عاشق کتاب و کتابخوانی هستید و دوست دارید جای دنجی در خانه برای لذتبردن از کتابخواندن داشته باشید؟ فکر میکنید کار دشواری است و فعلا هزینه و انرژی لازم برای انجامش را ندارید؟ راستش را بخواهید، ساخت کتابخانه شخصی یا بهروزرسانی طراحی کتابخانههای خانگی آنقدرها هم که در نگاه اول به نظر میرسد دشوار نیست. مهم این است که ایدههای خوبی برای انجام این کار داشته باشید. همچنین، بتوانید با درک و شناخت بهتر ویژگیها و جزئیات هریک از این ایدهها، به بهترین شکل ممکن اجرایشان کنید. در ادامه مطلب حاضر، راجعبه همین موضوع صحبت خواهیم کرد. همراه ما باشید با ۸ ایده برای طراحی و ساخت کتابخانه شخصی در خانه. در انتها امکانات و وسایل موردنیاز برای ساخت کتابخانه شخصی در خانه را نیز معرفی میکنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
ایدههایی برای یافتن مکان مناسب در خانه | ایدههایی برای مشخصکردن سبک طراحی داخلی کتابخانه | وسایل و امکانات ضروری برای ساخت کتابخانه | حالا کدام ایده را انتخاب کنیم؟
پیش از هرچیز، باید مکانی را برای ساخت کتابخانه شخصی در خانه انتخاب کنید. فضایی که انتخاب میکنید لزوما نباید خیلی بزرگ و دلباز باشد. با رعایت برخی المانهای طراحی و دکوراسیون داخلی، حتی امکان استفاده از کوچکترین فضاها را هم برای ساخت کتابخانه خواهید داشت. البته اگر مکانی که انتخاب میکنید حداقل بهاندازهای فضای خالی داشته باشد که بتوان صندلی راحتی یا کاناپه کوچکی در آن گذاشت و بتوان در اوقات فراغت از مطالعه در آن لذت برد خیلی بهتر است.
شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما یکی از سادهترین و کمهزینهترین روشهای ساخت کتابخانه شخصی در خانه افزودن آن به المانهای طراحی اتاق پذیرایی است. خوبی و کارایی این ایده این است که دیگر به هزینهکردن برای خرید کاناپه یا صندلی راحتی نیازی نخواهید داشت. میتوانید برای نشستن هنگام مطالعه از سرویس مبلمان اتاق پذیرایی استفاده کنید.
از لحاظ ظاهری و طراحی داخلی هم جای نگرانی نیست. مدلهای مدرن و متنوعی از کتابخانهها برای این منظور موجود است. بهعلاوه، اگر مهارت کافی داشته باشید، خودتان هم میتوانید ایدههایی اجرا کنید و برخی قسمتهای دیوارها را با قفسههای چوبی پر کنید.
اگر برای اجرای این ایده فضای کوچکی دارید، بهتر است از کتابخانهها و قفسههای توکار استفاده کنید که جاگیر نیستند.
ساخت کتابخانه شخصی در اتاقی مجزا در خانه ایده دیگری است که راجعبه آن صحبت میکنیم. این ایده بهویژه برای کسانی مناسب و کارآمد است که برای مطالعه یا کار برنامهریزی جدی دارند و باید بخشی از اوقاتشان در روز و هفته را برای انجام این کارها کنار بگذارند.
وقتی اتاقی مجزا برای کتابخانه در نظر بگیرید، خیلی بحث ظاهری اهمیت ندارد و میتوانید قفسههای ساده چوبی را در طول دیوارها کار کنید. پیشنهاد میکنیم تمامی قفسهها را با کتابهایتان پر کنید و ظاهر اتاق را در عین سادگی، کاملا مرتب و آراسته نگه دارید؛ بهطوری که حضور در اتاق به شما انگیزه دهد و به کار و مطالعه بیشتر ترغیبتان کند.
اگر گوشه یا کنار دنجی در خانه خالی مانده باشد و بتوان از آن استفاده کرد، میتوانیم این ایده را اجرا کنیم. قراردادن نشیمنگاهی مثل نیمکت یا صندلی راحتی (یا مثل آنچه در تصویر میبینید) در این فضاهای خالی کار سادهای است. همینطور افزودن قفسههای چوبی کوچکی که اینطرف و آنطرف دیوارها و قسمتهای دیگر را پر میکنند.
