رییس جمهور در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام کرد در ماه جاری واکسیناسیون کرونا در کشور آغاز میشود. به گفته او ایران در سال آینده سه واکسن تولید داخلی خواهد داشت و از واکسن خارجی نیز استفاده خواهد شد.
«حسن روحانی» امروز شنبه چهارم بهمن اعلام کرد «تا وقتی واکسن داخلی برسد، واکسن خارجی یک ضرورت است.» او در جلسات هفتگی ستاد مبارزه با کرونا که شنبهها برگزار میشود، تاکید کرد تا پایان سال جاری، یعنی حدود ۲ ماه دیگر، ایران برای دریافت واکسنهای «خارجی» به جز سبد کواکس هم «تلاش خواهد کرد.» گفتنیست صحبتهای این هفته روحانی برخلاف همیشه این بار از صدا و سیما پخش نشد و به نظر میرسد دلیل عدم پخش زنده این صحبتها مشکلی باشد که اخیرا دفتر ریاست جمهوری با این سازمان بر سر اظهار نظرات یک کارشناس در برنامه تلویزیونی پیرامون مدیریت کشور به دست روحانی داشته است.
به گفته روحانی تلاش برای تولید و تهیه واکسن داخلی و خارجی حرکتهای خوبی صورت گرفته: «در زمینه واکسن داخلی که تقریبا میتوان گفت سال آینده سه واکسن را پیش رو داریم و یک واکسن بنام «برکت»، واکسن دیگری بنام «رازی »و واکسن دیگر هم بنام «پاستور» است؛ این سه واکسن داخلی، برخی با مشارکت و برخی نیز کاملا داخلی است که سال آینده خواهیم داشت. امیدواریم برخی از این واکسنها در فصل بهار و تابستان به دست ما برسد. از الان تا پایان سال غیر از واکسن «کواکس» که سهم خود را داریم و حدود 16 میلیون دوز را دریافت خواهیم کرد، بقیه راهها را هم دنبال میکنیم و امروز گزارش داده شد که تلاشها بر این است که واکسیناسیون در کشور در بهمنماه آغاز شود. واکسن داخلی افتخار است و واکسن خارجی هم وارد خواهد شد.»
با وجود آنکه تاریخ واکسیناسیون و اولویتها اعلام شده، دولت هنوز اعلام نکرده که چه واکسنی را بهمن ماه استفاده خواهد کرد. روحانی همچنین درباره لزوم نظارتهای بیشتر روی جامعه از طریق اپلیکیشنها تاکید کرده است: «یکی از راههای تشدید نظارت استفاده از اپلیکیشنهای دیجیتالی است؛ نظارت چهرهبهچهره و موردی مقداری سخت است و از طریق اپلیکیشنها راحتتر خواهد بود و از همین طریق میتوان جلوی برخی مسافرتها و ترددها را گرفت.»
شایان ذکر است وزارت بهداشت پیشتر گفته بود که واکسیناسیون را در مرحله اول با واکسنهایی که مستقیم خریداری میکند و در مرحله دوم از طریق واکسنهای سبد کواکس آغاز میکند. اما اینطور که از سخنان رییس جمهوری برمیآید، این برنامه تغییر کرده و قرار است اول واکسنهای سبد کواکس به ایران برسد.
ایران ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن از کواکس، نهاد هماهنگکننده تلاشهای جهانی برای دسترسی کشورها به واکسن کووید-۱۹ خریده و پول آن را پرداخت کرده که طبق توافق اولیه به زودی تحویل خواهد گرفت. از آنسو باید گفت محصولات فعلی سبد کواکس عمدتا تولید شرکتهای آمریکایی و بریتانیایی و چندملیتی است که واردات آن به کشور احتمالا دردسر ساز خواهد بود.
البته باید خاطر نشان کرد که بخشی از سبد کواکس واکسن نسبتا ارزان و معتبر استرازنکا آکسفورد است که موسسه سرم هند آن را بازتولید میکند. به جز ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز خریداری شده از کواکس، ایران به دنبال خرید از یک کشور خارجی است که هنوز به طور رسمی نام آن را اعلام نکرده است و گمانه زنی رسانهها بر کشورهایی همچون کوبا دلالت دارد هر چند ساعاتی پیش «حمیدرضا جمشیدی»، دبیر ستاد ملی مقابله با کرونا در گفتگو با فارس اعلام کرد که «خرید واکسن از دو کشور چین و هند از سایر گرینهها محتملتر خواهد بود.»
جمشیدی اعلام کرده: «در صورتی که واکسنهای تولید شده در هند یا چین دارای دانش فنی انگلیسی باشند، مشروط برآنکه این دو کشور آن را تأیید و به مردم خودشان تزریق و تست کرده باشند، ایران حاضر به خرید آنها خواهد بود اما به هیچ عنوان به طور مستقیم از انگلیس واکسن خریداری نخواهیم کرد.»
در حال حاضر ایران مرحله سوم آزمایش واکسن تولید مشترک با کوبا را آغاز کرده که طولانیترین مرحله آزمون واکسن است. و در همان حال واکسن ایران برکت هم زیر نظر ستاد فرمان امام در حال تولید است که چندی پیش داوطلبین نخستین از آن استفاده کردند.
پاسخ ها