحله پزشک احتمالا برنامهای درمانی برای کاهش آسیب کلیه تجویز میکند.
مرحله ۵ مرحله نزدیک به نارسایی کامل کلیه است. در این مرحله، علائم نارسایی کلیه و اختلال در عملکرد آن مانند استفراغ، حالت تهوع، مشکلات تنفسی و خارش پوست مشهود خواهند بود و فرد به دیالیز منظم یا پیوند کلیه نیاز خواهد داشت.
بسیاری از افراد در مراحل اولیه بیماری کلیوی علائم کمی دارند یا هیچ علائمی ندارند. بااینحال، نارسایی مزمن کلیه (CKD) ممکن است باعث آسیب به بافت شود، حتی اگر فرد احساس خوبی داشته باشد. علائم نارسایی مزمن کلیه (CKD) و نارسایی کلیه در افراد مختلف متفاوت است. اگر کلیههای فرد درست کار نکنند، ممکن است دچار یک یا چند مورد از این علائم شود:
علائم بیماری کلیوی در مراحل اولیه ممکن است نامحسوس باشند و بهسختی شناسایی شوند. این علائم عبارتاند از:
دیابت و فشار خون بالا شایعترین علل بیماری مزمن کلیوی و نارسایی کلیه هستند. دیابت مهارنشده ممکن است منجر به افزایش قند خون (هیپرگلیسمی) شود. زیادبودن مداوم قند خون ممکن است باعث آسیب به کلیهها و سایر اندامها شود. فشار خون بالا یعنی اینکه خون بهشدت درون رگهای خونی بدن حرکت میکند. با گذشت زمان و درماننکردن این عارضه، این فشار مضاعف ممکن است به بافت کلیه آسیب برساند. سایر علل بیماری کلیوی مزمن که ممکن است منجر به نارسایی کلیه شوند، عبارتاند از:
نارسایی حاد کلیه زمانی ایجاد میشود که کلیههای فرد ناگهان توانایی خود را از دست بدهند. نارسایی حاد کلیه ممکن است در عرض چند ساعت یا چند روز ایجاد شود و معمولا موقتی است. علل رایج نارسایی حاد کلیه عبارتاند از:
هرکسی ممکن است دچار نارسایی کلیه شود، بااینحال شرایطی که فرد را بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری میکنند، عبارتاند از:
پزشک از انواع آزمایشها برای ارزیابی کلیهها و تشخیص نارسایی کلیه استفاده میکند. آزمایشهای رایج عبارتاند از:
ممکن است بپرسید «آیا نارسایی کلیه درمان دارد؟» درمان نارسایی کلیه به علت و شدت نارسایی بستگی دارد. اگر فرد مشکلی در عملکرد کلیههایش داشته باشد، پزشک با تجویز مراقبتهای دورهای وضعیت او را بررسی و عملکرد کلیه را حفظ میکند. این مراقبتها عبارتاند از:
بسته به علت بیماری کلیوی، پزشک ممکن است یک یا چند دارو برای فرد تجویز کند از جمله:
دیالیز خون را تصفیه و مواد زائدش را حذف میکند. انواع دیالیز عبارتاند از:
در این روش درمانی، کلیه سالم از بدن فرد اهداکننده به فرد دچار نارسایی کلیه منتقل میشود.
گرچه نارسایی کلیه و CKD قابلپیشگیری نیستند، فرد میتواند با انجام اقداماتی عملکرد کلیههای خود را تقویت کند. این اقدامات عبارتاند از:
تابهحال خودتان یا عزیزانتان دچای بیماری کلیوی شدهاید؟ چه تجربهای در زمینه علائم اولیه نارسایی کلیه دارید؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها