دکتر فرهاد اسماعیلی

دکتر فرهاد اسماعیلی

ایمپلنت؛ ترمیمی و زیبایی؛ درمان ریشه؛ پروتز؛ جراحی؛ خدمات دندانپزشکی دیجیتال مانند کاشت دندان به روش دیجیتال و طراحی لبخند دیجیتال
توسط ۱ نفر دنبال می شود
 ۱ نفر را دنبال می کند

کامپوزیت دندان چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

 

یکی از پرطرفدارترین روش های اصلاح طرح لبخند، کامپوزیت دندان است. کامپوزیت را تنها می توانید در یک جلسه انجام دهید زیرا نیازی به ساخت در آزمایشگاه ندارد. دکتر فرهاد اسماعیلی بهترین دندانپزشک زیبایی در اصفهان است که برای انجام ونیرکامپوزیت می توانید به کلینیک وی مراجعه کنید.

ایمپلنت دیجیتال در اصفهان

کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت مواد خمیری مانندی است که دنانپزشک با استفاده از آن دندان هایی که دارای عیوبی از قبیل نامنظم بودن، پوسیدگی، شکستکی، ترک خوردگی، تغییر رنگ یا سیاه شده و ... را ترمیم می کند.

امروزه نوع جدیدی از کامپوزیت به نام کامپوزیت ونیر ساخته شده است که کاربرد زیادی در دندانپزشکی زیبایی دارد و اغلب برای دندان های جلویی که دچار عیوبی مانند فاصله، لب پریدگی و ... شده اند به کار می رود و چهره افراد با این ابزار زیبایی تغییر قابل توجهی می کند.

ونیر کامپوزیت ها نوعی کامپوزیت دندانی هستند که برای پر کردن فواصل دندان ها و یا درمان شکستگی های دندان های جلویی مورد استفاده قرار می گیرند. دلیل استفاده از ونیر کامپوزیت ها در دندان های جلویی را می توان این گونه توضیح داد که این نوع کامپوزیت ها رنگ طبیعی تری دارند و استفاده از آن جلب توجه نخواهد کرد.

از جمله خصوصیات متمایز کننده یک کامپوزیت خوب،میزان عبور نور،میزان پالیش پذیری و میزان رنگ پذیری می باشد.

مزایای کامپوزیت دندان

در روش ونیر کامپوزیت هیچ تراشی بر روی دندان صورت نمی گیرد و در نتیجه به دندان ها هیچ آسیبی وارد نمی شود، به همین دلیل گاهی اوقات این روش را با عنوان “ارتودنسی فوری” خطاب می کنند. از جمله مهم ترین مزایای این روش موارد گفته شده در زیر می باشد:

  • حداقل تغییرات بر روی ساختار دندان ها
  • ساده بودن درمان
  • افزایش زیبایی لبخند و دندان ها
  • سفید شدن دندان ها
  • قابلیت ترمیم و تعویض
  • طول درمان کوتاه
  • افزایش اعتماد بنفس
  • قیمت مناسب
  • افزایش استحکام و طول عمر بالا

از جمله مزیت کامپوزیت جلوگیری از پوسیدگی دندان به دلیل وجود لایه ای نازک روی سطح آن می باشد.

معایب کامپوزیت

یکی از بزرگترین معایب کامپوزیت دندان، تراشیدن دندان ها است که سبب می شود مینای دندان آسیب ببیند پس همواره توصیه می شود که هیچ گاه سلامت دندانهایمان را به زیبایی دندان هایمان ترجیح ندهیم. لذا باید در انتخاب دندانپزشک با تجربه و متخصص دقت کرد.

از دیگر عوارض کامپوزیت دندان، تورم و آسیب لثه است که هنگامی این اتفاق می افتد که پزشک مهارت لازم را نداشته یا از کامپوزیت خوب برای دندان ها استفاده نشده باشد. پس به طور کل عوارض کامپوزیت را می توان اینگونه نام برد:

  • شکستگی کامپوزیت بر اساس وارد آمدن فشار
  • تغییر رنگ یا زرد شدن کامپوزیت
  • پوسیدگی دندان ها به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • حساسیت دندان ها نسبت یه سرما و گرما
  • عدم تطبیق دندان ها و بروز مشکل در حرف زدن و خوردن غذا
  • التهاب و تورم لثه

از معایب کامپوزیت این است که اگر کامپوزیت به درستی و خوب  بر روی دندان ها سوار نشود آسیب های جدی و شدید به لثه وارد می شود.

بهترین برند کامپوزیت دندان

در حال حاضر میتوان گفت که بهترین مارک کامپوزیت از برند های ژاپنی، آمریکایی، آلمانی و سوئیسی می باشند که عبارتند از:

برندهای ژاپنی: Gradia DIrect ،Geanial ،kuraray ، توکویاما

برندهای آمریکایی: Bisco ، 3M ، Cosmedent ، Ultradent

برند سوئیسی: سارمکو

برندهای آلمانی: ایویکولار آی پی اس، زنیت

بهترین برند دیسک های پالیش کامپوزیت دندان که در استحکام و رنگ پذیری دندان بسیار اهمیت دارند، دیسک کازمادنت و بیسکو است.

