بسیاری از افراد بعد از میانسالی دچار نوعی انزوای اجتماعی میشوند. مسائلی مانند مستقلشدن بچهها و ترک خانه پدری و بازنشستگی فرد باعث میشوند ارتباط با دیگران محدودتر از قبل شود. این در حالی است که تقویت ارتباط و وقتگذراندن با دیگران در این سنین بسیار مهم است. در این مقاله، درباره تقویت روابط اجتماعی بعد از ۵۰سالگی میگوییم. با ما همراه باشید.
گاهی اوقات بهترین راه دوستیابی در میانسالی پیداکردن دوستان قدیمی و ارتباط برقرارکردن مجدد با آنهاست. اگر بهخاطر مشغله زیاد یا مشکلات دیگر ارتباطتان با برخی از دوستان قدیمیتان قطع شده، اکنون فرصت خوبی است که دوباره ارتباط برقرار کنید و خاطرات خوش گذشته را مرور کنید. احیای روابط دوستانه گذشته راحتتر از دوستشدن با افراد جدید است. چند پیشنهاد برای احیای رابطه دوستی:
بر اساس تحقیقات، بسیاری از فعالیتها مانند ورزشهای گروهی و ورزشهای انفرادی که در کنار دیگران انجام میشوند، باعث تقویت ارتباط با دیگران و احساس تعلق میشوند.
در سال ۲۰۲۰، محققان پژوهشی درباره فواید یادگیری زبان جدید برای افراد میانسال انجام دادند و نتیجه این بود که یادگیری زبان باعث میشود این افراد تواناییهای شناختی و ارتباطات اجتماعی خود را تقویت کنند. علاوهبر این فواید، یادگیری زبان جدید فعالیتی سرگرمکننده است. اگر این روزها وقت آزاد بیشتری دارید، زمان بسیار خوبی برای یادگیری چیزهای جدید و لذتبردن از اوقات فراغتتان است. احتمالا در این مسیر با دوستان جدیدی هم آشنا خواهید شد.
اگر تنها زندگی میکنید یا زمان زیادی برای معاشرت با دیگران ندارید، ممکن است کمکم منزوی شوید. سعی کنید آگاهانه برای قرار ملاقات با دیگران در طول روز برنامهریزی کنید. اگر به هر دلیلی نمیتوانید از خانه خارج شوید یا تمایلی به بیرونرفتن ندارید، هر روز با دوستان و خانواده تلفنی صحبت کنید یا تماس تصویری بگیرید. تماس و صحبتکردن با عزیزانتان، نوشیدن قهوه با دوستتان یا رفتن به پارک و گپزدن با دیگران باعث شکلگرفتن ارتباط اجتماعی و تقویت روحیه شما میشود.
وقتی حرفی دارید که دوست دارید با دوستتان در میان بگذارید، لازم نیست منتظر بمانید تا بعدا او را ببینید. اگر تلفن همراه دارید، میتوانید حرفتان را از طریق پیامک برای دوستتان بفرستید. شبکههای اجتماعی مانند تلگرام و اینستاگرام هم گزینههای خوبی برای برقراری ارتباط با عزیزانتان هستند. مثلا با استفاده از اینستاگرام میتوانید در جریان زندگی روزمره دوستان و عزیزانتان قرار بگیرید و اتفاقات روتین یا لحظات بهیادماندنی زندگی خودتان را هم با آنها به اشتراک بگذارید.
اگر خودتان ماشین ندارید یا رانندگیکردن برایتان سخت است، برای بیرونرفتن از خدمات حملونقل عمومی یا تاکسی استفاده کنید. درباره مسیرهای مختلف و مقصد هرکدام از اتوبوسهای درونشهری یا خطوط تاکسی از دیگران سؤال کنید. بیرونرفتن با اتوبوس و تاکسی باعث میشود افراد دیگر را هم ببینید و با دیگران معاشرت کنید.
