محققان دانشگاه نانجینگ چین فوتونهای درهمتنیده را با موفقیت میان دو پهپاد که در فاصله یک کیلومتری از یکدیگر در حال پرواز بودند ارسال کرده و گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک شدند.
در این آزمایش با استفاده از لیزر و کریستال یک فوتون به یک جفت فوتون درهمتنیده (entangled) تقسیم و یکی به ایستگاه زمینی و دیگری به پهپاد دوم فرستاده شد. پهپادها به تجهیزات قابل تنظیم مجهز شده بودند تا از قرارگیری فرستندهها و گیرندهها در یک راستا اطمینان حاصل شود.
برقراری ارتباط کوانتومی از راه دور میتواند منجر به ساخت شبکههای کوانتومی امنتر روی رمزنگاری کوانتومی شود و در گذشته بین ماهوارهها و ایستگاههای زمینی انجام شده است. اما محققان در این آزمایش نشان دادند که ارتباط کوانتومی در فواصل کوتاه با استفاده از تجهیزات ارزان قیمت قابل انجام است. آنطور که دیجیتال ترندز اشاره میکند، این نخستین باری است که درهمتنیدگی فوتونی با موفقیت بین دو شیء در حال حرکت انجام میشود.
محققان میگویند این روش ارتباط کوانتومی یک پلتفرم جدید و ارزان قیمت با انعطافپذیری و پیکربندی فوق العاده ارائه میکند که میتوان از آن برای پر کردن خلاء میان ارتباطات فیبری و کوانتومی ماهوارهای به منظور راه اندازی یک شبکه کوانتومی در آینده استفاده کرد. از شبکه کوانتومی علاوه بر مخابرات کوانتومی میتوان برای رایانش کوانتومی توزیع شده، ساخت ساعتهای دقیقتر، انجام آزمایشات فیزیک بنیادی مثل لامکانی کوانتوم (Quantum nonlocality) و غیره استفاده کرد.
محققان میخواهند در قدم بعدی مقیاس ارتباطات کوانتومی متحرک را گسترش داده و آن را به سمت یک شبکه کوانتومی با ساختار پیچیدهتر ببرند. آنها برای این منظور در پی استفاده از پهپادهای بلند پرواز هستند و میخواهند در طولانی سیستم مبتنی بر پهپاد خود را به سیستمهای فیبری و ماهوارهای کنونی برای پوشش وسیعتر در سطح جهانی متصل کنند.
مقالهای در مورد این دستاورد در ژورنال Physical Review Letters منتشر شده است.
پاسخ ها