پس از معرفی پروژه Denver CPU و پردازندههای موبایل Tegra K1، چند سالی بود که دیگر خبری از فعالیت انویدیا در حوزه پردازندههای مرکزی شنیده نمیشد. اما حالا این شرکت با پروژه جدیدی به نام «انویدیا گریس» (Nvidia Grace) به حوزه CPU برگشته و میخواهد تراشههای مبتنی بر معماری آرم برای دیتاسنترهای متمرکز بر هوش مصنوعی بسازد.
انویدیا شهریور پارسال از معاملهای ۴۰ میلیارد دلاری برای خرید آرم خبر داد و حالا در تلاش است تا مجوزهای لازم برای این معامله را از مراجع قانونی دریافت کند. این شرکت مدعی است با این قرارداد میخواهد آرم را برای عصر هوش مصنوعی آماده کند. حالا طراحی این تراشه هم میتواند گامی در راستای همین هدف باشد.
نام پردازنده جدید «گریس» از متخصص کامپیوتر آمریکایی «گریس هاپر» گرفته شده است. این تراشه در سال ۲۰۲۳ به بازار میآید و در اجرای پیچیدهترین پردازشهای هوش مصنوعی قدرتی ۱۰ برابر سریعترین سرورهای حال حاضر دنیا خواهد داشت. با این حساب، گریس میتواند به گزینه مناسبی برای ابرکامپیوترهای مراکز تحقیقاتی تبدیل شود.
با توجه به نقشه راه شرکت انویدیا که تصویر آن در کنفرانس GTC 2021 منتشر شد، این شرکت در سال ۲۰۲۵ نسل دوم گریس را معرفی خواهد کرد. انویدیا هنوز اطلاعات خاصی درباره مشخصات فنی گریس منتشر نکرده، اما میدانیم که در این تراشه از نسل چهارم NVLink استفاده میشود که CPU و GPU را با سرعت اعجابآور ۹۰۰ گیگابیت بر ثانیه به هم وصل میکند.
این رقم حتی از پهنای باند حافظه CPU هم بیشتر است، در نتیجه پردازنده گرافیکی پیوند ویژهای با CPU خواهد داشت تا با حداکثر پهنای باند به حافظه سیستم دسترسی داشته باشد. این روش در حقیقت به کل سیستم اجازه میدهد از یک فضای آدرس حافظه مشترک استفاده کند.
انویدیا در تراشه گریس از نسل بعدی هستههای Neoverse استفاده خواهد کرد که به ادعای این شرکت میتواند در بنچمارک SPECrate2017_int_base امتیازی بالاتر از ۳۰۰ به دست بیاورد. انویدیا فعلا اطلاعات بیشتری درباره چگونگی پیکربندی یا بهینهسازی بخش شبکه عصبی این پردازنده منتشر نکرده است.
پاسخ ها