اگر وقت آزاد دارید، انجام کار داوطلبانه راهکاری فوقالعاده برای پیداکردن دوستان جدید و در عین حال کمک به جامعه است. انجام فعالیتهای خیرخواهانه و داوطلبانه منجر به افزایش احساس ارزشمندی و هدفمند زندگیکردن میشود. این معامله دوسربرد است؛ علاوهبر اینکه دیگران را خوشحال میکنید، خودتان هم انرژی میگیرید. سری به خیریههای اطراف خانهتان بزنید و درباره هدفتان و خدماتی که میتوانید ارائه دهید با مسئول آن صحبت کنید. بسیاری از داوطلبان افرادی هستند که بازنشسته شدهاند یا مشاغل پارهوقت دارند. این باعث میشود که شما با افراد همسن خودتان آشنا شوید.
با رفتار دوستانه و خوشبرخوردی و گشادهرویی علاقهتان به دوستی با دیگران را نشان دهید و افراد را جذب کنید. اگر میخواهید دوستان بیشتری جذب کنید، گشادهرو باشید و به مردم لبخند بزنید. این باعث میشود دیگران از آشنایی با شما احساس خوبی داشته باشند. با توجهکردن به دیگران، برقراری ارتباط چشمی خوب و گوشدادن همدلانه دوستان خوبی پیدا خواهید کرد.
آشنایی با افراد و علایق متفاوت، شما را در معرض طیف وسیعتری از فعالیتها، افراد و منابع قرار میدهد. کارهایی را امتحان کنید که در گذشته دوست داشتید انجام بدهید اما فرصتی برای انجام آنها نداشتید. این کارها ممکن است هر چیزی باشند؛ از انجام کارهای داوطلبانه گرفته تا ورزش یا سرگرمی جدید و پیوستن به گروه کتابخوانی.
اگر عادات روزمره شما بیشتر شامل فعالیتهای انفرادی است، گاهی اوقات از دوستان یا خانوادهتان دعوت کنید به خانهتان بیایند و در فعالیتهایتان شریک شوند. برخی از این فعالیتها عبارتاند از:
راحتترین کار ممکن این است که از محل کار یا پس از انجام فعالیتهای روزانه، به خانه برگردید و بهتنهایی روی کاناپه بنشینید، تلویزیون تماشا کنید و سپس بدون تعامل اجتماعی با دیگران به رختخواب بروید. سعی کنید این زمان را با کارهای دیگری مانند صحبتکردن با دوستتان پر کنید.
طبق تحقیقات، مراقبت از حیوان خانگی باعث کاهش استرس و افزایش رفاه کلی و سلامتی میشود. وقتگذراندن با حیوان خانگی بسیار آرامشبخش است. داشتن حیوان خانگی حتی ممکن است باعث شود ارتباطات بیشتری با انسانها برقرار کنید، چون شانس بیشتری برای ملاقات با دوستداران حیوانات خانگی خواهید داشت. به یاد داشته باشید که قبول سرپرستی حیوان خانگی نوعی تعهد مهم است، بنابراین قبل از اقدام به این کار، از آمادگی کامل خود مطمئن شوید.
محققان در پژوهشی که بیش از ۱۰هزار نفر شرکتکننده داشت، رابطه بین عادات اجتماعی و ابتلا به زوال عقل در افراد ۵۰، ۶۰ و ۷۰ساله را بررسی کردند. طبق این پژوهش افرادی که ارتباط اجتماعی بیشتری، بهخصوص با دوستانشان، داشتند کمتر به این بیماری مبتلا شده بودند. شاید تعجب کنید، اما معاشرت با دیگران ممکن است احتمال ابتلا به بیماریهایی نظیر بیماری قلبی، فشار خون بالا و سرطان را نیز کاهش دهد.
ارتباط و معاشرت با دیگران برای افراد در هر سنی ضروری است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. اگر در حال گذراندن دوره بازنشستگی یا مستقلشدن بچهها و رفتنشان از خانهاید، اکنون زمان بسیار خوبی برای شروع ایجاد عادات جدید و گسترش دایره اجتماعی شماست.
شما چه راهکارهایی برای تقویت روابط اجتماعی افراد میانسال به این مقاله اضافه میکنید؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.
پاسخ ها