بسیاری از دولت ها در سراسر دنیا برای پایش شیوع کرونا به استفاده از سرویس های نظارتی هوشمند روی آورده اند اما اسنودن هشدار داده که این نظارت احتمالا پس از پایان بحران کرونا هم به قوت خود باقی مانده و حریم خصوصی شهروندان را به خطر اندازند.
«ادوارد اسنودن»، کارمند سابق سرویس های اطلاعاتی آمریکا که پس از برخی افشاگری در مورد نظارت گسترده واشنگتن بر شهروندان به روسیه پناهنده شده، طی مصاحبه ای با «جشنواره بین المللی فیلم مستند کپنهاگ» به افزایش دسترسی دولت ها به اطلاعات شخصی شهروندان طی بحران اشاره کرد. برای مثال طی بحرانی مثل کرونا دولت ممکن است به بهانه نگرانی از سلامت عمومی از کمپانی ها بخواهد برخی اطلاعات جمع آوری شده توسط مچ بندهای سلامتی را در اختیار آنها قرار دهند.
چین به عنوان منشا انتشار ویروس کرونا برای شناسایی افراد مبتلا به کووید-۱۹ به استفاده از دوربین های هوشمندی روی آورد که همزمان افراد با تب بالا را در میان جمعیت تشخیص داده و هویت آنها را شناسایی می کردند. این کشور حتی سیستم هایی را توسعه داده که قادر به شناسایی چهره حتی در صورت پوشیدن ماسک هستند.
ایالات متحده هم ظاهرا برای استفاده از سرویس موقعیت یابی از طریق گوشی مذاکراتی را با گوگل و فیسبوک آغاز کرده که هدف از آن کنترل شیوع ویروس کرونا خواهد بود. هرچند برخی این اقدام را گامی موثر در راستای مقابله با این بحران می دانند اما به گفته اسنودن این داده ها پس از پایان ماجرای کرونا هم در اختیار دولت باقی می ماند و نهادهای قدرت می توانند یکبار دیگر به بهانه هایی نظیر مبارزه با گروه های تروریستی اقدام به جمع آوری و تحلیل داده های کاربران کنند:
آنها از قبل می دانستند شما در اینترنت چه می کنید و موبایلتان کجاست. حالا هم به اطلاعاتی در مورد ضربان و تپش قلبتان دست پیدا کرده اند. اگر دولت این اطلاعات را با هم ترکیب کرده و برای تحلیل آن از هوش مصنوعی استفاده کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟
پیش از این اسنودن کارشناسان دیگری هم در مورد افزایش سطح نظارت بر شهروندان پس از پایان پاندمی کرونا هشدار داده بودند.
پاسخ ها