یکی از اصلیترین دغدغههایی که ذهن انسان را از ازل تا ابد به خود مشغول میکند، پاسخ به این سؤال است که «معنای زندگی چیست؟». ویل دورانت، فیلسوف و تاریخنگار برجسته، در کتاب کوچک و ارزشمند خود با عنوان «درباره معنی زندگی» در تلاش بوده تا به این سؤال بنیادین، پاسخهایی ساده و جامع بدهد. در صورتی که آوازه این کتاب به گوشتان خورده است و مطمئن نیستید که برای شما گزینه مناسبی باشد، توصیه میکنیم تا انتهای معرفی کتاب درباره معنی زندگی با ما همراه باشید تا با خلاصه و محتوای آن، بیشتر آشنا شوید.
این کتاب مجموعهای از نامهها و تأملات ویل دورانت است که در دهه ۱۹۳۰ نوشته است. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید ایده نگارش چنین کتابی از کجا به ذهن این اندیشمند و مورخ مشهور خطور کرده است. داستان از آنجایی آغاز میشود که روزی مردی نزد دورانت میآید و از او میخواهد دلیلی برای خودکشی نکردن ارائه کند. دورانت ابتدا پاسخهایی کوتاه به فرد مذکور داد و مدتی بعد تصمیم گرفت از صد شخصیت مشهور درباره معنی زندگی سؤال کند.
او پرسشنامههایی را به افراد مختلف از طبقات اجتماعی گوناگون ارسال کرد و دیدگاه آنها را درباره معنی زندگی جویا شد. پاسخها متنوع بودند، از باورهای مذهبی و فلسفی گرفته تا تجربههای روزمره و امیدهای کوچک. این کتاب با تحلیلهای دورانت، تصویری عمیق از این مفهوم ارائه میدهد و نشان میدهد چگونه معنا میتواند برای هر فرد منحصربهفرد باشد.
در بخش ابتدایی کتاب درباره معنی زندگی، خود دورانت معنی زندگی را در دین، علم، تاریخ و سیاست بررسی میکند و در انتها، به سؤالهای فردی که قصد خودکشی داشته و از او برای خودکشی نکردن کمک خواسته بود، پاسخ میدهد.
اگر به پرسشهای فلسفی علاقه دارید و میخواهید دیدگاههای متنوعی درباره زندگی پیدا کنید، قطعا از مطالعه این کتاب لذت میبرید. همچنین اگر بهدنبال اثری کوتاه اما عمیق برای تأمل و اندیشیدن هستید، درباره معنی زندگی گزینهای عالی برایتان خواهد بود. اما اگر به نوشتههای تحلیلی علاقه نداشته باشید، ممکن است مطالعه این کتاب کمی چالشبرانگیز باشد. ویکتور فرانکل نیز در کتاب انسان در جستجوی معنای، درباره تأثیر معنا در زندگی و تحمل رنجها، توضیحاتی کاربردی ارائه میکند. در کنار کتاب درباره معنی زندگی، توصیه میکنیم این اثر ویکتور فرانکل را نیز مطالعه کنید. در مطلب معرفی کتاب انسان در جستجوی معنا درباره این کتاب اطلاعات بیشتری ارائه کردهایم.
«گوته میگوید هر اندیشهای که به عمل منتهی نشود، مرض است.»
«عرف، سنت و حالت زندگی کردنمان ما را به آنجا سوق دادهاند که باور کنیم نمیتوانیم خوشبخت باشیم مگر تحت شرایط فیزیکی خاصی که با آسودگیهای مادی خاصی همراه هستند. این حقیقت نیست، این اعتقاد است.»
«ارسطو می گوید همه چیز بارها و بارها، کشف شده و از یاد رفته است. او به ما اطمینان خاطر میدهد که پیشرفت، یک توهم است. امور انسان مانند دریاست که در سطح خود هزاران حرکت و آشفتگی دارد و چنین به نظر میرسد که به سوی جایی پیش میرود، در حالی که در اعماق خود بی تغییر و آرام است. آنچه ما آن را پیشرفت میخوانیم شاید فقط تغییرات سطحی محض باشد.»
ویل دورانت، با نام کامل ویلیام جیمز دورانت، یکی از برجستهترین فیلسوفان، تاریخنگاران و نویسندگان آمریکایی قرن بیستم است که با نگاه متفاوت خود به تاریخ و تمدن بشری توانسته رویکردی نوین در تاریخنگاری ایجاد کند و جهان اندیشه و مطالعات تاریخی را تحت تأثیر قرار دهد. آثار او ترکیبی از تاریخ، فلسفه و ادبیات هستند و با نثری روان و شفاف، مفاهیم عمیق را حتی برای مخاطبان عام ترسیم میکنند. درباره معنی زندگی، یکی از کوتاهترین و در عین حال تأثیرگذارترین نوشتههای او است.
مهمترین اثر او، مجموعه یازدهجلدی «تاریخ تمدن» است که با همراهی همسرش آریل دورانت آن را نوشته است. تاریخ و تمدن، اثری جامع درباره سیر تاریخ تمدن بشر از آغاز تاریخ مکتوب تا زمان معاصر است. دورانت در این اثر هم وقایع و شخصیتهای تاریخی مهم را بررسی کرده و هم به عواملی که زیربنای شکلگیری تمدنها بودهاند، پرداخته است.
کتاب درباره معنی زندگی فقط یک اثر فلسفی نیست؛ بلکه سفری به درون انسانیت و فرصتی برای تأمل درباره بزرگترین پرسش بشری است. ویل دورانت در این کتاب، از دل پاسخهای دیگران و تحلیلهای خود، نگاهی جامع و انسانی به مفهوم زندگی ارائه میکند. در این مطلب، به معرفی کتاب درباره معنی زندگی پرداختیم و با شما درباره آن صحبت کردیم و خلاصهای از مطالب آن را در اختیارتان قرار دادیم. در صورتی که قبلا این کتاب را مطالعه کردهاید، حتماً تجربیات خود را در بخش نظرات با ما نیز بهاشتراک بگذارید.
پاسخ ها