برای آنکه ایدۀ بهتری راجعبه فضای موردبحث پیدا کنید، به این ۲ مثال دقت کنید:
فراموش نکنید فضاهای خالی کوچکِ موردبحث باید حداقلهایی را داشته باشند. اگر فضای داخل کمد دیواری خیلی تاریک و گرفته باشد، شاید نتوان این ایده را در آن اجرا کرد.
این ایدۀ جالب دیگری است برای عاشقان کتاب و کتابخوانی. با اجرایش میتوان هنگام مطالعه یا کار به جایی دسترسی داشت که کاملا دنج و آرام است و در آن، عملا، از دید دنیا پنهان خواهید شد. کسی نمیتواند در چنین مکانی مزاحم شما شود، البته بهجز اعضای خانواده که احتمالا از وجود این کتابخانه مخفی آگاهاند.
برسیم به ۲ روش برای اجرای این ایده:
بعد از آنکه فضای موردنظر برای ساخت کتابخانه شخصی در خانه را مشخص کردید، به مرحله بعدی کار میرسیم: اینکه طراحی و دکوراسیون داخلی فضایی که انتخاب کردهایم چگونه باشد و چه سبکی داشته باشد.
کمی به رنگها و طرحهای موردعلاقهتان فکر کنید. پیشنهاد میکنیم کمی هم راجعبه رنگهایی که از لحاظ روانشناختی، انسان را به مطالعه و تمرکز و کار ترغیب میکنند تحقیق کنید و از آنها هم بهره بگیرید. زمینههای مختلف رنگهای قهوهای، زرد، سفید، قرمز، نارنجی و رنگهای دیگر اگر بهطور درست و اصولی استفاده شوند برای این منظور مؤثرند.
در ادامه، از چند ایده مرتبط با سبک طراحی داخلی کتابخانه شخصی خواهیم گفت. میتوانید هرکدام را که بیشتر به سلیقهتان نزدیک است اجرا کنید. راهکار دیگر این است که از این ایدهها بهره بگیرید و با خلاقیت خودتان ایدههای تازهای پیدا کنید.
برای داشتن چنین کتابخانهای به المانهایی نیاز خواهد بود که در ادامه معرفی میشوند:
شومینه، گلدان گلوگیاه، تابلوهای عکس و نقاشی سنتی مجلل، جاشمعی و شمعهای زیبا و موارد دیگری از این دست همگی برای طراحی داخلی کتابخانه شخصی کلاسیک کاربرد دارند. البته بهتر است در استفاده از اینها زیادهروی نکنید تا سادگی طراحی حفظ شود. قرار است کتابخانه را برای پدربزرگی درست کنیم که در آن مشغول مطالعه و پیپکشیدن شود. هنگام طراحی و ساخت کتابخانه کاربرد طراحی کلاسیک را فراموش نکنید.
طراحی داخلی مینیمالیستی (Minimalistic)، که با اصطلاحهایی چون «سادهگرایی» یا «کمینهگرایی» هم از آن یاد میکنند، ایده فوقالعاده کارآمد و محبوبِ دیگری است برای طراحی و ساخت کتابخانه شخصی در خانه.
المانهای اصلی این نوع طراحی، همان طور که از نام آن برمیآید، چیزهای پیچیده و خاصی نیستند. تمامی وسایل و چیزهایی که انتخاب میکنید بهتر است در عین سادگی، شیک و زیبا باشند. بهعلاوه، بهتر است تمامی وسایل (میز، صندلی، قفسهها و غیره) و قسمتهای مختلف اتاق کتابخانه رنگ یکدستِ روشنی (ترجیحا زمینههای مختلف رنگ سفید) داشته باشند.
اگر فضایی که برای ساخت کتابخانه شخصی با طراحی مینیمالیستی انتخاب میکنید دلباز باشد و نور کافی داشته باشد، برای اجرای این ایده طراحی عالی خواهد بود.
کتابخانهای که خیلی شلوغ باشد و المانهای متضاد متعددی در طراحی و دکوراسیون داخلی آن به کار رفته باشد ممکن است باعث حواسپرتی و مشکل در تمرکز شود. مزیت دیگر طراحی مینیمالیستی کتابخانه این است که برای حفظ تمرکز و جلوگیری از حواس پرتی بسیار مفید است.