عوامل موثر بر روی دوام  کامپوزیت دندان

طول عمر و ماندگاری کامپوزیت های دندان فاکتورهای متعددی دارد ولی در کل دوام و ماندگاری کامپوزیت ها بین 5 تا 10 سال تخمین زده شده است که در صورت رعایت نکات زیر می توان عمر مفید کامپوزیت ها را به بیش از 10 سال رساند:

  • تخصص و تجربه دندانپزشک
  • جنس و مواد سازنده کامپوزیت
  • نوع و روش نصب کامپوزیت
  • نوع برند کامپوزیت
  • مراقبت و معاینات لازم پس از انجام کامپوزیت
  • رعایت موارد بهداشتی دهان و دندان
  • رعایت اصول تغذیه ای
  • نوع و جنس دندان

علاوه بر فشار دادن دندان ها موقع عصبانیت یا دندان قروچه، فشار بیش از حد هنگام جویدن غذا نیز بر روی دوام کامپوزیت دندان تأثیرگذار است.

مراحل کامپوزیت دندان

برای انجام کامپوزیت، ابتدا محلول کامپوزیت به دندان مالیده می شود و شکل دهی می شود. پس از آن با تاباندن نور مخصوص، سخت می شود. همان طور که اشاره شد کل درمان کامپوزیت را در یک جلسه می توان انجام داد.

در حالت کلی مراحل کامپوزیت دندان به صورت زیر است:

  •  ابتدا دندانپزشک دندان ها را از هرگونه جرم و پلاک اضافه تمیز می کند تا سطحی تمیز برای کار گذاشتن روکش و نیر داشته باشد.
  • همچنین در صورتی که فرد به درمان های ترمیمی و زیبایی دیگری مانند لیفت و جراحی لثه نیاز داشته باشد دندانپزشک زیبایی آن درمان ها را انجام می دهد.
  • سپس رنگ دلخواه برای کامپوزیت انتخاب می شود.
  • قبل از گذاشتن کامپوزیت، دندانپزشک ایزوله کردن، شستن، خشک کردن دندان ها را انجام می دهد تا هرگونه رطوبت یا بزاق پاک شود و عملکرد مواد باندینگ مختل نشود.
  • بعد سطح جلوی دندان ها به وسیله مواد اسیدی متخلخل می شود تا به چسبیدن ونیر کامپوزیت به سطح دندان کمک کند
  • از آن جایی که کامپوزیت انواع مختلفی دارد، دندانپزشک یکی از آن ها را انتخاب کرده و شروع به کار گذاشتن می کند.
  • پس از آن پالیش کردن و تکمیل کامپوزیت را انجام می دهد.
  • در این مرحله مواد باندینگ مخصوص (چسب) را بر روی سطح دندان استفاده می کنند و مواد کامپوزیت روی دندان قرار می گیرد.
  • در مرحله آخر پس از درمان باید شستشوی فیزیولوژیک لثه انجام شود.

مراحل کامپوزیت دندان

ویژگی های یک دندانپزشک خوب برای انجام کامپوزیت

اگر به دنبال یک دندانپزشک خوب برای ونیرکامپوزیت دندان هایتان هستید، دندانپزشکی را انتخاب کنید که حتما ویژگی های زیر را داشته باشد.

داشتن تجربه کافی:  برای انجام کامپوزیت، دندانپزشکی را حتما انتخاب کنید که در این زمینه تجربه کافی داشته باشد و در زمینه دندانپزشکی زیبایی، تعلیم دیده باشد. لزوما هر دندانپزشکی که کارهای ترمیمی انجام می دهد، در زمینه دندانپزشکی زیبایی متبحر نیست.

شناخت آناتومی دندان و نحوه فرم دادن به کامپوزیت: دندانپزشک برای انجام کامپوزیت باید با آناتومی دندان های شما آشنایی داشته باشد وبتواند به نحو صحیح به کامپوزیت فرم دهد. هر دندان شکل مخصوصی دارد. زمانی که همه دندان ها شکل هم فرم داده شوند، درمان کامپوزیت به نحو ایده آلی انجام نخواهد نشد. در این حالت شما با دندان های بیرون زده مواجه می شوید.

شناخت شرایط لثه: شرایط لثه از نکات مهمی است که دندانپزشک هنگام انجام کامپوزیت باید به آن توجه کند. اگر کامپوزیت برجسته و بیرون زده باشد، لثه سریع آسیب می بیند. در این حالت شما پس از چند ماه دارای لثه های متورم می شوید.

بررسی شرایط فرد: دندانپزشک زیبایی قبل از این که تصمیم به نصب کامپوزیت بگیرد، باید شرایط فرد را بررسی کند و ببیند آیا کاندید مناسبی برای انجام کامپوزیت هست؟ در بسیاری از موارد درمان های زیبایی دیگر مانند ارتودنسی یا لمینت سرامیکی برای فرد، درمان بهتری است.

