سریال اتفاقات عجیب و غریب صنعت خودرو کشور قصد تمام شدن ندارد و در تازه ترین اپیزود، ایران خودرو در همایش مربوط به موتورهای درون سوز از یک دستگاه رانا برقی با موتور ساخت چین رونمایی کرده است.
متاسفانه به دلیل عدم حضور رسانه های حوزه فناوری در چنین رویدادی، اطلاعات فنی کاملی در این خصوص منتشر نشده است اما آنچه از شواهد امر بر می آید این است که خودرو مذکور در حدود 122 اسب بخار قدرت و 220 نیوتن متر گشتاور دارد و با یک بار شارژ می تواند 220 کیلومتر را طی کند.
طبیعتا تمامی این اعداد و ارقام در مقایسه با خودروهای برقی روز جهان، فاصله زیادی را بین سطح تکنولوژی ایران خودرو با خودروهای پیشرفته موجود در بازار جهان نشان می دهد. اما فارغ از خودروهای رویای ای نظیر تسلا یا پورشه تایکان، باید گفت که در قیاس با نسخه برقی چری آریزو 5 که در حدود 3 سال قبل در چین به تولید رسیده است نیز شاهد تفاوت قابل توجهی هستیم.
برای مثال چری آریزو 5برقی با موتوری به قدرت 122 اسب بخار و گشتاور 272 نیوتن متر، می تواند مسافتی 400 کیلومتری را طی کند که حکایت از تفاوت فاحش بین تکنولوژی باتری های مورد استفاده توسط چری و ایران خودرو دارد.
به خصوص که آریزو 5 برقی در واقع با فناوری سال 2016 چری توسعه داده شده است و در مقام مقایسه با تکنولوژی سال 2019 و 2020 خودرو مدرنی محسوب نمی شود.
اما فارغ از این مباحث می توان به قطعیت گفت که برخلاف تبلیغات انجام شده توسط ایران خودرو، رانا برقی به هیچ عنوان نمی تواند تحت شعار -اولین خودرو الکتریکی ایرانی - معرفی شود. چرا که در طی سال های گذشته شاهد معرفی خودروهای برقی دیگری نظیر ساینا برقی و خودرو برقی یوزاز گروه پاراکس موتور نیز بوده ایم.
هرچند هیچ یک از دو خودرو دیگر نیز تاکنون به تولید انبوه نرسیده اند و ممکن است رانای برقی زمانی بتواند عنوان اولین خودرو برقی را از آن خود کند، اما تا آن زمان باید نیم نگاهی نیز به فناوری های گروه مپنا داشت که اتفاقا قصد عرضه خودروهای برقی و هیبریدی (با نام اختصاصی دو توان) را با همکاری سایپا دارد.
از سوی دیگر، در صحبت های فرشاد مقیمی نیز اثری از امکان تولید انبوه رانای برقی دیده نمی شود. ایشان در گفته های امروز خود به لزوم سبک سازی مخزن های سوخت CNG و توسعه فناوری های ایران خودرو در زمینه مهندسی خودرو سخن گفته اند اما با توجه به شرایط فعلی اقتصادی و قیمت تمام شده هنگفت خودروهای برقی در کنار مساله همیشگی کمبود و نبود زیرساخت شارژ خودروهای برقی، تولید رانای برقی در کوتاه مدت دور از انتظار به نظر می رسد.
بیشتر بخوانید:
مصاحبه دیجیتال با مدیر گروه پاراکس موتور در خصوص سرنوشت پروژه یوز
پاسخ ها