مطمئنا در دنیای امروز واژه های کوچ ، مشاور و منتور به دفعات زیادی به گوش شما خورده است ولی شاید شناخت کافی از آنها ندارید و نمی دانید فرق کوچینگ با مشاوره و منتورینگ در چیست و هر کدام چه کاربردهایی دارند.
گاهی برای اینکه در زندگی انتخاب های مناسبی داشته باشیم و مشکلات را حل کرده و در مسیر موفقیت حرکت کنیم؛ بهتر است از حرفه هایی خاص کمک بگیریم تا با مشورت و حمایت آنها سریع تر و با خطای کم تری به مقصد برسیم. در این مقاله از علیرضا نیکنام با ما همراه باشید تا تمام این موارد را به طور کامل بررسی کنیم و بتوانید از هر کدام از این شغل ها در جای درستی استفاده کنید.
کوچینگ یک فرآیند گفتگو محور است که در آن کوچ؛ سوالات دقیقی از مراجعه کننده می پرسد و به صحیت های او گوش می دهد و با تحلیل جوابهای فرد به او کمک می کند استعدادها و توانایی های خود را بشناسد، ریشه مشکلات و چالش های خود را پیدا کرده و رفع نماید، برای ایجاد تغییرات مثبت در جنبه های مختلف زندگی انگیزه یابد و اهداف زندگی خود را شناسایی کند.
در فرآیند کوچینگ فرد به خودآگاهی دست می یابد و با خود واقعی اش روبرو می شود و می آموزد به گذشته و آینده فکر نکند و تمام توجه خود را روی زمان حال متمرکز کند تا جواب سوالات خود را پیدا کند و با کشف مسیر و ابزار درست؛ به فرد هدفمند و توانمندتری تبدیل شود.
نیازی نیست کوچ در رشته یا حرفه مراجعین خود تخصص داشته باشد و در مسیر کوچینگ نقش اصلی را فرد مراجعه کننده ایفا می کند و باید پاسخ هایی صادقانه و شفاف داشته باشد تا کوچ یا مربی او را به درستی راهنمایی کند و خروجی جلسات کوچینگ مفید باشد.
مشاور فردی است که در رشته ای متخصص است اما لزوما با تجربه نیست و در جلسه مشاوره به مراجع خود در آن رشته پیشنهاداتی سازنده و راهکار می دهد و کمک می کند تا فرد با تغییراتی در نگرش، رفتار و عملکرد خود از مشکلات و موانع مسیر عبور کند. در جلسات مشاوره نقش اصلی را مشاور ایفا می کند.
منتورینگ یک فرآیند دوطرفه است که در آن منتور یا پیش کسوت با انتقال تجربیاتش؛ تخصص و دانشی که در رشته خود دارد را به مراجعه کننده یا همان شاگرد یاد می دهد و با توجه به آشنایی که با چالش های این مسیر دارد؛ اشتباهات شاگرد را شناسایی کرده و انگیزه و نقشه راهی برای دستیابی سریع تر به موفقیت در آن کسب و کار در اختیار فرد راهنمایی گیرنده قرار می دهد و از طرفی منتور نیز در مواجهه با چالش های جدید باتجربه تر می شود.
منتور یک الگو برای شاگرد است و در منتورینگ نیز نقش اصلی را شاگرد ایفا می کند و باید دقت و تلاش لازم را داشته باشد تا تجربیات و آموزش های مرشد خود را به درستی فراگیرد و در فرصت های که پیش می آید با اعتماد به نفس آنها را به کار بگیرد.
منتورینگ و کوچینگ شباهت های زیادی با هم دارند و هنوز هم برخی محققین معتقدند مرزی میان آنها نیست؛ اما به طور کلی می توان فرق منتورینگ و کوچینگ را از چند جهت بررسی کرد:
منبع: https://alirezaniknam.com/what-is-the-difference-between-coaching-and-consulting-and-mentoring/
پاسخ ها