دندانپزشک کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان انواع مختلفی دارد که دندانپزشک برای هرفرد بسته به وضعیت و شرایطی که دارد باید کامپوزیت مناسب را انتخاب کند. از انواع کامپوزیت دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد.

کامپوزیت ماکروفیل یا درشت دانه

کامپوزیت ماکروفیل از چند دهه پیش وارد حوزه پزشکی شد. این کامپوزیت دارای ذرات 10 تا 15 میکرومتر است. به این کامپوزیت از این جهت درشت دانه گفته می شود که ذرات آن بزرگ تر از کامپوزیت های دیگر است. این کامپوزیت دارای دوام و مقاومت بیشتری است اما ترمیم با آن کار سختی است.

کامپوزیت میکروفیل یا ریز دانه

ذرات کامپوزیت ریزدانه کم تر از 100 نانومتر است. دوام و مقاومت کامپوزیت ریزدانه نسبت به کامپوزیت ماکروفیلی کم تر است. قطعه ای که توسط میکروفیل تعمیر می شود کاملاً صاف و یکدست است.

انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید

این نوع کامپوزیت دوام و مقاومت بالایی دارد اما به مرور زمان زیبایی خود را از دست می دهد. برخی از ذرات این کامپوزیت در محدوده 10 تا 15 میکرومتر و برخی دیگر در محدوده 40 متر است. ریزهیبریدها و نانوهیبریدها، هر دو در گروه کامپوزیت های هیبرید هستند که دامنه ذرات آن کم تر از 100 نانومتر است.

نانوکامپوزیت ها

نوع دیگری از کامپوزیت ها، نانوکامپوزیت هستند که مشکلات کامپوزیت های ترکیبی را ندارند. اندازه ذرات نانوکامپوزیت ها، 20 نانومتر است و مقاومت خوبی در برابر سایش دارد. از نانوکامپوزیت ها برای ترمیم دندان های خلفی زیاد استفاده می شود و می توان آن را به خوبی جلا داد.

کامپوزیت دندان هیبرید و نانوهیبرید

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان

پس از چسباندن کامپوزیت، دندان ها به مراقبت بیشتری نسبت به قبل نیاز دارند. کامپوزیت یک روش زیبایی دائمی است که مراقبت فرد برای طول عمر آن لازم و ضروری است. البته چنانچه کامپوزیت در اثر خوردن مواد غذایی سفت و یا ضربه، شکسته و لب پر شود، قابل ترمیم است. اگر فرد نکات بهداشتی دهان و دندان را رعایت کند، کامپوزیت ها دچار تغییر رنگ نمی شوند. اگر هم تغییر رنگ بدهند، با پولیش به حالت اولیه برگردانده می شوند. اما نکاتی که پس از کامپوزیت بهتر است تا رعایت شود شامل موارد زیر می باشد:

  • استفاده از مسواک، دهانشویه و نخ دندان به طور منظم
  • عدم استفاده از خمیر دندان هایی که خاصیت ساییدگی دارند.
  • انجام معاینات لازم هر شش ماه یکبار
  • از فشردن دندان ها به هم (دندان قروچه) خودداری کنید.
  • عدم خوردن مواد غذایی سفت
  • عدم  مصرف دخانیات و الکل

بعد از نوشیدن چای، قهوه و خوراکی های رنگی دندان های خود را بشویید تا کامپوزیت ها دچار تغییر رنگ نشوند.

قیمت کامپوزیت دندان

هزینه کامپوزیت بستگی به کیفیت مواد استفاده شده، تجربه و تخصص دندانپزشک و میزان سختی کار دارد. همچنین قیمت کامپوزیت های آمریکایی نسبت به سایر برندهای کامپوزیت ژاپنی و سوئیسی گرانتر است اما ویژگی های منحصر به فرد و استفاده از تکنولوژی های پیشرفته در ساخت رزین نانوهیبرید و میکروهیبرید، ارزش پرداخت هزینه کامپوزیت دندان بیشتر و مشاهده نتیجه ای فوق العاده زیباتر و ماندگارتر را دارد.

کلام آخر

کامپوزیت دندان یا باندینگ دندان روشی برای ترمیم دندان شکسته یا ترک‌خورده است که از آن برای اصلاح طرح لبخند و زیباتر کردن ظاهر دندان‌ ها، رفع بدشکلی، بدرنگی و فاصله میان دندان ها نیز استفاده می‌شود. در فرایند کامپوزیت نیاز به تراش نیست فقط در حد ایجاد خراش بر روی دندان که مواد روی دندان ها خوب بچسبند.

منبع: دکتر فرهاد اسماعیلی https://www.drfarhadesmaeili.com

دکتر فرهاد اسماعیلی
دکتر فرهاد اسماعیلی ایمپلنت؛ ترمیمی و زیبایی؛ درمان ریشه؛ پروتز؛ جراحی؛ خدمات دندانپزشکی دیجیتال مانند کاشت دندان به روش دیجیتال و طراحی لبخند دیجیتال

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