کودکان، بهعنوان بخش مهمی از افراد جامعه، مانند بقیه انسانها حقوقی دارند که باید رعایت شود. یکی از مهمترین حقوق کودکان، داشتن حریم خصوصی و حفاظت از آن است. کودکان بهدلیل سن کمشان جهت حفظ حریم شخصی شان به کمک بزرگترها نیاز دارند. همچنین مسئله تجاوز به حریم شخصی کودکان میتواند در همه فرهنگها و کشورها اتفاق بیفتد؛ اما خوشبختانه این مسئله امروزه با کمک رسانهها دیگر پنهان نمانده و با فعالیت انجمنهای فعال درزمینه حقوق کودکان مانند «یونیسف» و «انجمن حمایت از حقوق کودکان»، مردم و قانون از چنین اتفاقاتی بهسادگی نمیگذرند. اگر شما نیز به حریم شخصی کودک خود اهمیت میدهید و بهدنبال راهکارهایی برای حفاظت از آن هستید، با ما در ادامۀ این مطلب همراه باشید.
بهطور معمول، مراقبت از کودکان مطمئنترین راه برای حفاظت از آنهاست؛ اما مواقعی هم هست که کودکان در کنار والدین نیستند و در مهد کودک، مدرسه یا خانه دوست خود حضور دارند. در چنین مواقعی است که آگاهبودن کودکان اهمیت پیدا میکند. آگاهسازی در راستای خود مراقبتی کودکان باعث جلوگیری از وقوع اتفاقات ناخوشایند میشود و نتایج بهتری در پی دارد.
هر روزه کودکان با افراد زیادی در ارتباطاند که بعضی از آنها خوب و بعضی دیگر بد هستند. شما، بهعنوان بزرگتر، ازطریق صحبتکردن با کودکان و آگاهسازیشان میتوانید قدمی بزرگ درجهت محافظت از آنها بردارید. موارد زیر ازجمله اقداماتی است که میتوان در این زمینه انجام داد:
درزمینه آگاهسازی، مدارس نیز نقش مهمی میتوانند ایفا کنند. مدارس با برگزاری کارگاههای آموزشی درجهت آگاهسازی کودکان از چنین مسائلی کمک شایانی به محافظت و سلامت آنها میکنند. همچنین مدارس میتوانند کارگاههایی برای والدین و معلمان نیز برگزار کنند تا نحوه آگاهكردن کودکان را به آنها نیز یاد بدهند. همچنین حضور یک مشاور یا روانشناس در مدارس بسیار تأثیرگذار است.
اما آگاهسازی بهتنهایی کافی نیست. باید به کودکان یاد بدهیم که اگر درمعرض چنین اتفاقاتی قرار گرفتند، چگونه رفتار کنند. در ادامه، برخی از راهکارهای آموزش این مسئله را توضیح میدهیم:
گرچه بسیار مؤثر است که بزرگترها مسئله حریم شخصی را به کودکان بیاموزند، اما ممکن است برای بعضی از والدین صحبت درباره این مسائل با کودکان سخت باشد؛ در این صورت، کمکگرفتن از کتابهای مفید کودکان در این زمینه پیشنهاد میشود.
با همت نویسندگان و شاعران کتابهای کودک، بهویژه در سالهای اخیر، کتابهای زیادی منتشر شده است که با زبانی ساده، کودکان را با حقوق خود آشنا میکند و به آنها یاد میدهد که در موقعیتی که فردی قصد ورود به حریم شخصی آنها را داشت، چه واکنشی نشان بدهند.
ازجمله کتابهای موجود در این زمینه میتوان به این موارد اشاره کرد:
موارد پیشین درجهت آموزش مسائل خودمراقبتی به کودکان و پیشگیری از رخدادن اتفاقاتی ناگوار برای آنهاست؛ اما علاوه بر این موارد، بزرگترها باید به رفتار کودکان نیز توجه کنند؛ زیرا اغلب مواقعی که چنین اتفاقات ناخوشایندی برای کودکان میافتد، آنها از روی ترس و خجالت، سکوت میکنند. وجود برخی رفتارهای غیرطبیعی در کودکان، نشاندهندۀ این موضوع است که ممکن است وی مورد آزار و اذیت قرار گرفته باشد. در ادامه، چند نمونه از این رفتارهای غیرطبیعی ذکر شده است:
البته باید دقت داشت که بسیاری از موارد بالا، در مواقع استرسزای دیگر نیز ممکن است بروز کنند، مانند:
درنهایت، باید دانست که هرچند مراقبت از کودک و آگاهسازی او از این مسائل در حفاظت از او بسیار مؤثر است، اما نباید در آن زیادهروی کرد؛ زیرا باعث ترس کودک از هر رفتار و هر شخص میشود.
اگر شما نیز راهکاری در این زمینه دارید، با ما در میان بگذارید تا آن را به مقاله اضافه کنیم.
درصورتیکه این مطلب برای شما مفید بود، با بهاشتراکگذاری آن برای دیگران، به دیدهشدنش کمک کنید.
پاسخ ها