این ایده هم از طرحهای محبوب و پراستفاده دیگری است. در ادامه، شما را با المانهای اصلی آن آشنا میکنیم:
اینها ۳ المان اصلی طراحی و ساخت کتابخانه شخصی در خانه به سبک مدرن یا امروزیاند. بهتر است برای طراحی داخلی چنین فضایی، از زمینههای مختلف رنگهایی مثل قهوهای، مشکی، سفید، خاکستری و رنگهای متالیک استفاده کنید.
اگر دوست دارید حالوهوای طبیعت بیرون از خانه را به کتابخانه شخصیتان بیاورید، حتما اجرای این ایده را به شما پیشنهاد میکنیم. مهمترین المانهای طراحی داخلی کتابخانه به سبک روستایی یا روستیک شامل موارد زیر هستند:
وسایل و امکاناتی هستند که باید برای هر کتابخانه شخصی فراهم شوند؛ فارغ از آنکه کتابخانه چطور طراحی شده باشد یا آنکه چقدر بزرگ یا کوچک باشد. در ادامه، خواهیم گفت این وسایل و امکانات چهها هستند. هنگام بررسی هریک نیز انتخابها و گزینههایی پیش رو را ذکر میکنیم.
مدلها و انواع قفسههای کتابخانهها فوقالعاده متنوع و مختلفاند. انتخاب از میانشان، حداقل از حیث تعداد، کار راحتی نیست. بهتر است انتخابتان را بسته به شرایط منحصربهفرد فضایی که در اختیار دارید محدود کنید. قفسههای توکار، مناسب برای فضاهای کوچکتر، قفسههای آماده، قفسههای چوبِ پرداختشده و… همگی از انتخابهای متعددیاند که پیش رو دارید.
البته اگر مهارت و تجهیزات کافی داشته باشید، خودتان هم میتوانید قفسه چوبی درست کنید و بعد، آن را به رنگ دلخواه درآورید.
اگر سقف اتاقی که در آن کتابخانه کار میکنید خیلی بلند باشد، حتما به نردبان نیاز خواهید داشت. نردبان کتابخانه مدلها و انواع متنوعی دارد که میتوانید از میانشان انتخاب کنید؛ مثلا نردبان ریلی کتابخانه انتخاب جالب و کارآمدی است.
کتابخانه باید جایی باشد که علاوه بر دسترسی به کتاب، بتوان در آن ساعتها راحت و بیدغدغه مشغول کار و مطالعه شد. از همین رو، حتما باید وسایل راحتی برای نشستن فراهم شوند و در کتابخانه قرار گیرند.
بهتر است فضایی که برای ساخت کتابخانه شخصی انتخاب میکنید کاملا نورگیر باشد. اگر بتوانید میز کار یا مطالعه را جایی نزدیک یک پنجره بزرگ قرار دهید عالی میشود. حتی در چنین اتاقی هم بهتر است از لامپهای کافی برای روشنایی بیشتر (وقتی هوا رو به تاریکی میگذارد) استفاده کرد.
وجود روشنایی و نور کافی از مهمترین مسائلی است که هنگام ساخت کتابخانه شخصی در خانه باید مدنظر قرار داد.
انتخاب از میان ایدههای ذکرشده وابسته به این ۲ علت است: سلیقه خاص هر فرد و امکانات و تجهیزاتی که در اختیار دارد. البته حتما نباید یکی از همین ایدهها را اجرا کنید. میتوانید از جزئیات ذکرشده راجعبه هریک استفاده کنید و خودتان با کمی خلاقیت به نتایج تازهای برسید. ذکر این نکته ضروری است که داشتن کتابخانه شخصی در خانه حتما به کنارگذاشتن فضایی مجزا در خانه ختم نمیشود. با ایدههای سادهتری هم میتوانید کتابخانهای شخصی داشته باشید:
استفاده خلاقانه از این ایدههای ساده و کمهزینه هم میتواند فوقالعاده جالب باشد.
اگر نظر، پیشنهاد یا انتقادی دارید، در قسمت «ارسال دیدگاه» در میان بگذارید. مشتاق شنیدن تجربهها و نظرات شما هستیم. اگر خواندن مطلب نیز برایتان مفید بود، لطفا آن را با دوستان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها